Svensk-indisk forskning visar att stubbränning försämrar hälsan
Punjab är epicentrum för stubbränning i Indien. Trots att majoriteten av invånarna är medvetna om de skadliga effekterna av att bränna skörderester, är det fortfarande en utbredd praxis, med allvarliga konsekvenser för hälsan, hushållens utgifter och miljön.
– Ett av de mest anmärkningsvärda resultaten var att migrantarbetare, som bara vistas i regionen för att hjälpa till med sådden, rapporterade bättre hälsa än den genomsnittliga invånaren. Detta antyder att exponering för stubbränning kan spela en betydande roll i att försämra hälsan för lokalbefolkningen, säger Koustuv Dalal, projektledare, senior hälsoekonom och professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet.
Rapporten ”Insights and Realism of Stubble Burning in India: Health Economics Analyses” är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan Mittuniversitetet och Indian Institute of Technology i Ropar. Projektet, som finansierats av Vetenskapsrådet, har fördjupat förståelsen för de sociala, ekonomiska, miljömässiga och hälsomässiga konsekvenserna av stubbränning i Punjab, Indien.
– Vår forskning visar att stubbränning har långtgående konsekvenser, för luftkvaliteten och människors livskvalitet. Vi upptäckte att den hälsorelaterade livskvaliteten är så pass låg i regionen att resultaten tyder på ett behov av omfattande insatser för att förbättra både hälsa och miljö, säger professor Koustuv Dalal.
Forskningsstudierna, som genomfördes i fyra distrikt i Punjab, mätte utsläpp från stubbränning och analyserade dess effekter på vatten- och jordkvalitet. Dessutom utvärderade fokusgrupper och intervjuer invånarnas hälsa, ekonomi samt medvetenhet och uppfattning om effekterna av stubbränningen.
I rapporten konstateras att stubbränning kan kopplas till en rad hälsoproblem som exempelvis hosta, andningsproblem, allergiska reaktioner, cancer och matsmältningsbesvär. Ungdomar rapporterar att de påverkas i sina dagliga aktiviteter, och infertiliteten i regionens problemområden har ökat markant.
Utöver hälsoeffekterna rapporterar en majoritet av familjerna att de spenderar mer än 10 procent av sina månadsutgifter på sjukvårdskostnader, vilket understryker de ekonomiska bördorna.
– Det är avgörande att beslutsfattare och samhällen i Punjab antar en helhetsstrategi för att förhindra stubbränning. Vår forskning pekar på potentialen hos alternativa metoder som subventionerad maskinell utrustning, utveckling av marknader för halm som råvara och diversifiering av grödor, särskilt odling av basmatiris, säger professor Dalal.
Med rapporten hoppas forskarna kunna bidra till att skapa samhällsengagemang och öka kapaciteten för att minska skadliga effekter av stubbränning i Punjab och andra regioner i Indien.
– Genom att kombinera tekniska lösningar och samhällsdriven medvetenhet kan man ta ett steg mot renare luft och bättre hälsa för kommande generationer. Studien har enorm betydelse i den aktuella situationen eftersom stubbränning ökar som ett globalt problem och späder på växthuseffekten, avslutar professor Koustuv Dalal.
Här kan du ladda ner rapporten.
Kontaktuppgifter:
Koustuv Dalal, projektledare , Senior hälsoekonom och professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet, 072-593 29 95, koustov.dalal@miun.se
Nyckelord
Kontakter
PressfunktionenMittuniversitetet
press@miun.seRonney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seBilder
Om Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
Så här kan kommuner kommunicera bättre om klimatet12.12.2024 13:06:08 CET | Pressmeddelande
Att knyta an till det lokala, hitta ambassadörer och fokusera på positiva budskap är några av nycklarna till en framgångsrik klimatkommunikation. Det visar ett projekt där forskare vid Mittuniversitetet tillsammans med sex kommuner tagit fram nya råd och strategier för att kommunicera mer om klimatet.
Unik bok ger inblick i Mittmedias digitala omvandling5.12.2024 12:58:14 CET | Pressmeddelande
Prisad och polariserande – så skulle tidningskoncernen Mittmedias radikala digitaliseringsresa under 2010-talet kunna sammanfattas. I en ny bok belyser forskare vid DEMICOM på Mittuniversitetet vad som hände när koncernen i snabb takt arbetade för att ersätta papperstidningen med digitala produkter.
120 företag har hittills fått hjälp – nu vill forskarna möta ännu fler18.10.2024 08:13:14 CEST | Pressmeddelande
En smart kamera som övervakar tågräls eller dataspel som gör svenskinlärningen till ett äventyr. På Business Innovation Day möter innovatörer och företag experter och forskare som ger råd och bidrar med forskning för att utveckla idéerna. I år fyller eventet tio år.
Ny guide om evenemang: Så här mäter du de sociala effekterna16.10.2024 09:00:29 CEST | Pressmeddelande
Idag släpper turismforskningscentret ETOUR en ny guide som ska hjälpa branschaktörer och beslutsfattare på nationell, regional, kommunal och destinationsnivå att mäta sociala effekter av evenemang.
Ny satsning på forskningsledare ska ge fler internationella samarbeten10.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler internationella forskare och förbättrade möjligheter för företag i regionen att rekrytera internationellt – det är ett par av målen när Mittuniversitetet nu startar ett accelerationsprogram för framtida forskningsledare. Tre forskare vid den strategiska miljön Transformative Technologies blir först ut att ingå i piloten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum