Religion och etnicitet spelar roll i undervisningen i idrott
En del muslimska elever vill undvika pardans och simning tillsammans med klasskamrater av motsatt kön. En del kristna elever ifrågasätter yoga.
Kalle Jansson har i sin doktorsavhandling i idrottsvetenskap vid Örebro universitet för första gången gjort en djupdykning i vilken betydelse religion och etnicitet har i ämnet idrott och hälsa.
– En del av dem som identifierar sig som kristna ville helst inte delta i yoga för att det är förknippat med en annan religion. Samtidigt är det oerhört stor skillnad mellan olika elever. Det som är ett stort problem för en elev kan vara en total icke-fråga för en annan, säger han.
Kalle Jansson konstaterar att spänningarna oftast inte mynnar ut i öppna konflikter.
– Om man enbart läser debattartiklar är det nog lätt att få en bild av att religions- och etnicitetsfrågor leder till stora öppna konflikter där elever protesterar och lärare måste ta itu med protesterna. Så är det oftast inte i min studie. I stället blir det oftast elever som hanterar saker på egen hand utan att blanda in andra.
Kalle Jansson visar att de konflikter som uppstår sällan leder till förändringar av undervisningen.
– Det är väldigt sällan som lärare väljer att förändra undervisningsinnehållet. I stället blir det elever som anpassar sig och gör det som förväntas även om de inte riktigt vill.
Kalle Janssons doktorsavhandling bygger på observationer och intervjuer med elever och lärare i årskurs nio på fyra olika grundskolor: en med svensk majoritet, en med blandad elevsammansättning, en där majoriteten hade utländsk bakgrund och en kristen friskola.
– Många gånger blir det stora skillnader för eleverna beroende på vilken skola de befinner sig på.
Ett exempel handlar om muslimska flickor som kommer till simundervisningen i täckande badkläder.
–Att göra det i en klass där man är ensam som muslim innebär att sticka ut och bli väldigt synlig. Att göra det i en klass där nästan alla är muslimer innebär att bli en i mängden.
Samtidigt tycker Kalle Jansson att eleverna tvingas kompromissa för ofta medan skolorna sällan ifrågasätter lektionernas innehåll.
– Vi måste också kunna svara på varför vissa moment ska finnas med i undervisningen. När det gäller simning är det ju tydligt, det är för att man inte ska drunkna. Men med pardans är inte lika tydligt. Det kanske inte är givet att man måste lära sig det, säger han.
Kalle Jansson menar att många idrottslärare saknar stöd i att hantera de här frågorna.
– Det finns väldigt få riktlinjer från Skolverket. Myndigheterna skjuter ner frågan till skolorna och skolorna skjuter ner frågan till lärarna och eleverna, säger han och hoppas att avhandlingen ska användas på idrottslärarutbildningar:
– Området blir mer och mer angeläget och det finns en stor kunskapslucka när det gäller spänningar med koppling till religion. Det är en situation som alla lärare kommer att hamna i och behöver vara förberedda för. Min avhandling kan förbereda framtida idrottslärare på den komplexitet de kommer att behöva navigera i, säger han.
Nyckelord
Kontakter
Kalle Jansson
karl.jansson@oru.se
073-980 87 01
Maria ElissonForskningskommunikatör
Tel:019 303524Tel:0701 890953maria.elisson@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Data sedan år 1620 visar penningmängdens roll för att förutspå inflation9.1.2025 09:11:17 CET | Pressmeddelande
Centralbanker världen över gör prognoser för inflationen. En ny studie på svenska data som sträcker sig från år 1620 och fram till våra dagar har undersökt en orsak till att priserna ökar. – Vi visar att penningmängden inte hade hjälpt särskilt mycket för att göra prognoser för inflationen under de här 400 åren, säger Pär Österholm, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet.
Så ska Örebro universitets tre campus utvecklas i framtiden8.1.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Örebro universitet kommer att fortsätta att växa de närmaste tio åren. Men inte främst genom att bygga nya hus, utan genom att bygga om. Det visar den campusplan som Örebro universitet och fastighetsbolaget Akademiska Hus gemensamt har tagit fram.
VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation2.1.2025 07:44:46 CET | Pressmeddelande
Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt ny studie. – Vi har fått svar på hur personerna påverkas i sin vardag och sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde, säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent i arbetsterapi vid Örebro universitet.
Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken19.12.2024 08:30:43 CET | Pressmeddelande
Snö som faller på Svalbard har högre andel PFAS under månaderna med sol jämfört med de mörka vintermånaderna. Det visar forskning från Örebro universitet som mätte upp till 71 gånger högre halter av kemikalierna under ögruppens ljusaste period. – Solens ljus skapar kemiska reaktioner i atmosfären som omvandlar och för med sig PFAS i snön under den arktiska sommaren, säger kemisten William Hartz.
En app kan bryta social isolering för personer med Parkinsons sjukdom19.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Personer som lever med Parkinsons sjukdom löper hög risk att drabbas av social isolering och ensamhet. Nu har Örebroforskaren Gomathi Thangavel utvecklat en app som kan hjälpa dem att upprätthålla sociala kontakter – både online och i verkliga livet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum