Från timmar till 110 dagar – pilotprojekt gör mobilnätet fossilfritt och krissäkert
Post- och telestyrelsen (PTS) och Telia undersöker i ett projekt hur fossilfria energikällor kan användas för att öka reservkraftens kapacitet och stärka mobilnätets krisberedskap. Genom att kombinera vätgas, bränsleceller, solceller och batterier har en basstation i Roslagen gått från att klara några få timmars drift vid strömavbrott till att hålla i upp till 110 dagar – utan utsläpp av växthusgaser.
Mobilnätet är idag starkt beroende av det ordinarie elnätet, med begränsade alternativ för reservkraft i form av batterier och dieselaggregat. PTS har i samverkan med Telia genomfört detta pilotprojekt för att möta samhällets ökade krav på tillgänglighet och beredskap vid längre elavbrott – samtidigt som klimatpåverkan minimeras.
"För att säkra Sveriges digitala infrastruktur krävs nya lösningar som också tar hänsyn till miljön. Genom PTS finansiering har vi kunnat gå från några timmars reservkraft till flera månaders drift vid ett eventuellt strömavbrott, utan att använda fossila bränslen", säger Anders Ekblad, ingenjör på PTS.
Pilotprojektet startade 2022 och är det första i sitt slag i Sverige där lokalt producerad vätgas kombineras med förnybara energikällor. Den testade lösningen gör det möjligt att både producera och lagra vätgas direkt på plats vid basstationen, vilket skapar ett självförsörjande och fossilfritt system.
"Vi är alla beroende av stabil strömförsörjning för att säkerställa en redundant och pålitlig uppkoppling. Därför är det viktigt att vi tillsammans utforskar om reservkraft som förmåga kan förstärkas. Projektet ger oss avgörande insikter för att fortsatt utveckla robusta och hållbara lösningar som möter dagens utmaningar och framtidssäkrar vår nätinfrastruktur, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.
Om projektet
Projektet är finansierat av PTS, som inom sitt samhällsuppdrag arbetar för att stärka robustheten i Sveriges kommunikationsnät. Förutom att bidra ekonomiskt deltar PTS också i styrgruppen.
Telia ansvarar för projektledning, byggnation, drift och användning av anläggningen. Till projektet är en referensgrupp knuten. Den består av samtliga mobiloperatörer och relevanta säkerhetsmyndigheter. Detta ger hela branschen insyn och möjlighet att ta del av lärdomarna från piloten.
Pilotprojektet består av en mobilbasstation i Roslagen och kombinerar fossilfri vätgas, solceller och batterier för att skapa ett självförsörjande energisystem. Målet är att klara upp till 110 dagar utan elnätet, vilket stärker beredskapen vid omfattande strömavbrott. Testperioden pågår under minst ett år och beräknas avslutas i december 2025. Projektet genomförs i samarbete med Euromekanik, Powercell, Polarium och Soltech.
Nyckelord
Kontakter
Petter ÖhrnPressansvarig
Tel:08-678 55 55petter.ohrn@pts.seBilder
Länkar
Vi arbetar för säker och tillgänglig kommunikation i Sverige
Vi arbetar för säker och tillgänglig kommunikation i Sverige inom områdena elektronisk kommunikation och post. Vi bidrar till en trygg digital omställning genom samverkan, främjande insatser, reglering och tillsyn.
I en värld där digital kommunikation blir allt viktigare, står PTS som en grundpelare för en säker och tillgänglig kommunikationsinfrastruktur i Sverige. Med en vision om Säker och tillgänglig kommunikation för Sverige, agerar vi som väktare av framtidens kommunikation, där varje individ har möjlighet att ansluta, kommunicera och delta i det digitala samhället.
Genom samverkan, främjande insatser, reglering och tillsyn, arbetar vi för att överbrygga hinder och skapa en miljö där säkra och tillförlitliga kommunikationstjänster kan växa. Från att säkerställa robusta nät och rättvisa marknadsförhållanden till att skapa lösningar för personer med funktionsnedsättning, är vår ambition att göra den digitala omställningen tillgänglig och trygg för alla.
Hos PTS arbetar vi varje dag för att se till att din vardag förenklas genom tillgänglig, säker och pålitlig kommunikation.
Följ PTS - Post- och telestyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från PTS - Post- och telestyrelsen
PTS föreslår åtgärder mot bedrägerier via sms17.12.2024 15:26:36 CET | Pressmeddelande
Ett register för avsändarnamn, åtgärder för bättre kundkännedom i leveranskedjan för sms och ett nytt samverkansforum. Det är några av de förslag PTS i dag lämnar i en rapport till regeringen. Syftet är att minska omfattningen av telefonbedrägerier via sms.
Otillgängliga webbplatser och appar hindrar konsumenter5.12.2024 08:16:54 CET | Pressmeddelande
Som en temperaturmätning av konsumentmarknaden, har Post- och telestyrelsen (PTS) låtit genomföra en undersökning av tillgängligheten på privata aktörers webbplatser och appar, i olika branscher. Majoriteten av de undersökta webbplatserna är mycket svåra att använda för vissa användare.
Ingen ska lämnas utanför det digitala samhället - hundratals aktörer i gemensam nationell kraftsamling för ökad digital inkludering15.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag medverkar 385 aktörer från offentlig och privat sektor samt civilsamhället för att öka den digitala inkluderingen under etiketten Digitalidag. Det arrangeras över 500 aktiviteter från Kiruna i norr till Ystad i söder.
190 experter i stor fältövning stärker Sveriges digitala beredskap – Telö 2423.10.2024 07:47:41 CEST | Pressmeddelande
Vi tar för givet att våra telenät alltid ska fungera oavsett vad som händer i samhället. Därför behöver det finnas en robust och säker teleinfrastruktur som står pall för alla typer av utmaningar. 190 experter från telekomsektorn övade under två dagar i den stora fältövningen Telö 24. Sveriges digitala ryggrad testades och stärktes.
Ny undersökning visar att många fortfarande känner sig utanför digitaliseringen15.10.2024 12:42:10 CEST | Pressmeddelande
Svenskarna med funktionsnedsättning och internet (SMFOI) är en enkätundersökning som genomförs vartannat år. Resultatet av senaste undersökningen presenteras i flera rapporter, som Post- och telestyrelsen (PTS) finansierar. Undersökningen visar bland annat att bara drygt 50% av personer med funktionsnedsättning känner sig delaktiga i det digitala samhället.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum