BUFFF Uppsala får 458 000 kronor av Region Uppsala
BUFFF Uppsalas projekt Biblioterapi för unga anhöriga till frihetsberövade är en av flera satsningar inom civilsamhället som får ta del av Region Uppsalas folkhälsomedel, beslutade regionala utvecklingsnämnden i dag. Bland övriga mottagare märks Studiefrämjandet och Rädda barnens Riksförbund som får 333 000 respektive 249 000 kronor.
Region Uppsala delar årligen ut folkhälsomedel, ett bidrag som delas ut till en eller flera aktörer inom civilsamhället, i syfte att förstärka pågående insatser i verksamheten eller stöd till uppstart av nya satsningar som skapar extra kraft, synergieffekter och långsiktiga vinster i länets folkhälsoarbete. Inriktningen för folkhälsomedlen är att bidra till ett gott samhällsklimat med hög tillit och inkludering, särskilt för barn och unga. Fokusområdet för 2025 är att motverka ofrivillig ensamhet
– Ofrivillig ensamhet är problem som vi måste ta på allvar. Med folkhälsomedlen för 2025 vill vi skapa fler möjligheter för möten och gemenskap, särskilt för de barn och unga som behöver det mest, säger Unn Harsem (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Fördelning för folkhälsomedel år 2025
Följande verksamheter inom civilsamhället får ta del av folkhälsomedel år 2025:
- Barnombudet 200 000 kronor
- Projekt Teater, workshop och känsloskola
- BUFFF Uppsala 458 000 kronor
- Projekt Biblioterapi för unga anhöriga till frihetsberövade
- Friluftsfrämjandet Region Mälardalen 80 000 kronor
- Projekt Häng med oss ut
- Nätverket stoppa ofrivillig ensamhet (NSOE) 162 000 kronor
- Projekt Utbildningspaket kring att minska ofrivillig ensamhet bland barn och unga
- Rädda barnens Riksförbund 249 000 kronor
- Projekt Mötesplatser för meningsfull fritid och föräldraskap
- Studiefrämjande 333 000 kronor
- Projekt Bryggan – En trygg väg från ensamhet till aktivitet
- Upplandsstiftelsen 90 000 kronor
- Projektet Studenter på tur i vår natur
- Uppsala rödakorskrets 78 000 kronor
- Projekt Päron och kids
Barnombudet tilldelas 200 000 kronor för sitt projekt Teater, workshop och känsloskola
Projektet planerar totalt sex speldagar med 12 föreställningar och workshops i fyra kommuner, med potential för utvidgning. Föreställningen "När allt blev som jag ville" fokuserar på utsatthet, mobbning och ensamhet. Målsättningen med projektet är att stärka mellanstadieelevers självkänsla, känslomässiga förståelse och trygghet genom teaterföreställningen som följs av workshops och en känsloskola. Efter föreställningen får eleverna reflektera kring känslor som mobbning och utanförskap och öva på att uttrycka sig kring dessa ämnen, vilket underlättar samtal utan att eleverna behöver bli för privata. Barnombudet har tidigare sett goda resultat med detta upplägg och vill nu utveckla konceptet med en psykoedukativ känsloskola som stödjer psykisk hälsa.
Diskussionerna lär ut konstruktiva copingstrategier som att stå upp för sig själv, göra etiska val och skapa sunda relationer. Detta stärker elevernas trygghet, delaktighet och psykiska hälsa, vilket i sin tur motverkar ensamhet och mobbning.
BUFFF Uppsala tilldelas 458 000 kronor för sitt projekt Biblioterapi för unga anhöriga till frihetsberövade
Syftet med insatsen är att hjälpa barn och unga med frihetsberövade föräldrar genom isoleringsbrytande aktiviteter, särskilt fokuserat på känslohantering och bearbetning. Genom att introducera biblioterapi, en terapeutisk metod där läsning och skrivande används för att bearbeta känslor, erbjuds en strukturerad och kreativ plattform för dessa unga att uttrycka sig och skapa mening i svåra situationer.
Insatsen kommer att erbjuda biblioterapi både i grupp och genom individuella övningar, anpassade efter deltagarnas behov. Genom att använda biblioterapi får målgruppen stöd för att uttrycka sig och bättre hantera svåra känslor, vilket i sin tur bidrar till att minska deras isolering och främja deras psykiska hälsa. Genom denna metod skapas en möjlighet för barn och unga att fortsätta leva ett liv utan isolering, trots utmaningarna de står inför.
Friluftsfrämjandet Region Mälardalen tilldelas 80 000 kronor för sitt projekt Häng med oss ut
Projektet Häng med oss ut syftar till att förbättra fysisk och psykisk hälsa för personer med psykisk ohälsa genom tillgängliga friluftsaktiviteter. Projektets metod bygger på samarbete mellan Friluftsfrämjandet, offentliga och privata vårdaktörer samt socialpsykiatrin. Genom strukturerade och vägledda naturaktiviteter får deltagarna en trygg miljö för social interaktion, samtidigt som de uppmuntras till ökad tillit till samhället och de offentliga systemen.
Friluftsfrämjandet Region Mälardalen ska utbilda personal inom socialpsykiatri i metoden Häng med oss ut. Efter genomgången utbildning kan de anställda arrangera lokala naturaktiviteter för patienter i samverkan med lokala friluftsorganisationer. Under 2025 kommer projektet att genomföra en utbildning med 20 deltagare för personal inom socialpsykiatrin i Uppsala. Detta syftar till att öka tillgängligheten och antalet kvalificerade ledare inom området. Samtidigt planeras ett fördjupat arbete med att bygga upp ett kontaktnät inom socialpsykiatri, vårdenheter och skolhälsan, för att kunna nå både vuxna och unga med psykisk ohälsa.
Nätverket stoppa ofrivillig ensamhet (NSOE) tilldelas 162 000 kronor för sitt projekt Utbildningspaket kring att minska ofrivillig ensamhet bland barn och unga
Projektets övergripande mål är att utveckla och leverera utbildningspaket i form av föreläsningar och workshops för aktörer som arbetar med barn och unga, såsom scoutrörelser och idrottsklubbar. Syftet är att öka kunskap och beredskap kring stöd till unga som upplever ofrivillig ensamhet. Genom samarbetet med Tjejzonen, en organisation med erfarenhet av att stödja unga tjejer i ensamhet, säkerställs en särskild förståelse för de ungas behov.
Fokus ligger på att adressera social, emotionell och existentiell ensamhet och ge verktyg för att möta dessa utmaningar. Genom att stärka barns sociala kapital—nätverk och relationer till familj, vänner och grannar—stödjer projektet deras känsla av samhällstillhörighet och tillit. Denna sociala sammanhållning är också viktig för en stark folkhälsa och ett välfungerande demokratiskt samhälle
Rädda barnens Riksförbund tilldelas 249 000 kronor för sitt projekt Mötesplatser för meningsfull fritid och föräldraskap
Insatsen är utformad för att fortsätta bedriva trygga mötesplatser som stöttar barn, unga och föräldrar som upplever svårigheter med att finna inkluderande sammanhang i vardagen. Verksamheten, som startade 2022, är anpassningsbar och utvecklas kontinuerligt utifrån deltagarnas behov, med målet att skapa förutsättningar för jämlik delaktighet, tillit till samhälle och demokrati, samt att främja likvärdig hälsa och social utveckling. Genom att erbjuda trygga miljöer och vuxna förebilder, organiseras samtalsgrupper, meningsfulla fritidsaktiviteter och stödgrupper för föräldrar.
Verksamheten främjar även en aktiv och meningsfull fritid, vilket stärker både psykisk och fysisk hälsa genom aktiviteter som främjar motion, samhörighet och psykosocialt stöd. Barn och föräldrar uttrycker också behov av kontinuerligt stöd under skolloven, då andra aktiviteter ofta stängs ned. Därför erbjuds psykosocialt stöd även under dessa perioder, vilket motverkar isolering och förstärker barnfamiljernas möjlighet till en trygg och stabil vardag, oavsett skolschema eller årstid.
Mötesplatser för barn, unga och föräldrar skapar inkluderande miljöer där trösklarna är låga och verksamheten utformas i dialog med deltagarnas behov. Detta bidrar till gemenskap och minskar ofrivillig ensamhet, samtidigt som det stärker egenmakt och självkänsla.
Studiefrämjandet Uppsala Västmanland tilldelas 333 000 kronor för sitt projekt Bryggan – En trygg väg från ensamhet till aktivitet
En central del av projektet är rollen som "Bryggan," en stödperson vars uppgift är att underlätta vägen in i folkbildningen för unga med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Bryggans huvuduppdrag är att minska hindren som kan bidra till isolering och ofrivillig ensamhet.
Genom ett individuellt anpassat stöd fungerar Bryggan som en bro mellan deltagarna och vår verksamhet, vilket ökar tillgängligheten för personer som kan uppleva osäkerhet eller otrygghet i sociala sammanhang. Bryggans specifika uppgifter inkluderar att sprida information om våra aktiviteter till målgruppen, påminna om möten, möta upp deltagare på plats för att skapa en trygg start, samt agera kontaktperson vid frågor och funderingar. Dessutom hjälper Bryggan till att planera och koordinera studiecirklar som är tillgänglighetsanpassade.
På sikt förväntas Bryggans insatser leda till att fler unga med funktionsnedsättning känner sig inkluderade och blir kvar inom folkbildningen, vilket skulle främja social integration, personlig utveckling och delaktighet i samhället.
Upplandsstiftelsen tilldelas 90 000 kronor för sitt projekt Studenter på tur i vår natur
Projektet har som mål att erbjuda Uppsalas studenter lättillgängliga naturaktiviteter som en kravlös plattform för sociala möten och fysisk aktivitet, för att motverka ensamhet och förbättra studenters välmående. Studenter är en utsatt grupp och ofrivillig ensamhet är ett växande samhällsproblem. Naturen är en bra arena för kravlösa möten och återhämtning, samtidigt som det ger möjlighet till fysisk aktivitet på egna villkor. Miljön i sig kan också underlätta för sociala kontakter. I samarbete med Campus1477 ska 8–10 naturbaserade aktiviteter genomföras under 2025, och projektet kommer att bygga upp ett kontaktnät med aktörer som kan bidra långsiktigt.
Uppsala rödakorskrets tilldelas 78 000 kronor för sitt projekt Päron och kids
Sommarlovsaktiviteter för familjer där föräldrar eller vårdnadshavare och barn lagar mat tillsammans i grupper. Syftet är att minska känslan av ensamhet och isolering, öka möjligheter till bättre fritid för barn under sommaren, öka kunskaper om hälsosamma måltider samt öka möjligheter för erfarenhetsutbyte mellan familjer.
Genom dessa gruppaktiviteter ger vi även möjlighet till mindre bemedlade barnfamiljer att delta kostnadsfritt med en gemensam fritidsaktivitet med andra barn och familjer och därmed öka känslan av delaktigheter och minska känslan av ensamhet.
Kontakter
Unn Harsem (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden, tel: 070 486 50 26
Om Region Uppsala
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Ändrade patientavgifter och biljettpriser efter årsskiftet27.12.2024 09:45:47 CET | Nyheter
Från den 1 januari 2025 ändras prislistan för patientavgifter i Region Uppsala. Då sänks också åldersgränsen för fri tandvård. Från den 8 januari gäller nya biljettpriser i kollektivtrafiken.
Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 20 december20.12.2024 16:27:09 CET | Nyheter
Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter november månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 20 miljoner kronor. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 25 miljoner kronor. Förstudie för ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping Region Uppsala fortsätter att utreda förutsättningarna för en ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping. Sjukhusstyrelsen beslutade att sätta av ytterligare 4,2 miljoner kronor för det fortsatta arbetet. (L), (M), (KD) och (SD) yrkade på återremiss. När detta avslogs yrkade man på att ärendet skulle skickas vidare till regionstyrelsen. Detta avslogs också. Initiativ om att möjliggöra ledsagare för synskadade besvarat Malin Sjöberg Högrell (L), Lotta Wiström (L), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD) hade väckt ett initiativärende om ledsagning på Akademiska sjuk
Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden19.12.2024 16:29:51 CET | Pressmeddelande
Beslut om riktlinjer för biljettkontroll Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om riktlinjer för biljettkontroller Nämndens beslut innebär bland annat att kontrollanterna på sikt ska genomföra kontroller i civila kläderSyftet med biljettkontrollen är att förebygga fuskåkande, öka antalet betalande resenärer och bidra till en trygg och trivsam resa för alla resenärer. Moderaterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att man önskar att en mer omfattande analys genomförts innan beslutet att införa riktlinjerna. Infrastruktursatsningar 2025 Nämnden fattade beslut om genomförandeplan för infrastruktursatsningar i regionen under år 2025 med utblick mot 2031. Genomförandeplanen är en konkretisering och fördjupning av den 2022 antagna Länsplanen för åren 2023- 2033. Bland det som ska genomföras märks utvecklingen av väg 55 mellan Uppsala och Enköping och genomförande av gång- och cykelväg längs väg 600 Utformning av väg 288 mellan Gimo och Börstil Nämnden fattade beslu
Beslut om riktlinjer för UL:s biljettkontroll19.12.2024 15:45:22 CET | Pressmeddelande
Biljettkontroller ombord på UL:s bussar och tåg ska genomföras med en flexibel och medmänsklig hållning och utgå från en tilltro till resenärernas vilja att göra rätt. Framöver ska kontroller också genomföras av civilklädda kontrollanter. Det framgår i de riktlinjer för biljettkontroll som trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om den 19 december. Riktlinjerna börjar gälla 10 februari 2025.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 17 december17.12.2024 15:45:49 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala antar riktlinje för kontroll av arbetssökande Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen en ny riktlinje för kontroll av arbetssökande mot Polisens belastningsregister och misstankeregister. Den nya riktlinjen kommer att utöka antalet så kallade fakultativa registerutdrag från cirka 350 per år, till cirka 2 000 per år bara på Akademiska sjukhuset. Fakultativ registerkontroll skiljer sig från obligatorisk registerkontroll, som arbetsgivaren är skyldig att genomföra, genom att den är ett val som arbetsgivaren gör. Syftet med den nya riktlinjen är att upprätthålla säkerhet och trygghet för samtliga patienter och medarbetare inom regionens verksamheter. Samt därtill att motverka välfärdsbrottslighet. Av riktlinjen framgår att registerkontroll nu ska genomföras för alla arbetssökande som ska arbeta eller kan komma att arbeta med utsatta patientgrupper. Riktlinjen gäller alltså alla som arbetar patientnära. En ny faktor är att registerkontroll nu gäller om den anställde kan komma
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum