Ljusning för omställningsstudiestödet – handläggningstakten ökar
Efter två utmanande år med omställningsstudiestödet börjar nu vinden att vända. Handläggningstiderna krymper och fler får besked på sin ansökan i allt snabbare takt. Nyligen beslutade också riksdagen om lagändringar som kommer göra det enklare att utreda villkoren.
Omställningsstudiestödet har kantats av utdragna handläggningstider sedan ansökan öppnade för drygt två år sedan. Men nu syns tecken på att läget är på väg att vända. Under året har handläggningstakten ökat ordentligt. Under januari beslutades 3 300 ansökningar, och i november över 6 600. Anledningen till den dubblerade handläggningstakten är flera.
– Som mest väntade över 35 000 människor på svar men nu är vi nere på 13 300. Det är flera saker som bidragit till detta. Vi har blivit fler handläggare och under våren 2024 fick vi också grunderna till ett handläggningssystem som vi fortsätter att utveckla. Det har gjort att vi inte behöver jobba lika manuellt, säger Annika Fahlander, chef på CSN:s utbetalningsavdelning.
Det är fortfarande många som väntar på besked på sin ansökan, men antalet minskar.
– Vi är inte i mål och många väntar fortfarande, men majoriteten av de som väntar ansökte nu från 1 oktober och har studiestart efter årsskiftet. De extra pengar som tilldelades CSN i budgetpropositionen för 2025 gör att vi kan behålla och delvis förstärka med ytterligare handläggare under nästa år. Kan vi fortsätta nuvarande takt tror vi på ett bättre läge till nästa höst. Det hänger dock på att ansökningsmönstret inte förändras för mycket och att andra aktörer kan leverera de uppgifter som vi behöver, säger Annika Fahlander.
Ny lag om enklare regler beslutade
I november röstade också riksdagen igenom olika lagändringar för att förenkla regelverket för omställningsstudiestödet. Ändringarna innebär bland annat att det blir enklare för CSN att utreda ett av de mest omfattande villkoren för att få omställningsstudiestöd – att du ska ha arbetat åtta år de senaste 14 åren.
– Det här villkoret har varit mycket tidsödande att utreda. Det finns fall där vi fått 168 lönespecifikationer skickade till oss som underlag. Naturligtvis tar det jättelång tid att gå igenom. Den nya lagen gör att CSN bara behöver hämta uppgifterna från Skatteverket om inkomst, vilket såklart är mycket enklare för de sökande samtidigt som det går mycket snabbare, säger Annika Fahlander.
Ny öppningstid föreslagen
Ansökan för omställningsstudiestödet har varje år öppnat vid midnatt den 1 april och 1 oktober. De allra flesta söker direkt när ansökan öppnar efter som anslaget är begränsat, och att ansökan har öppnat nattetid har varit obekvämt för många. CSN har därför lämnat in en formell begäran till regeringen om att ändra tiden när ansökan öppnar.
– Vi har gjort en undersökning hos kunderna om vilken tid de föredrar att ansökan öppnar och väldigt få gillade den nuvarande tiden, vilket vi förstår. När ansökan ska öppna bestäms av regeringen och är inte något vi kan bestämma själva, därför föreslår vi en ändring. Det skulle underlätta för de som ska söka, säger Annika Fahlander.
Nyckelord
Kontakter
Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
CSN:s pressekreterare hjälper dig som journalist att få svar på dina frågor och komma i kontakt med rätt person.
Bilder
Om oss
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Stor variation i studentekonomin – tuffare för äldre studerande3.12.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Den ekonomiska situationen bland högskolestuderande med studiemedel varierar stort mellan åldrarna visar en ny rapport från CSN. Yngre studerande klarar ofta ekonomin bra, medan äldre studerande har det svårare. Ekonomin till trots är de flesta nöjda med sin studiesituation.
Antalet studerande med studiemedel varierar i Sverige. Fem län ökar – resten minskar15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I fem län ökade antalet studiemedelstagare senaste läsåret, medan det minskade i övriga. Högst andel studiemedelstagare i befolkningen fanns i Uppsala, Västerbottens och Östergötlands län.
Fler fick studiestöd under läsåret 2023/243.10.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Totalt fick över 835 000 människor studiestöd från CSN under läsåret 2023/2024. 366 500 personer fick studiebidrag för gymnasiestudier och 461 900 personer studiemedel. Antalet studerande med de båda största studiestöden ökade jämfört med året innan. Över 47 miljarder kronor betalades ut.
5 500 ansökningar för omställningsstudiestöd under första dygnet2.10.2024 10:29:54 CEST | Pressmeddelande
Natten till 1 oktober öppnade ansökan för omställningsstudiestöd för studier under vårterminen 2025. Under det första dygnet skickades över 5 500 ansökningar in.
Attityden till studielån påverkar valet att studera25.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Är du för eller emot studielån? Det kan påverka om du börjar studera vidare efter gymnasiet. En ny studie från bland annat CSN visar att attityden till studielån kan påverka huruvida du börjar studera eller inte, och att föräldrarnas råd spelar roll – i början.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum