Vårdföretagarna

Ny äldreboendeprognos: Antalet äldre som har behov av plats på särskilda boenden ökar med 28 000 mellan år 2022 och år 2032

Dela

Idag presenterar Vårdföretagarna årets boendeprognos för behovet av särskilda boenden. De närmaste 10 åren kommer vi att bli 250 000 fler svenskar som är över 80 år. Antalet äldre som har behov av plats på särskilda boenden ökar med 28 000 mellan år 2022 och år 2032. 

Anna Bergendal - näringspolitisk expert äldreomsorg
Anna Bergendal - näringspolitisk expert äldreomsorg Inga restriktioner

Prognosen över ökningen av äldre som har behov en plats på ett särskilt boende perioden 2022-2032 ligger kvar på 28 000 (oförändrad jämfört med föregående år). Dock bedöms antalet öka mer i slutet på perioden medan i föregående års prognos antalet bedömdes öka mer i början på perioden. Skillnaden beror på att vi i år använder mer detaljerad statistik när prognosen görs. Andelen av de äldre + 80 år som har en plats på ett särskilt boende minskade under 2023 jämfört med 2022. Vårdföretagarnas bedömning är att det inte beror på minskat behov utan på att minskad andel äldre får sina behov tillgodosedda.

Prognosen för de 50 kommuner med flest antal personer 65+ år perioden 2022-2032 visar följande:

  • Det är stor spridning mellan kommunerna i hur stor andel av de +65 år som hade en plats på ett särskilt boende för äldre 2022.
  • Det är stor skillnad mellan kommunerna i hur tillväxten av äldre (+65 år) ser ut perioden 2022-2032
  • Baserat på de två ovanstående punkterna så skiljer sig tillväxten av behovet av äldre som behöver en plats på ett särskilt boende för äldre 2032 mycket åt mellan kommunerna. 

 - Att vi har tillräckligt många äldreboenden under kommande år är viktigt för att kunna säkerställa en god äldreomsorg. Med prognosen vill vi uppmärksamma hur behoven utvecklas eftersom det krävs planering och god framförhållning för att skapa tillgänglighet till äldreboenden, säger Anna Bergendal, näringspolitisk expert, äldreomsorg. 

 - De stora skillnader i andelen äldre som har plats på ett särskilt boende vi ser mellan landets kommuner kan enligt vår uppfattning inte förklaras av skillnader i behov. Särskilt som ser att skillnaderna inte kompenseras av andra äldreomsorgsåtgärder, säger Björn Arnek, branschekonom. 

Kontakter

Bilder

Anna Bergendal - näringspolitisk expert äldreomsorg
Anna Bergendal - näringspolitisk expert äldreomsorg
Inga restriktioner
Ladda ned bild
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Inga restriktioner
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Pressinbjudan till seminarium: Rapportlansering "Assistansens samhällskostnader – är personlig assistans för dyrt"?15.4.2025 12:55:41 CEST | Pressmeddelande

För ett år sedan lanserade Vårdföretagarna en rapport om assistansens samhällskostnader. Nu har Grant Thornton fått i uppdrag att följa upp förra årets viktiga rapport. Förutom en uppföljning så görs i år också en specialgranskning av ett antal kommuner. Dessa kommuner har valt att ha en ännu lägre ersättning för kommunalt beslutad assistans än vad Försäkringskassan betalar. Är dessa kommuner så mycket mer effektiva själva, eller är den kommunala ersättningen oskäligt låg?

Månadens vårdkörapport: Mer än var femte kvinna som söker till specialist inom kvinnosjukvård har tvingats vänta längre än vårdgarantin2.4.2025 15:13:55 CEST | Pressmeddelande

Skillnader mellan regioner i uppfyllande av vårdgarantin för första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård i februari 2025. Tillgängligheten till kvinnosjukvård ser väldigt olika ut beroende på var i landet du bor. Totalt hade 22 procent av kvinnorna som väntade på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar.

Patienttoppen 2025: 73 av de 100  vårdcentraler i Sverige som har mest nöjda patienter är privat drivna. Av de 20 mest uppskattade vårdcentralerna drivs 15 i privat regi.10.3.2025 12:39:48 CET | Pressmeddelande

Vård­företagarna publicerar för fjortonde året i rad Patienttoppen, som är en analys av SKR:s nationella patientenkät för primärvården. Patientenkäten genomfördes i slutet av 2024 och omfattar 845 vårdcentraler i tio av Sveriges 21 regioner. Av dessa är 433 privat drivna, vilket motsvarar en andel om 51 procent.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye