Omställningsfonden

17 välfärdsanställda kan utses till Årets karriärväxlare

Dela

Utmärkelsen Årets karriärväxlare lyfter fram medarbetare inom välfärden som bytt karriär på ett oväntat eller modigt sätt. Syftet är att avdramatisera bilden av omställning och inspirera välfärdens medarbetare till kompetensutveckling, och i år har 17 personer från hela landet nominerats. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.

– Att byta karriär mitt i livet kräver både beslutsamhet och ett stort mod. De som har nominerats till årets utmärkelse är alla inspirerande exempel på att det aldrig är för sent att utvecklas och förändra sin roll på arbetsmarknaden. Jag hoppas att de kan bidra till att andra vågar växla karriär, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.

Årets karriärväxlare är en utmärkelse som delas ut av kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden, i syfte att inspirera välfärdens medarbetare att utveckla sin kompetens och avdramatisera bilden av omställning. Utmärkelsen tilldelas någon som gjort en ”stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist, träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga eller fått kompetensutveckling för att stärka anställningstryggheten”.

Vinnaren utses av en jury som utgörs av sju ledamöter under ledning av Omställningsfondens vd Eva Wikström. Årets karriärväxlare utses på Omställningsdagen den 5 februari 2025.

– Karriärväxling och kompetensutveckling stärker inte bara den enskilda individen, utan bidrar även till att verksamheterna inom välfärden står bättre rustade inför framtiden. I förlängningen stärker detta både arbetsmarknaden och hela samhället, säger Eva Wikström.

Omställningsfonden delar även ut utmärkelsen Årets kompetensutveckling, som tilldelas en verksamhet inom en kommun, region eller ett kommunalt företag som har genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera medarbetare.

Här är de nominerade till utmärkelsen Årets karriärväxlare:

Namn

Tidigare sysselsättning

Nuvarande sysselsättning

Hemort

Liza Nilsson

Personlig assistent och stödassistent

Studerar till instrument- och steriltekniker

Trollhättan

Olivier Cognet

Köksmästare

Studerar till socialpedagog

Strömstad

Marina Lorentsson Axelsson

Måltidsbiträde

Butikssäljare

Sotenäs

Karl Johansson

Boendehandledare

Ramverkare och konstnär

Umeå

Therese Böhm

Administratör

Busschaufför

Lund

Fredrik Lindgren

Barnskötare

Spolbilsmontör

Uppsala

Susanne Hjält

Barnskötare

Vårdbiträde

Kungsbacka

Maria Andersson

Lärarassistent

Kvalificerad administratör på advokatbyrå

Trelleborg

Jim Lydås

Undersköterska inom hemtjänsten

Hundförare för socialtjänstskund

Östersund

Inger Waldenström

Förskollärare

Arkivassistent

Umeå

Magda Csiffary

Miljöarbetare på återvinningscentral

Lastväxlarförare

Knivsta

Marty Lundin

Säkerhetssamordnare inom kommunen

Sektionschef vid säkerhetskontoret på SAAB

Karlstad

Mari-Louice Tägt

Undersköterska

Beställningsmottagare

Borlänge

Saha Hibic

Handledare på boende för ensamkommande barn

Medicinsk fotvårdsterapeut och egen företagare

Piteå

Ann-Christine Hoffman

Kundhandläggare

Ekonomiassistent

Nacka

Emma Linder

Parkarbetare

Studerar en utbildning inom stadsplanering och Green Urban Development

Askersund

Anne Skantz Magnusson

Arbete inom hemsjukvården

Utbildad coach

Karlstad


Fakta: Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling
Årets karriärväxlare och Årets kompetensutveckling är två utmärkelser som i år delas ut för fjärde gången av omställningsorganisationen Omställningsfonden. Juryn utgörs av:

• Sofia Rasmussen, omvärlds- och trendanalytiker med specialistkompetens inom framtidens arbetsmarknad och den unga generationens värderingar
• Kenneth Östberg, styrelseledamot i Omställningsfonden och regionråd i Region Västmanland
• Carina Wutzler, ledamot i SKRs förhandlingsdelegation och kommunalråd i Vellinge
• Anne-Maria Carlsgård, styrelseledamot i Omställningsfonden och ombudsman på Kommunal
• Eva Fagerberg, styrelsesuppleant i Omställningsfonden och kanslichef på Offentliganställdas Förhandlingsråd
• Peter Martinsson, rådgivare Omställningsfonden
• Eva Wikström, vd Omställningsfonden

Utmärkelsen Årets Karriärväxlare 2023 tilldelades Alexander Larsson, för sin omställning från fritidsledare till polis. Årets kompetensutveckling 2023 tilldelades Region Västernorrland, för sin satsning på att utbilda undersköterskor på akutkliniken i Sundsvall till gipstekniker.  

Fakta: Om Omställningsfonden  Omställningsfonden stöttar medarbetare inom välfärden som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist eller som har gjort en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga till följd av ohälsa. För de som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist gick 85 procent vidare till en ny sysselsättning i form av arbete eller studier under årets nio första månader. Den genomsnittliga tiden till ny sysselsättning var tre månader. Av de som gjort en överenskommelse till följd av ohälsa gick 81 procent vidare till en ny sysselsättning och den genomsnittliga tiden var 12 månader.

I Omställningsfondens uppdrag ingår även att arbeta förebyggande med kompetensutveckling inom kommuner, regioner och kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Under åren 2024–2026 kan välfärdssektorn söka 750 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kompetensutveckla medarbetare i förebyggande syfte och därmed förhindra framtida uppsägningar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
En leende kvinna med blont hår och glasögon i en grårandig kostym står i ett kontor.
Eva Wikström, vd på Omställningsfonden
Margareta Sandebäck
Ladda ned bild

Länkar

Om Omställningsfonden

Omställningsfondens uppdrag är att underlätta för omställning inom välfärden. I detta ingår till exempel att stödja och hjälpa medarbetare som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist inom kommuner och regioner, samt kommunala i företag Sobona. Vi stöttar även arbetsgivare och fackligt förtroendevalda med förebyggande insatser inom kompetensutveckling. Omställningsfondens arbete baseras på Omställningsavtalet, som omfattar cirka 1,3 miljoner medarbetare i välfärdssektorn.

Följ Omställningsfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Omställningsfonden

19 satsningar i välfärden kan prisas för Årets kompetensutveckling12.12.2024 06:01:00 CET | Pressmeddelande

Utmärkelsen Årets kompetensutveckling syftar till att inspirera välfärdens arbetsgivare till ett strategiskt och långsiktigt arbete med kompetensutveckling. I år har 19 satsningar och projekt som genomförts av kommuner, regioner eller kommunala företag nominerats till utmärkelsen. Bakom initiativet står Omställningsfonden, en organisation som stöttar medarbetare i välfärden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye