Ny rapport: reformer kan krävas för att föräldraledigheten ska bli jämställd
De senaste åren har fördelningen mellan mammor och pappors uttag av föräldraledighet legat still, eller rört sig mycket lite, och i en ny rapport konstaterar Försäkringskassan att fler politiska reformer kan behövas om de politiska målen om ett mer jämställt uttag ska nås.
Ända sedan föräldraförsäkringen infördes 1974 har det funnits en politisk diskussion om hur användandet av föräldraledigheten kan bli mer jämställt. Mäns uttag har ökat tydligt sedan dess och den utvecklingen har drivits på av reformer som syftat just till ett mer jämställt uttag. Införandet av reserverade dagar i föräldraförsäkringen är den reform som hittills haft störst betydelse för pappors uttag av föräldrapenning i Sverige.
2014 tog kvinnor ut 78 procent av föräldraledigheten under barnets första två år, för barn födda 2021 var motsvarande siffra 75 procent.
– Om man ska uppnå de politiska mål som nu är uppställda så behövs troligen förändringar i regelverket, säger Anna Nyman, analytiker på Försäkringskassan.
Olika reformer ger olika effekter
I den nya rapporten beskriver Försäkringskassan vilka effekter olika reformer skulle kunna ha för utvecklingen mot en mer jämställd föräldraledighet. Eftersom föräldraledigheten omfattar både tiden med ersättning från Försäkringskassan och obetald ledighet har man tittat på reformer som berör båda de delarna. Det handlar om fler reserverade dagar, ekonomiska incitament liknande jämställdhetsbonusen, begränsad möjlighet till obetald ledighet och att ledigheten skulle kunna tas ut under kortare tid än nu.
– Vilken typ av förändringar som skulle kunna vara aktuella beror framför allt på vilka politiska mål som ska vara i fokus för föräldraförsäkringen, och hur snabbt man vill nå de uppsatta målen. Ett mål kan vara att män ska vara mer involverade i barnens omvårdnad, ett annat att kvinnor snabbare återvänder till arbetsmarknaden, säger Anna Nyman.
Till exempel skulle fler reserverade dagar i föräldraförsäkringen kunna bidra till att öka pappors involvering i omvårdnaden av barnet. För att nå målet att få fler kvinnor att komma tillbaka fortare till arbetet skulle fler reserverade dagar förmodligen behöva kombineras med en ökad reglering av rätten att vara obetalt föräldraledig under barnets första 18 månader.
Bakgrund
I Försäkringskassans uppdrag ingår, utöver att administrera föräldraförsäkringen, att ”stärka förutsättningarna för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning”.
Kontakter
Pressjour
Tel:010-116 98 88press@forsakringskassan.seDokument
Länkar
Om Försäkringskassan
Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män visar en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna till skillnaderna finns både inom arbetslivet och i privatlivet. Förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan minska skillnaderna.
Nya extrakontroller av vab i hela landet10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under våren kommer Försäkringskassan återigen göra extra kontroller av vab-ansökningar i hela landet.
Abonnemang för tandvård lönar sig sällan3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Närmare 780 000 personer i Sverige betalar varje månad en fast avgift för tandvård, så kallad abonnemangstandvård. En ny analys från Försäkringskassan visar att det sällan lönar sig ekonomiskt, särskilt för yngre. Men att det kan finnas andra fördelar.
Skulder vanligt hos de som misstänks för vab-brott3.2.2025 08:07:37 CET | Pressmeddelande
De som medvetet lämnar felaktiga uppgifter inom ersättning för vab lever ofta med låg ekonomisk standard och har oftare skulder till Kronofogden. 16 procent av alla vab-ansökningar innehåller något fel – det visar Försäkringskassans lägesrapport om bidragsbrott inom vab som publiceras i dag.
Fler än någonsin får ersättning för att stötta svårt sjuk anhörig30.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande hälsotillstånd kan man ha rätt till närståendepenning. Förra året ökade antalet mottagare av närståendepenning men det finns indikationer på att fler skulle kunna ha rätt till ersättningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum