Stor potential i förändrad aktivitetsersättning
Personer mellan 19 och 30 med psykiska och/eller fysiska funktionsnedsättningar som står långt ifrån arbetsmarknaden kan få aktivitetsersättning.
Efter tio år hade 30 procent av dem som lämnade aktivitetsersättningen sin huvudsakliga inkomst från arbete – och det är tänkbart att ett par justeringar i hur ersättningen fungerar skulle kunna göra den siffran ännu större.
Det visar en ny analys som Försäkringskassan publicerar idag.
Försäkringskassan har analyserat hur personer som har haft aktivitetsersättning lyckas etablera sig på arbetsmarknaden den 10-årsperiod närmast efter att de lämnat aktivitetsersättningen. Av dem som lämnade aktivitetsersättningen år 2012 hade mer än en femtedel sin huvudsakliga inkomst från arbete ett år senare. Tio år senare var andelen cirka 30 procent.
Det är vanligare att de som självmant lämnat aktivitetsersättningen innan de fyllt 30 har sin huvudsakliga inkomst från arbete, jämfört med de som fått avslag på ansökan om en förlängd ersättningsperiod eller de som lämnar ersättningen för att de fyller 30 år.
Ekonomiska incitament värt att undersöka vidare
– Vi tror att ett par justeringar i systemets utformning skulle kunna göra att ännu fler kan göra övergången från bidrag till arbete, något som såklart främst vore bra för mottagarna själva men även systemet som helhet, säger Nils Öberg, generaldirektör för Försäkringskassan.
Lön är en självklar motivation inom arbetslivet och det gäller även för unga som av olika skäl står långt från arbetsmarknaden.
– Ersättningsnivån inom ersättningen är och kommer att fortsätta vara låg. Att ändå kunna få en något högre ersättning om man själv driver på för att skaffa sig egen försörjning tror vi är något som kan vara värt för lagstiftaren att överväga, säger Nils Öberg, generaldirektör för Försäkringskassan.
Försäkringskassan ser också att andra delar av systemet skulle kunna vara bra för lagstiftaren att undersöka för att öka möjligheten för egen försörjning. Men även möjligheten för Försäkringskassan att på eget initiativ föreslå en övergång mellan aktivitetsersättning och sjukersättning kan övervägas.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:010-116 98 88press@forsakringskassan.seDokument
Länkar
Om Försäkringskassan
Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män visar en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna till skillnaderna finns både inom arbetslivet och i privatlivet. Förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan minska skillnaderna.
Nya extrakontroller av vab i hela landet10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under våren kommer Försäkringskassan återigen göra extra kontroller av vab-ansökningar i hela landet.
Abonnemang för tandvård lönar sig sällan3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Närmare 780 000 personer i Sverige betalar varje månad en fast avgift för tandvård, så kallad abonnemangstandvård. En ny analys från Försäkringskassan visar att det sällan lönar sig ekonomiskt, särskilt för yngre. Men att det kan finnas andra fördelar.
Skulder vanligt hos de som misstänks för vab-brott3.2.2025 08:07:37 CET | Pressmeddelande
De som medvetet lämnar felaktiga uppgifter inom ersättning för vab lever ofta med låg ekonomisk standard och har oftare skulder till Kronofogden. 16 procent av alla vab-ansökningar innehåller något fel – det visar Försäkringskassans lägesrapport om bidragsbrott inom vab som publiceras i dag.
Fler än någonsin får ersättning för att stötta svårt sjuk anhörig30.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om man avstår arbete för att stötta en närstående som har ett livshotande hälsotillstånd kan man ha rätt till närståendepenning. Förra året ökade antalet mottagare av närståendepenning men det finns indikationer på att fler skulle kunna ha rätt till ersättningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum