Cancerfonden

Viktigt att regeringen prioriterar gratis HPV-vaccin även nästa år

Dela

Idag presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer om vaccination mot HPV. Personer upp till 26 år rekommenderas vaccination och myndigheten slår fast att det finns behov av särskilda vaccinationsinsatser gentemot vissa grupper. Cancerfonden välkomnar beskedet och uppmanar regeringen att agera i linje med rekommendationen så att fler cancerfall kan förebyggas och utsatta grupper skyddas. Samtidigt krävs fortsatt stöd till arbetet med att utrota livmoderhalscancer, där satsningen nu förlängts med sex månader.

Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden. Foto: Edis Potori / Cancerfonden
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden. Foto: Edis Potori / Cancerfonden

– Dagens besked från Folkhälsomyndigheten utgör ett viktigt steg i arbetet med att förebygga fler cancerfall och skydda särskilt utsatta grupper. Nu är det avgörande att regionerna och regeringen tar till sig av myndighetens rekommendation och ser till att kostnadsfritt HPV-vaccin erbjuds till dessa grupper så snart som möjligt, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Grupperna som inkluderas i Folkhälsomyndighetens rekommendation är personer upp till 26 år, både kvinnor och män. Utredningen visar även att det finns ett behov av särskilda vaccinationsinsatser riktade till ovaccinerade män som har sex med män, transpersoner och personer som lever med hiv, också till och med 26 års ålder. Många i de grupperna har en ökad risk för cancer orsakad av HPV och bör därför prioriteras för vaccination.

Fortsatt stöd till utrotningen av livmoderhalscancer 
Igår meddelade Regionala cancercentrum i samverkan att kvinnor födda mellan 1994 och 1999 ska erbjudas gratis HPV-vaccin ytterligare sex månader, det vill säga fram till sommaren 2025. Denna vaccination är nödvändig för att Sverige ska kunna utrota livmoderhalscancer. Regeringen behöver därför säkerställa att de beslutar om medel för detta även 2025.   

– Det är verkligen positivt att Sverige satsar för att som första land i världen utrota livmoderhalscancer till 2027 och gårdagens besked från Regionala cancercentrum är mycket glädjande. Med en förlängd möjlighet till gratis vaccin för dessa kvinnor fram till sommaren nästa år har vi en unik möjlighet att faktiskt lyckas. Därför är det avgörande att regeringen fortsätter avsätta medel för satsningen och att regionerna tar fasta på detta momentum och vidtar de åtgärder som krävs för att vi ska nå målet på 70 procents vaccinationsgrad, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Cancerfonden.  

Om HPV-viruset 
Varje år orsakar HPV-viruset omkring 1 100 cancerfall hos både kvinnor och män i Sverige. Av dessa är cirka 500 fall livmoderhalscancer, men HPV-viruset kan även öka risken för andra cancerformer som cancer i penis, svalg, vulva och anus.

Om utrotningen av livmoderhalscancer 
För att utrota livmoderhalscancer behöver minst 70 procent av alla kvinnor födda 1994-1999 vaccineras mot HPV – det virus som orsakar sjukdomen. Sveriges riksdag beslutade därför 2021 att kvinnor i den här åldern ska erbjudas gratis vaccin. Andelen vaccinerade ligger i dagsläget på cirka 47 procent och de senaste månaderna har vaccinationstakten ökat markant.  Häromdagen passerade de två första regionerna – Värmland och Kalmar – 70 procents vaccinationsgrad och flera andra regioner är på god väg att nå samma mål.  Fortfarande kvarstår dock en bra bit till målet om 70 procents vaccinationsgrad i hela landet. 

Kontakter

Om oss

Cancerfondens vision är att besegra cancer

Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 16 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.  

Följ Cancerfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden

Många bra satsningar i forskningspropositionen men grundförutsättningarna saknas för den kliniska forskningen13.12.2024 08:44:21 CET | Pressmeddelande

Nu har regeringen presenterat sin forsknings- och innovationsproposition för de nästkommande fyra åren. Det är flera bra satsningar i propositionen: öronmärkta pengar till life science, AI satsningar och forskningsinfrastruktur. Regeringen pekar också ut området kring prevention och folkhälsa som Cancerfonden driver. Nu är det upp till regionerna att skapa fungerande förutsättningar för att kunna bedriva klinisk forskning inom vården.

Möjlighet att leva väl: Cancerfonden bjuder in sjuksköterskor i Skåne till en heldag med Sveriges främsta forskare inom omvårdnad och palliativ vård.3.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Syftet med dagen är att sprida den senaste forskningen inom omvårdnad och ge fler sjuksköterskor möjlighet att ta del av nya forskningsresultat. Sjuksköterskor spelar en avgörande roll i cancerpatientens omvårdnad – från diagnos till behandling och rehabilitering. Trots detta är deras möjligheter till kompetensutveckling ofta begränsade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye