Carl Bennet storsatsar på postdoktorer i humaniora vid Högskolan i Halmstad
Företagsledaren Carl Bennet finansierar via sitt företag Carl Bennet AB tre postdoktorsanställningar i humaniora vid Högskolan i Halmstad. Syftet är att öppna nya karriärvägar för humanister både inom akademin och inom privat och offentlig sektor. Satsningen går i linje med den värdering av humanistisk kunskap som Carl Bennet ger uttryck för.
Forskningen som postdoktorerna ägnar sig åt ska bidra till nyttiggörande av humaniora på ett sätt som stärker Högskolan i Halmstads profil och ska ske i nära samverkan med andra aktörer i samhället.
– Postdoktorsanställningarna här på Högskolan syftar till att öppna nya karriärvägar för humanister inom akademin, i näringslivet och offentlig sektor. Det sker i linje med den värdering av humanistisk kunskap som Carl Bennet ger uttryck för, säger Helen Fuchs, tillförordnad akademichef vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle där postdoktorerna kommer att vara placerade.
Behovet av humaniora
Carl Bennet är en välkänd företagsledare som har stött och guidat Högskolan i Halmstad i flera viktiga faser. Förra året utsågs han till hedersdoktor vid lärosätet. Daniel Möller är professor i litteraturvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Han menar att samhället behöver humanistiska kunskaper och att humaniora därför behöver nå ut i samhället:
– Carl Bennet är en modern företagsledare som ser samhällets och individens behov av humanistisk bildning och forskning. Det är särskilt viktigt med den typen av röster i vår åsiktscentrerade samtid, där få utanför akademin och dess humanistiska discipliner aktivt arbetar för humanioras sak, säger Daniel Möller.
Att integrera humanistiska perspektiv inom till exempel teknisk utveckling kan ge djupare och mer hållbara lösningar på de många komplexa problem som människan och samhället står inför, menar Daniel Möller.
– Historiska, filosofiska och språkliga studier utvecklar inte minst förmågan att tänka kritiskt, vilket är livsavgörande i en värld präglad av växande AI-inflytande och desinformation. Humaniora hjälper oss att tolka och förstå vår plats i historien. Genom att använda sina särskilda perspektiv på mänskliga behov, kan humanister vara med och bidra inom områden där de vanligtvis inte ingår, såsom vård, företagsledning och teknisk innovation, säger Daniel Möller.
Forskning, samverkan, utbildning
Anställningarna kommer att kopplas till forskningsprogrammet Transformation, Innovation and Norm Sience (TRAINS) där humaniora ingår och där forskare från tre av Högskolans fyra akademier är aktiva.
Forskning och samverkan är i fokus för postdoktorsanställningarna, men även undervisning blir en viktig del. Denna kommer primärt att äga rum på programmen Strategisk svenska – digital kommunikation, forensik och marknadsföring samt Kriminologi och kultur samt på kursen Kreativt skrivande.
– Som hedersdoktor är Carl Bennets engagemang för humaniora och för Högskolan också en stor tillgång som rådgivande i postdoktorsatsningen, säger Helen Fuchs.
Susanna Öhman, rektor vid Högskolan i Halmstad, säger att det är oerhört glädjande att Carl Bennet gör den här satsningen:
– Både Högskolans profil och humanioras plats i samhället kommer att stärkas av detta, säger hon.
Kontakter
Daniel MöllerProfessor i litteraturvetenskap
daniel.möller@hh.seHelen FuchsUniversitetslektor i konstvetenskap
Tel:072-977 35 42helen.fuchs@hh.seKristina RörströmKommunikatör
Tel:072-977 38 36kristina.rorstrom@hh.seLänkar
Om Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00
https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
”Att ses som en innovatör” – statusens roll i vårdens digitalisering20.1.2025 08:06:23 CET | Pressmeddelande
Digitaliseringen inom hälso- och sjukvården har tagit fart de senaste åren, men vad får vårdpersonalen att ta till sig ny teknik? Svaret är mer komplext än vad man kanske kan tro. Forskning från Högskolan i Halmstad visar att känslor och status spelar avgörande roller när sjukvården digitaliseras. – Vårdpersonalens intresse för digitala teknologier handlar om mer än bara praktisk nytta, säger Luís Irgang Dos Santos, som nyligen lade fram sin avhandling.
Så får nya varumärken fäste på internationella marknader13.1.2025 09:03:02 CET | Pressmeddelande
Hur kan företag lyckas med lanseringen av nya varumärken och produkter i olika länder? Färsk forskning från Högskolan i Halmstad kartlägger de knepiga utmaningarna som möter life science-företag när de vill expandera internationellt.
Fysiklärare och team i socialt arbete prisas på Högskolan i Halmstad19.11.2024 09:22:47 CET | Pressmeddelande
I fredags, under firandet av akademisk högtid på Högskolan i Halmstad, delades lärosätets pedagogiska pris och pris för samverkan och innovation ut. Struan Gray fick det pedagogiska priset och Helena Eriksson, Sara Helmersson och Sara Högdin fick pris för samverkan inom socialt arbete.
Pressinbjudan: Akademisk högtid vid Högskolan i Halmstad6.11.2024 08:04:00 CET | Pressmeddelande
Snart firas årets akademiska högtidsvecka vid Högskolan i Halmstad. Veckan bjuder på de nya professorernas installationsföreläsningar samt en hedersdoktor som håller sin hedersdoktorsföreläsning. Den avslutas med den festliga högtidsceremonin den 15 november 2024.
”Alldeles för tjock” – normkritiska självtester visar konsekvenser av hälsoenkät för barn24.10.2024 09:04:00 CEST | Pressmeddelande
Vilka tankar väcks hos en ung person när hen ombeds att svara på frågan om man tycker att man är alldeles för tjock? Och vad signalerar frågorna om hur ofta ens familj reser eller om man har ett eget rum? Enkäten Skolbarns hälsovanor, som genomförs i mer än 50 länder, förmedlar och befäster normer, menar forskare vid Högskolan i Halmstad, som har tagit fram normkritiska medicinska självtester för att visa vilka konsekvenser enkäten kan få.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum