Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap – djuren som ger oss mjölk, ägg och kött ska skyddas
60 miljoner kronor i forskningsmedel har tilldelats FOI för att skapa Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap tillsammans med bland annat SVA, SLU, Livsmedelsverket och Jordbruksverket. SVA:s experter ska bidra till Sveriges förmåga att hantera störningar i livsmedelsförsörjningen.
Livsmedelsförsörjningen är en kritisk samhällsfunktion såväl till vardags som i kristider. Klimatförändringar pågår redan, sårbarhet i handelssystemen ökar och geopolitiska spänningar sätter större press på den globala livsmedelsförsörjningen. Allt detta ställer krav på ny kunskap och hållbara beredskapsåtgärder. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en beredskapsmyndighet som arbetar med lantbrukets djur för att skydda de djur som ger oss mjölk, ägg och kött.
– De flesta smittor hos djur har naturliga orsaker, men man måste vara öppen för risken
att ett smittämne eller en giftig substans har spridits medvetet. På SVA behöver vi utveckla vår förmåga att påvisa, identifiera och spåra främmande ämnen i djur och livsmedel. Vi kommer därför förfina våra kemiska och mikrobiologiska metoder. Det är viktigt att kunna avgöra om det är naturliga orsaker eller om det är en medveten handling bakom, säger Karin Artursson, vetenskaplig chef på SVA.
Food Defence Research Centre
Genom centrumet etableras ett nytt partnerskap mellan försvars-, jordbruks- och veterinärmedicinsk forskning samt mellan de myndigheter som ansvarar för olika delar av livsmedelsberedskapen, kommuner och näringsliv. Sveriges förmåga att hantera störningar i livsmedelsförsörjningen stärks när myndigheterna samarbetar i Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap. Syftet är att avskräcka, tidigt upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet.
– Med det förändrade säkerhetsläget i världen har SVA redan tagit flera steg mot en stärkt livsmedelsberedskap. När våra experter möts i samma rum som experter på försvars- och livsmedelsfrågor kommer många spännande kunskapsutbyten uppstå. Min erfarenhet är att forskningssamarbeten som det här kunskapscentret gör att utvecklingen går både snabbare och blir mer träffsäker, säger Karin Artursson.
I det nya kunskapscentret ska myndigheterna gemensamt bygga kunskap och nya analysmetoder samt ta fram strategier för att hantera ekonomisk krigföring och informationsmanipulation. Arbetet bidrar också till att stärka det svenska livsmedelssystemets konkurrenskraft och att lösa hållbarhetsutmaningar kopplade till klimat- och miljöförändringar.
Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap
Projektet pågår i fyra år med ett antal uppdrag.
- Ta fram banbrytande analysmetoder för att kunna upptäcka och hantera attacker med biologiska och kemiska ämnen i olika delar av livsmedelskedjan.
- Ta fram strategier för att hantera ekonomisk krigföring och informationspåverkan riktad mot livsmedelskedjan i syfte att skada Sveriges livsmedelsförsörjning.
- Formulera policyråd för beslutsfattare som stöd i arbetet med att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet.
- Genomföra övningar för att utveckla olika aktörers förmåga att hantera hot mot livsmedelskedjan.
Nyckelord
Kontakter
Karin Artursson
Tel:018 67 41 68karin.artursson@sva.seBilder
Länkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar19.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.
Vinter – men fortsätt rapportera fästingar17.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Fästingfynd görs numera över hela året och vintersäsongen är extra intressant för forskningen. I södra och mellersta Sverige kan det lilla spindeldjuret fortfarande hittas, oftast på din hund eller katt.
Nytt beredskapsstöd för Sveriges lantbrukare21.11.2024 06:56:00 CET | Pressmeddelande
Ett motståndskraftigt lantbruk är avgörande för Sveriges livsmedelsberedskap. Nu lanseras ett beredskapsstöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka sin förmåga att stå emot kriser och samhällsstörningar.
Avhandling: hur påverkas det immunologiska minnet av immunterapi eller av maskinfektion?11.11.2024 09:28:00 CET | Pressmeddelande
I sitt doktorandprojekt har Malin Eriksson undersökt hur det immunologiska minnet mot influensavirus påverkas av immunterapi eller av efterföljande maskinfektion i tarmen. Immunterapi skyddar en individ som saknar immunologiskt minne mot sjukdom, samtidigt som individen bildar ett skydd mot framtida sjukdom. Parasitinfektion kan minska effektiviteten hos det immunologiska minnet.
Fynd av rävens dvärgbandmask i Uppsala30.10.2024 11:57:00 CET | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har för första gången påvisat ett fall av rävens dvärgbandmask i Uppsala län. En sjuk räv som avlivades visade sig bära på parasiten. Analysen gjordes inom den nationella övervakning av dvärgbandmask där rävspillningar och avföringsprov från döda rävar från hela Sverige undersöks.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum