”En ekvation som inte går ihop” - TMF:s förhandlingschef om yrkanden inför Avtal 2025
”För att det här ska gå i mål behöver vi ta ett gemensamt ansvar”, säger förhandlingschef Anna Freij som inte tycker att fackens krav på 4,2 procent vittnar om att man inser allvaret. Under torsdagen växlade TMF yrkanden med de fackliga motparterna GS-facket, Unionen, Sveriges Ingenjörer respektive Ledarna och därmed är avtalsrörelsen i gång.

Facken yrkar på 4,2 procent i löneökning med ytterligare avsättningar till systemen för arbetstidsförkortning. Det rimmar illa med industrins faktiska läge – särskilt inom trä- och möbelindustrin, menar förhandlingschef Anna Freij.
Företagen påverkas fortfarande i hög utsträckning av efterdyningarna av inflationskrisen, lågkonjunkturen har bitit sig fast i Sverige och osäkerheten kring det internationella läget är större än på länge. Att värna om en ökad sysselsättning och förbättrad internationell konkurrenskraft – grundpelarna i Industriavtalet - är viktigare än någonsin.
– Svensk konkurrenskraft står på spel. Fackens lönekrav skulle innebära den högsta löneökningsnivån sedan Industriavtalet kom till och det var för 30 år sedan. Det är såklart inte realistiskt sett till den verklighet våra företag lever i efter en lång period av sinade orderböcker, ökade kostnader och varsel, säger Anna Freij.
Utöver lönekravet på 4,2 procent kräver Facken inom industrin även en fortsatt utbyggnad av arbetstidsförkortningen. Det är inget som TMF ser positivt på – inte minst på grund av den kompetensbrist som redan finns inom industrin.
–Arbetstidsförkortning är oerhört kostsamt och innebär utebliven produktion. I princip alla studier som gjorts visar att sysselsättningseffekten är negativ - det blir färre, dyrare jobb i företag som tappar konkurrenskraft på grund av ökade produktionskostnader. Det är helt enkelt en ekvation som inte går ihop, säger Anna Freij.
Kravväxlingen markerar startskottet på nästa års avtalsrörelse där löner för mer än 3,4 miljoner anställda ska förhandlas. Industrin är först ut och sätter det så kallade märket som sedan ligger till grund för resten av arbetsmarknaden. Syftet med märket är att Sverige ska ha en fungerande lönebildning för att svensk industri ska kunna vara konkurrenskraftig internationellt.
–Förra avtalsrörelsen tog vi gemensamt ansvar och Sverige stod pall. Det jobbet måste göras igen, konstaterar TMF:s förhandlingschef Anna Freij.
Yrkandena omfattar Träindustri- respektive Stoppmöbelindustrins avtalsområden , för både arbetare och tjänstemän.
Nyckelord
Kontakter
Anna FreijFörhandlingschefTrä- och Möbelföretagen
Tel:072-534 72 18anna.freij@tmf.seAlexandra HernadiKommunikationschefTrä- och Möbelföretagen
Tel:070-916 94 30alexandra.hernadi@tmf.seBilder


Länkar
Trä- och Möbelföretagen (TMF) Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.
Följ Trä- och Möbelföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen
”Högt löneavtal i extremt utmanande tider” - lönemärket satt för svensk arbetsmarknad1.4.2025 07:33:40 CEST | Pressmeddelande
Efter intensiva och mycket tuffa slutförhandlingar är löneavtalen för svensk industri klara. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2027. Därmed är också märket satt, den lönenivå som blir vägledande för hela arbetsmarknaden.
TMF: Ja till avtalsbud men löneökningstakt fortsatt problematisk21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Trä- och Möbelföretagen, TMF, säger ja till första avtalsbudet, den så kallade hemställan, som parterna inom industrin tog emot från OpO, de opartiska ordförandena, under torsdagen.
TMF välkomnar regeringens höjning av ROT-avdraget: "Mycket glädjande att detta sker så snabbt"21.3.2025 09:51:54 CET | Pressmeddelande
Regeringen meddelade under en presskonferens på fredagsmorgonen att man höjer rotavdraget från 30 till 50 procent. - Detta är något svensk byggnäring kämpat hårt för att få igenom och det är mycket glädjande att det sker så snabbt, säger TMF:s vd Erik Haara.
Ny rapport från TMF, Trä- och Möbelföretagen: Fem förslag för cirkulär upphandling6.2.2025 08:36:12 CET | Pressmeddelande
Endast 3-4 procent av alla resurser som används i svensk tillverkningsproduktion cirkuleras. Offentliga upphandlare måste sluta tänka kortsiktigt och börja börja premiera livslängd och återanvändning, enligt en ny rapport från TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Årlig möbelstatistikrapport från TMF, Trä- och Möbelföretagen: "Lågkonjunkturen ikapp möbelbranschen"4.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Oron i den globala ekonomin fortsätter att påverka möbel- och inredningsbranschen. Det visar TMF:s årliga rapport, som presenteras i samband med möbelmässan Stockholm Furniture Fair.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum