Sveriges geologiska undersökning

Viktig litiumfyndighet pekas ut som riksintresse

Dela

Litiumfyndigheten Bergby i Gävle kommun blir riksintresse. Det efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU) i dag, den 9 december. Området bedöms innehålla litium i sådan omfattning att det ska skyddas mot åtgärder som försvårar framtida utvinning.

Foto från fyndigheten med litium med en geologhammare i förgrunden.
Fynd av litium i Bergby utanför Gävle. Nu blir fyndigheten riksintresse. Foto: Erik Jonsson/SGU

Fyndigheten av litium i Bergby utanför Gävle bedöms som så viktig för Sveriges råvaruförsörjning att SGU nu pekar ut den som riksintresse. Det primära syftet med ett riksintresse för värdefulla ämnen eller material är att det på kortare eller längre sikt ska gå att utvinna råvarorna. Litium är klassat som en kritisk råvara av EU, det vill säga en råvara med stor funktionell och ekonomisk betydelse för samhället och samtidigt är sårbar för störningar i försörjningskedjan.

– Fyndigheten i Bergby lämnades in som fynd redan under 2007 års upplaga av Mineraljakten som anordnades av SGU. I dag betraktas den som en av Sveriges främsta möjligheter att kunna utvinna litium på hemmaplan, säger Thomas Pålsson, tillförordnad generaldirektör för SGU.

Litium är en metall som i dag återfinns i all världens batterier. I dagsläget förlitar vi oss helt på litiumutvinning och batteriproduktion i andra länder trots att en grön omställning kräver uppbyggnad av inhemsk produktion av batterier, solpaneler, permanentmagneter och annan teknik. Litium har även ett antal andra viktiga användningsområden, bland annat för legeringar inom försvarsindustrin, energilagring och inom sjukvården och läkemedelstillverkning.

I Bergby förekommer litium i bergarten pegmatit. De litiumrika pegmatiterna i Bergbyområdet klassas som LCT-pegmatiter, det innebär att de innehåller grundämnena litium, cesium och tantal. Även tantal klassas i dag av EU som en kritisk råvara.

– Ett utpekande av Bergby som riksintresse innebär att kunskapen om fyndigheten ska tas i beaktande när beslut om markanvändning i området ska fattas. Syftet med riksintressen är att de ska vara verktyg för långsiktig mark- och resursplanering, Thomas Pålsson.

De riksintressen som SGU pekar ut betraktas som markanspråk som prövas och slås fast först vid förändrad markanvändning, och därför finns det inga hinder för olika överlappande riksintressen.

Nyckelord

Kontakter

Om SGU

Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.

SGU:s logotyp på plommonlila bakgrund.

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande

För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye