Färdplan för en hållbar apoteksbransch och nya kriterier för Välvald
Idag har styrelsen för Sveriges Apoteksförening enats om en färdplan för en hållbar apoteksbransch. Dessutom har nya kriterier för Välvald 4.0 fastställts. Det är två viktiga milstolpar för apoteksbranschens hållbarhetsarbete.
En branschgemensam färdplan för en hållbar apoteksbransch
Arbetet att ta fram en färdplan har varit ett nytt arbetssätt för Apoteksföreningens medlemmar att ta sig an branschgemensamma hållbarhetsutmaningar. Flera apoteksföretag har lagt ner ett omfattande arbete kopplat till de kommande EU-kraven på hållbarhetsrapportering och tidigt identifierades att detta är ett område där vi tjänar på samarbete. En stor andel av leverantörer och produkter är de samma hos alla apotek. Branschen kan nu med en gemensam röst samverka med externa parter och driva hållbarhetsfrågor åt samma riktning och med samma mål. Det skapar ett mervärde både för företagen och det omgivande samhället.
Hållbarhetsfrågorna är stora och komplexa, det blir allt tydligare att apotek är en av många länkar inom den omfattande läkemedelskedjan. Kan vi hantera frågor och uppgifter gemensamt så vinner alla på det säger Johan Wallér vd på Sveriges Apoteksförening.
I färdplanen sätter branschen upp gemensamma mål inom de tre områdena socialt ansvar, miljö och klimat. Projekt och aktiviteter sker både på lång och kort sikt. Årligen kommer branschen att identifiera och följa upp gemensamma aktiviteter som ska gå i linje med den långsiktiga planen. Tillsammans ska vi samverka med externa företag, organisationer och myndigheter. En rad gemensamma aktiviteter som syftar till att minska påverkan på miljö och klimatet samt ökar det sociala ansvaret i branschen tas nu fram.
Skärpta kriterier för Välvald – apotekens krav på en mer ansvarsfull läkemedelstillverkning
På dagens styrelsemöte fastställdes även nya kriterier för den branschgemensamma guiden Välvald. Välvald guidar apotekens kunder till de receptfria läkemedel som uppfyller Apoteksföreningens fastställda kriterier om en mer ansvarsfull läkemedelstillverkning.
Den viktigaste förändringen från tidigare är att kriterierna enbart fokuserar på en mer ansvarsfull tillverkning av enskilda produkter. I utvecklingsarbetet av kriterier har krav i offentlig upphandling och lagstiftning på området beaktats. Utvecklingen har skett i dialog med relevanta intressenter som läkemedelsindustrin, regioner och myndigheter.
Fyra kriterier:
- Spårbarhet – företag måste kunna redovisa var tillverkning sker
- Ansvarsfulla tillverkningsförhållanden – krav på mänskliga rättigheter, miljöskydd och antikorruption vid produktion
- Hantering av hållbarhetsrisker – identifiering och åtgärdande av potentiella negativa effekter
- Avvikelsehantering – rutiner för att hantera faktiska avvikelser mot ställda krav
Dessutom ställs två öppna frågor om miljöpåverkan och klimatutsläpp för framtida kriterieutveckling.
Kriterierna som börjar gälla först 1 oktober 2025 vilket ger läkemedelsföretagen gott om tid att inkomma med verifikation. Företag som vill ansöka om Välvald 4.0 kan göra det vid fast tillfällen varje år. Produkter som innehåller diklofenak kommer även fortsättningsvis att undantas från Välvald.
Med Välvald 4.0 stärker vi apotekens åtagande att driva läkemedelsbranschen mot en mer hållbar framtid. Det finns ett växande intresse både hos läkemedelsföretag och apotekens kunder att välja läkemedel som tillverkats med respekt för både människor och miljö säger Lisa Stern, chefsstrateg på Sveriges Apoteksförening.
För mer information besök www.sverigesapoteksforening.se/valvald/
Kontakter
Johan WallérVD
Tel:070 - 239 16 06johan.waller@sverigesapoteksforening.seLisa Stern ÖdmarkChefsstrateg
Tel:070 - 693 45 45lisa.stern@sverigesapoteksforening.seFölj Sveriges Apoteksförening
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Apoteksförening
Svart på vitt- farmaceutisk rådgivning ger resultat16.12.2024 10:17:20 CET | Pressmeddelande
Idag publiceras en ny forskningsrapport från Uppsala universitet som visar att fördjupad rådgivning på apotek ger goda effekter. Rapporten har tagits fram på uppdrag av Sveriges Apoteksförening och som en del av den gemensamma utvärderingen av försöksverksamheten farmaceutiska tjänster på apotek.
Debattartikel: Apoteken får inte ersättning för sitt samhällsuppdrag12.12.2024 07:43:54 CET | Pressmeddelande
Idag skriver Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening i Altinget om apotekens sårbara ekonomiska situation.
Årets EES vecka - fokus på interaktioner1.10.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Apoteksföreningen har idag publicerat en rapport som visar hur vanligt det är med kommunikation mellan farmaceuter på apotek och förskrivare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum