3D-skrivare avger farliga ångor och nanopartiklar
3D-skrivare har blivit alltmer populära i hem, skolor och bibliotek. De ger utsläpp av farliga ångor och mycket små partiklar, inklusive så kallade nanopartiklar. Dessa ämnen kan påverka vår hälsa negativt.
3D-skrivare kan tillverka tre-dimensionella objekt genom att bygga dem lager för lager utifrån en digital ritning. Både yrkesverksamma och privatpersoner har nu tillgång till tekniken och även i skolor använder man denna typ av skrivare i utbildningen. De vanligaste 3D-skrivarna som används av konsumenter idag är så kallade filamentskrivare som använder en plasttråd som utskriftsmaterial.
Produkten som skrivs ut i 3D-skrivare har inte gått igenom samma standardiserade tester som varor annars gjort. Till exempel, om man använder skrivaren för att tillverka leksaker genomgår inte leksaken de standardiserade tester som finns för att skydda barn från farliga kemikalier och små delar som kan riskera att kväva barnet.
– Partiklar och ångor som skrivaren ger ifrån sig kan också vara skadliga för hälsan och vi behöver öka medvetenheten om riskerna med dessa, särskilt för att skydda barn både när de är i skolan och hemma, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen och medlem av Toxikologiska rådet.
Forskare har också funnit att 3D-skrivare kan avge nanopartiklar. Det är väldigt små partiklar i storleken 1-100 nanometer, alltså mellan 1 000 och 10 000 gånger mindre än en mänsklig cell.
–Dessa partiklar har i studier visat sig kunna tränga djupt ner i lungorna där de kan orsaka inflammation och skada vävnader, säger Penny Nymark, toxikolog och utredare vid Kemikalieinspektionen.
För att minska spridningen av luftföroreningar och annan oönskad exponering från 3D-filamentskrivare har Kemikalieinspektionen tillsammans med Arbetsmiljöverket sammanställt rekommendationer vid användning hemma och i offentliga lokaler, som skolor och bibliotek.
- Se till att du får installations- och användarinstruktioner på svenska med skrivaren, och följ tillverkarens instruktioner/bruksanvisning noggrant.
- Placera skrivaren i ett välventilerat utrymme och gärna nära en frånluftsventil. Amerikanska myndigheter rekommenderar en fördubblad luftomsättning jämfört med normalt. Undvik att använda skrivaren i ett rum där barn vistas under längre tid, till exempel sovrum eller klassrum.
- En innesluten skrivare med fläkt och filter rekommenderas eftersom den kan minska mängden små partiklar och ångor som släpps ut i luften.
- Vänta 20 minuter innan du öppnar den inneslutande huven för att undvika utsläpp i rummet.
- Använd material som är lämpliga för det föremål som ska skrivas ut och för den skrivare som används. Följ tillverkarens anvisningar.
- Var noga med att kontrollera att material och andra råvaror som ska användas i kontakt med livsmedel är avsedda för detta ändamål.
- Var försiktig med skrivaren, eftersom dess ytor kan vara heta och ha rörliga delar.
- Skrivaren är ingen leksak; låt inte barn leka med den.
Läs mer om 3D-skrivare på Kemikalieinspektionens webbplats.
Kontakter
PresstjänstKemikalieinspektionen
Tel:08-519 41 200press@kemi.seOm oss
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
Följ Kemikalieinspektionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen
Butiken på hörnet säljer förbjudna varor5.12.2024 10:44:33 CET | Pressmeddelande
För att sprida kunskap om kemikaliereglerna har Kemikalieinspektionen tillsammans med kommuner granskat lokala småbutiker av typen ”butiken på hörnet” och ”prylaffären”. Av 607 kontrollerade varor i hittades förbjudna ämnen i 91 stycken.
Barnleksak får säljförbud4.11.2024 09:04:57 CET | Pressmeddelande
Leksaken Miniverse - Make it mini innehåller ämnen som kan innebära en risk för hälsan. Kemikalieinspektionen har därför beslutat att produkten måste sluta säljas och återkallas från butiker.
Miljöfarliga ämnen hittades i kosmetika1.11.2024 09:00:43 CET | Pressmeddelande
När Kemikalieinspektionen granskade kosmetika hittade man miljöfarliga ämnen i 26 procent av produkterna. 15 företag har åtalsanmälts.
Kemikalieinspektion stöttar Ukraina att bli EU-medlem30.9.2024 09:33:50 CEST | Pressmeddelande
För att Ukraina ska kunna bli medlem i EU behöver landets lagstiftning anpassas till unionens regelverk. Kemikalieinspektionen bidrar nu med stöd för att föra Ukrainas kemikalielagar närmare EU:s krav.
Tusentals farliga produkter stoppades vid gränsen20.9.2024 09:28:43 CEST | Pressmeddelande
I ett samarbete med Tullverket granskade Kemikalieinspektionen produkter som skulle importeras till Sverige. Tack vare kontrollerna stoppades elektronik, smycken och bekämpningsmedel med otillåtna kemikalier från att säljas och användas i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum