Konkreta tips och råd för en balanserad skärmanvändning
Engagera dig i dina barns digitala liv, prata med dem om vad de gör. Det är ett av flera råd till föräldrar i den vägledning för en balanserad skärmanvändning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Vägledningen innnehåller även tips på vad ungdomar kan göra själva.
Vägledningen är till för att barn och unga ska kunna fortsätta med sådant som är roligt och bra med digitala medier men minska risken för negativa effekter på hälsan. Den kompletterar Folkhälsomyndighetens rekommendationer om en balanserad skärmanvändning som presenterades tidigare i år. Vägledningen utvecklar bland annat tips och råd som föräldrar och barn kan använda i vardagen, och har arbetats fram i nära dialog med barn, unga, föräldrar, experter samt aktörer som arbetar nära barn.
– Vi vill ge barn, ungdomar och föräldrar stöd att följa rekommendationerna om skärmanvändning genom att ge svar på frågorna om hur man kan få ett mer balanserat användande, och varför det har betydelse för till exempel sömnen och för hur man mår. Ett av våra viktigaste medskick till föräldrar är att engagera sig och prata med barnen om deras digitala liv, säger Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Vägledningen innehåller bland annat:
- Stöd för ökad kunskap, samtal och reflektion.
- Konkreta tips om hur man kan styra innehållet, hantera skärmtid samt tips på vad man kan göra istället.
- Stöd för hur man kan hantera konflikter, minska utsatthet samt identifiera och hantera beroende.
Vägledningens innehåll finns tillgängligt på Folhälsomyndighetens webbplats. Under 2025 kommer innehållet att anpassas till olika grupper bland annat genom samtalskort och affischer samt filmer med tips.
– Vi har nu en grund för ett konkret och praktiskt stöd för att hjälpa föräldrar att prata med barn och unga om både tiden framför skärmen och innehållet och stötta dem i ett balanserat användande. Vi kommer också att ta fram stöd för barnhälsovården, förskola, skola och flera andra verksamheter under våren 2025 så att de kan sprida vidare till alla som behöver det, säger generaldirektör Olivia Wigzell.
Kontakter
Folkhälsomyndighetens presstjänst
Tel:010-205 2100media@folkhalsomyndigheten.seLänkar
Om oss
Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
”Tanke" – ny kampanj för att främja psykisk hälsa bland studenter30.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 30 september startar Folkhälsomyndigheten den rikstäckande kampanjen ”Tanke”, med syfte att främja psykisk hälsa bland studenter på högskolor och universitet. Kampanjen genomförs i samarbete med landets studenthälsor.
Rekommendationer för en balanserad skärmanvändning bland barn2.9.2024 09:50:00 CEST | Pressmeddelande
Barn under 2 år bör inte använda digitala medier alls och äldre barn bör begränsa sin användning så att viktiga delar av livet inte trängs undan. En tumregel för skärmanvändning är max en till tre timmar per dag, beroende på ålder. Mobiler och surfplattor bör lämnas utanför sovrummet under natten.
Ett fall av mpox klad I rapporterat i Sverige15.8.2024 17:33:17 CEST | Pressmeddelande
En person som sökt vård i Region Stockholm har konstaterats ha mpox orsakad av virusvarianten klad I. Fallet är det första orsakat av klad I som har diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten.
Viktigt att stödja balanserad användning av digitala medier17.6.2024 13:50:00 CEST | Pressmeddelande
Forskningen visar att hög användning av digitala medier kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen. Barn och unga upplever att de kan fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet. Det är några av slutsatserna i en ny kunskapssammanställning.
Kikhosta ökar i Sverige27.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet rapporterade fall av kikhosta ökar i Sverige efter att ha legat på låga nivåer sedan år 2020. För de yngsta barnen kan kikhosta vara en livshotande sjukdom. Det är viktigt att förebygga kikhosta genom att skydda små barn mot smitta och genom vaccination av spädbarn och gravida.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum