Ny rapport: Kommuner prioriterar hållbarhet och säger nej till turbokycklingar
Sveriges kommuner vill bidra till en omställning av kycklingproduktionen i landet. Mer än var fjärde kommun säger att de kommer att använda möjligheten att välja bort turbokycklingar redan vid nästa upphandling. Det visar Djurens Rätts senaste rapport.

Offentlig upphandling kan vara ett kraftfullt verktyg för att främja bättre djurskydd och ökad hållbarhet. Genom att ställa djurskyddskrav vid upphandling av produkter som kött, mjölk och ägg – exempelvis för skolmåltider – kan kommuner och andra offentliga verksamheter göra stor skillnad. Detta framgår i Djurens Rätts rapport som presenteras idag. Rapporten visar att det finns en stark vilja bland Sveriges kommuner att bidra till en omställning av kycklingproduktionen i landet, bland annat genom att säga nej till turbokycklingar.
– Efter de senaste årens avslöjanden om systematiskt lidande i kycklingfabrikerna är det väldigt glädjande att kommunerna visar så tydligt att detta är oacceptabelt. Det sänder en signal till både industrin och politiker nationellt om att turbokycklingarna behöver fasas ut, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Uppdaterade kriterier från Upphandlingsmyndigheten under 2023 har gjort det möjligt för kommunerna att välja kött från mer långsamväxande och hälsosammare kycklingraser, i stället för turbokycklingar som är framavlade för att växa extremt snabbt. Intresset för det nya kriteriet är stort: Mer än var fjärde kommun uppger till Djurens Rätt att de planerar att använda det i sina kommande upphandlingar.
Trots det stora intresset, lyfter flera kommuner den begränsade tillgången på kycklingkött från långsamväxande raser i Sverige som en utmaning. Detta leder till att vissa kommuner och företag i stället vänder sig till den utländska marknaden.
– Djurens Rätt har under flera år sett ett starkt och växande engagemang från kommunernas sida för de omfattande djurskyddsproblemen inom kycklingfabrikerna. Det är lovande att allt fler kommuner vill visa vägen och tar steg för att fasa ut turbokycklingar i Sverige, säger Cecilia Mille, sakkunnig hos Djurens Rätt och författare av rapporten.
Rapporten “Ansvarsfull upphandling: Ett steg bort från turbokycklingar” bygger på kommunernas egna svar och kommentarer i samband med rankningen Djurvänlig kommun. Alla kommuner får chansen att svara på en enkätundersökning om de djurvänliga val som de har implementerat. I den upplaga av undersökningen som lyfts i rapporten svarade 66 procent av Sveriges kommuner på hela eller större delen av undersökningen.
Djurens Rätts rekommendationer
- Sverige behöver stärka skyddet för kycklingar genom att fasa ut de mest intensiva kycklingfabrikerna, i linje med European Chicken Commitment (ECC). I dag fungerar Sveriges kycklingindustri snarare som ett hinder än som en tillgång för marknadens konkurrenskraft.
- Trängseln i kycklinguppfödningen behöver minska och antalet kycklingar bli färre. Offentliga kök kan göra en insats genom att minska serveringen av kycklingkött.
- Användningen av snabbväxande turbokycklingar behöver fasas ut. Upphandlande myndigheter har en mycket viktig roll att spela genom att med offentlig upphandling som verktyg stötta en sådan omställningen av produktionen.
Läs rapporten “Ansvarsfull upphandling: Ett steg bort från turbokycklingar” här.
Nyckelord
Kontakter
Nanna ThydénPresskommunikatör
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seMatilda WiechelKommunikationschef
Tel:079-585 94 88press@djurensratt.seBilder

Länkar
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
165 076 namn för kornas rätt att beta överlämnade till riksdagen27.3.2025 12:47:56 CET | Pressmeddelande
Igår överlämnade Djurens Rätt 165 076 namnunderskrifter för kornas rätt att beta till riksdagsledamöter. Genom kampanjen “Jag vill beta” uppmanas regeringen till att inte inskränka beteskravet, och en god förankring bland riksdagens partier är en viktig förutsättning i det arbetet.
Allt vanligare med dolda djurskyddsbrister – Djurens Rätt kräver lagändring24.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
I Djurens Rätts nya rapport presenteras viktiga politiska lösningar för kycklingarnas välfärd, samt åtgärder för att främja en mer rättssäker tillgång till rapporter om djurskyddsbrister. Det har blivit allt vanligare att djurskyddsbrister sekretessbeläggs, medan information om företags adresser och bolagsnamn är fullt synliga. Djurens Rätt menar att det behövs ett förtydligande i sekretesslagstiftningen för att öka tillgången till information som är av samhällsintresse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum