Vinter – men fortsätt rapportera fästingar
Fästingfynd görs numera över hela året och vintersäsongen är extra intressant för forskningen. I södra och mellersta Sverige kan det lilla spindeldjuret fortfarande hittas, oftast på din hund eller katt.
Om du bor i norra Sverige har dock fästingarna gått i dvala för vintern. I övriga landet efterlyser Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fler rapporter till webbverktyget Rapportera Fästing. Trots låga temperaturer, regn och snö i stora delar av landet så har det kommit in fästingfynd via Rapportera Fästing.
– Stort tack till allmänhetens engagemang under året! Förra vintern fick vi in fästingar även om antalet var färre än under högsäsong. Nu i december har det rapporterats om fästingar från södra Sverige upp till Stockholmregionen trots låga temperaturer, regn och snö. Fästingarna påträffas oftast på hundar och katter. Stöter du på en fästing, ta dig gärna tid att bidra till forskningen genom att rapportera till oss. Fortsätt sedan hela vintern, säger Anna Omazic, forskare vid SVA.
Tajgafästingen preliminärt utan TBE-virus
Fästingsäsongen 2024 satsade SVA på övervakning av tajgafästingen (Ixodes persulcatus) i norra Sverige. Arten kan vara bärare av nya TBE-virustyper som kan ge allvarliga symtom. I de flesta fall orsakar virustyperna en mildare, influensaliknande sjukdom men de kan också orsaka hjärninflammation.
– Preliminära resultat visar att alla analyserade fästingar från norra Sverige var negativa för TBE-virus. Tack vare alla rapporter har vi fått en bra bild över var i landet, och när på året, vi kan hitta tajgafästingen. Inför nästa år planerar vi att samla in fästingar från specifika platser och undersöka om de är bärare av TBE-virus. En viktig åtgärd för att fortsätta övervaka om TBE-virus kan finnas i området, säger Anna Omazic.
Hoppas på 10 000 fynd för 2025
Sedan Rapportera Fästing startade våren 2023 har allmänheten rapporterat över 24 600 fästingfynd. Västra Götalands län har toppat listan över antalet rapporter i år igen, tätt följt av Stockholms och Skåne län. Men antalet rapporter 2024 är betydligt lägre än 2023. Rapporterna har ändå gett värdefull information om fästingarter och fästingburna smittämnen.
– Tack vare allmänhetens vilja att bidra till forskningen upptäckte vi det första exemplaret av brokig fårfästing i Sverige. Webbverktyget gör det möjligt för allmänheten att hjälpa oss att samla in stora mängder data under en lång tidsperiod. På så sätt kan vi upprätthålla en robust övervakning av både exotiska och inhemska fästingarter. För 2025 hoppas vi på 10 000 rapporter, och att fler skickar in fynd av exotiska fästingar, säger Anna Omazic.
Nyckelord
Kontakter
Anna OmazicForskare
Tel:018-67 46 87anna.omazic@sva.seBilder
Länkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap – djuren som ger oss mjölk, ägg och kött ska skyddas6.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
60 miljoner kronor i forskningsmedel har tilldelats FOI för att skapa Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap tillsammans med bland annat SVA, SLU, Livsmedelsverket och Jordbruksverket. SVA:s experter ska bidra till Sveriges förmåga att hantera störningar i livsmedelsförsörjningen.
Nytt beredskapsstöd för Sveriges lantbrukare21.11.2024 06:56:00 CET | Pressmeddelande
Ett motståndskraftigt lantbruk är avgörande för Sveriges livsmedelsberedskap. Nu lanseras ett beredskapsstöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka sin förmåga att stå emot kriser och samhällsstörningar.
Avhandling: hur påverkas det immunologiska minnet av immunterapi eller av maskinfektion?11.11.2024 09:28:00 CET | Pressmeddelande
I sitt doktorandprojekt har Malin Eriksson undersökt hur det immunologiska minnet mot influensavirus påverkas av immunterapi eller av efterföljande maskinfektion i tarmen. Immunterapi skyddar en individ som saknar immunologiskt minne mot sjukdom, samtidigt som individen bildar ett skydd mot framtida sjukdom. Parasitinfektion kan minska effektiviteten hos det immunologiska minnet.
Fynd av rävens dvärgbandmask i Uppsala30.10.2024 11:57:00 CET | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har för första gången påvisat ett fall av rävens dvärgbandmask i Uppsala län. En sjuk räv som avlivades visade sig bära på parasiten. Analysen gjordes inom den nationella övervakning av dvärgbandmask där rävspillningar och avföringsprov från döda rävar från hela Sverige undersöks.
Avhandling: musslors död i hav och vattendrag undersökta28.10.2024 10:25:00 CET | Pressmeddelande
Doktoranden Anders Alfjorden har i flera år undersökt hälsotillståndet hos den hotade flodpärlmusslan. Varför dör de plötsligt ut på en viss plats? Med hjälp av bland annat ny genteknik har flera tidigare okända parasiter och sjukdomstillstånd kunnat identifieras och beskrivas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum