Studieförbundet Bilda

Bilda välkomnar folkbildningsutredningen men betonar vikten av självförvaltning och stärkt demokrati

Dela

Studieförbundet Bilda ser positivt på mycket i folkbildningsutredningen "Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildning i en ny tid" (SOU 2024:42). I sitt remissvar lyfter Bilda fram vikten av att folkbildningen fortsätter vara en självständig kraft för bildning, utbildning och delaktighet i hela landet. Samtidigt betonar Bilda att demokrati bör vara ett centralt mål för folkbildningspolitiken.

Samuel Gustafsson, förbundsrektor Studieförbunder Bilda. Foto: Henrik Fandén
Samuel Gustafsson, förbundsrektor Studieförbunder Bilda. Foto: Henrik Fandén

– Vi delar utredningens syn på folkbildningens betydelse för att rusta både individ och samhälle för en föränderlig värld. Samtidigt är det viktigt att principen om armlängds avstånd från staten fortsatt respekteras, säger Samuel Gustafsson, förbundsrektor på Studieförbundet Bilda.

Demokrati i fokus

Bilda betonar att demokratins värderingar och kultur är avgörande för folkbildningen och efterlyser en mer omfattande betoning på hur folkbildningen i sin verksamhet kontinuerligt arbetar för att stärka demokratin, snarare än enbart på vilka mätbara resultat verksamheten leder till.

– Folkbildningens särart är avgörande för att stärka demokratin och möjligheterna till bildning och delaktighet för alla. Vi ser fram emot en fortsatt stark och fri folkbildning. Det är i mötet mellan människor, i dialog och reflektion, som folkbildningens unika kraft ligger. Där stärks demokratin. Och demokrati behöver lyftas fram i de nya målen, säger Samuel Gustafsson.

Positiva förslag och viktiga avvikelser

Bilda välkomnar utredningens förslag om att bevara självförvaltningsmodellen och konstaterar, i linje med bransch- och intresseorganisationen Studieförbunden i samverkan, att folkbildningen ska stå fri från politisk och administrativ detaljstyrning. Bilda avstyrker i likhet med Studieförbunden i samverkan förslaget att överföra anslagsfördelningen till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), då detta riskerar att förändra den logik som är unik för folkbildningen.

Bilda är också positivt inställt till målet att nå nya och underrepresenterade grupper, men varnar för att detta inte får ske på bekostnad av kvalitet eller befintliga deltagare. Ett krav på expansion i tider av minskade resurser kan leda till en urholkning av verksamhetens kärna.

Oro för ökad kontroll och administrativa krav

Bilda uttrycker en tydlig oro för utredningens förslag om ökade kontrollmekanismer och nya indikatorer för verksamheten. I remissvaret pekar Bilda på det omfattande reformarbete som redan pågår inom studieförbunden och betonar att ytterligare krav riskerar att ta resurser från kärnverksamheten. Om kontrollen ökar behöver motsvarande resurser tillföras folkbildningen.

Ett gemensamt arbete för framtiden

Bilda välkomnar utredningens inledande resonemang om en tydlig distinktion mellan folkbildningen och folkbildningspolitiken. Det finns en risk i att en flyttad ”balanspunkt”, så som utredningen beskriver det, med ökad kontroll och mindre tillit i relationen mellan staten och studieförbunden, inte bara begränsar folkbildningens verksamhet, utan på ett påtagligt och negativt sätt även påverkar folkbildningens särart.

Bilda ser fram emot fortsatt dialog för att säkerställa att folkbildningen förblir en stark och självständig kraft i samhället.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om oss

Studieförbundet Bilda för kyrka och samhälle är ett av Sveriges tio studieförbund. Med kristen livsåskådning som grund bedriver vi folkbildningsarbete och erbjuder kurser, studiecirklar och kulturprogram. Verksamheten vilar på folkbildningens grundsyn och är fri och frivillig och öppen för alla oavsett bakgrund och utbildning.

Följ Studieförbundet Bilda

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studieförbundet Bilda

Festivalen firar Terminator 40 år! Light till Dark Fantastic Film Festival30.10.2024 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 6 – 9e november arrangeras den andra upplagan av Light till Dark Fantastic Filmfestival på Bio Roxy i Örebro, festivalen som hyllar genrefilm. I år är det 40-års jubileum för genreklassikern The Terminator (1984) och det firar Light till Dark med en exklusiv visning på festivalens premiärdag. Light till Dark kommer under festivalen visa ytterligare 16 långfilmer och arrangera paneler och workshops. En av panelerna kommer fokusera på stuntmän och stuntkvinnor i film och gästas bland annat av Paul Weston som varit stuntman på Aliens (1986), Skyfall (2012) och The Batman (2022) bland andra filmer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye