LRF växtodlingsrapport volym 2: "Vi hade i alla all tur med vädret"
Sveriges växtodlare hade bättre tur med vädret men fick sämre betalt för sina produkter under 2024. Det visar rapporten ”Det ekonomiska läget efter skörd 2024” som följer två fiktiva svenska växtodlingsgårdar av olika storlek och i olika delar av Sverige. Rapporten är producerad av Lantbrukarnas Riksförbund i samarbete med Hushållningssällskapet.
”I prognosen innan sommaren betonade vi att vädret skulle spela en avgörande roll. Så här i efterhand kan vi konstatera att vädret var bättre och kostnaderna lägre. Tyvärr har världsmarknadspriset på spannmål har ätit upp det mesta av den potentiella vinsten.” Säger Malin Hagbardsson, branschansvarig för växtodling på Lantbrukarnas Riksförbund.
Ett blött 2023 ledde till en betydligt mindre skörd och sämre kvalitet på grödorna här i Sverige. Samtidigt kämpade svenska växtodlaren liksom resten av samhället med höga kostnader. I år är läget betydligt bättre och Jordbruksverket förutspår en skörd på 5,1 miljarder ton, vilket är 5 procent lägre än genomsnittet de senaste fem åren.
”Vi slapp det värsta extremvädret i år och därför är skörden bättre än förra året. Samtidigt ser vi ovanligt stora variationer över hela landet. Skillnaderna i skörderesultat syns både i mängd och kvalitet, och på vissa gårdar kan åkrar som ligger bredvid varandra ge helt olika resultat." Säger Malin Hagbardsson, branschansvarig för växtodling på Lantbrukarnas Riksförbund.
För att odla spannmål, oljeväxter (raps) och baljväxter (ärtor och bönor) i Sverige behövs insatsvaror. Under åren 2022 och 2023 rusade kostnaderna på exempelvis frö, gödsel och bränsle vilket gjorde det mycket mer kostsamt att bedriva odling.
Under 2024 har produktionskostnaderna sjunkit och uppskattningsvis har kostnaderna minskat med ungefär 13 procent för den svenska växtodlaren. Under både 2022 och 2023 sköt priset på gödsel i taket, men har under året fallit tillbaka med ungefär 40 procent. Priset på bränsle har sjunkit med omkring 14 procent och växtskyddsmedel med drygt 9 procent.
”Priserna på viktiga på insatsvaror är betydligt bättre än förra året och även räntekostnaderna har börjat gå åt rätt håll. Utmaningen är att försäljningspriset på spannmål samtidigt har sjunkit stadigt, vilket gör att den ekonomiska situationen fortfarande är pressad för många svenska växtodlare." Säger Malin Hagbardsson, branschansvarig för växtodling på Lantbrukarnas Riksförbund.
Under 2024 har världsmarknadspriset på spannmål sjunkit vilket innebär lägre intäkter för den som odlar spannmål och oljeväxter. Generellt har priset på spannmål och oljeväxter (raps) minskat med 14 procent. Prisfallet är störst på grödor som används inom livsmedelsproduktion. Priset på maltkorn har minskat med -25 procent och priset på brödvete med -19 procent.
Sammanfattningsvis väntas resultatet för växtodlaren som odlar växter som spannmål och oljeväxter (raps) bli något bättre 2024 än 2023. Resultatet på gårdsnivå har förbättrats jämfört med i fjol beroende på gårdens storlek, läge och vilka grödor som odlas på gården.
”Det är bara ekonomiskt hållbara företag som kan göra de investeringar som krävs för att möta ett förändrat klimat, på ett sätt som är bra både för människa och miljö. Men då måste man se till att den svenska växtodlaren får rätt förutsättningar att göra de investeringar som krävs för att klimatsäkra svensk matproduktion.”
Vad vill Lantbrukarnas Riksförbund?
Det måste bli enklare för Sveriges lantbrukare att klimatanpassa sin produktion. Inom växtodling handlar det främst om att hantera för mycket och för lite vatten på sina marker. Lagstiftningen för hantering av vattenmängder i skog och mark är otidsenlig och inte anpassad till framtidens lantbruk. Att både kunna tillföra och leda bort vatten är A och O vid extremväder som torka och översvämningar.
Satsa på svensk växtförädling och låt Sveriges lantbrukare få tillgång till modern växtodlingsteknik (CRISPR-Cas9) för att i snabbare takt kunna ta fram grödor som står pall mot ett förändrat klimat. Det här är en fråga som är avgörande om politiker vill klimatsäkra den svenska matproduktionen.
Läs hela rapporten här.
Kalkylen för respektive gård finns att läsa i bilagor.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Dokument
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.
Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande
Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.
Sänkt styrränta - stor betydelse för lantbrukets framtidstro19.12.2024 09:31:25 CET | Pressmeddelande
LRF ser positivt på att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Det är motiverat av allmänna ekonomiska skäl och räntesänkningen har stor betydelse för framtidstron inom de gröna näringarna.
Var rädd om naturen i jul – en påminnelse om allemansrätten13.12.2024 10:08:00 CET | Pressmeddelande
Julen närmar sig och med den kommer traditionen att dekorera hemmet med granris, mossa och kanske en vacker julgran. Men, vad får man egentligen plocka i skogen?
Stärkt framtidstro i det svenska lantbruket inför 20259.12.2024 09:01:48 CET | Pressmeddelande
Efter ett år med stabilare väder, rimligare kostnader och en fortsatt stark efterfrågan på svenskproducerat har framtidstron i det svenska lantbruket återvänt och stabiliserats under 2024. Det framgår av den fjärde kvartalsrapporten i konjunkturmätaren Grönt Näringslivsindex från Lantbrukarnas Riksförbund.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum