Studier och arbete kan vara en bra kombination
Fyra av tio högskolestuderande med studiemedel arbetar vid sidan studierna. Huvudanledningen? Studiemedlet anses inte vara tillräckligt. Men studier och arbete kan vara en ganska bra kombination. Studerande som arbetar i lagom omfattning presterar nämligen bättre än de som jobbar både mycket och lite.
CSN:s senaste rapport Högskolestuderande med studiemedel visar att 43 procent av alla högskolestuderande med studiemedel arbetar under studietiden. Den främsta anledningen är att studiemedlet inte anses vara tillräckligt. Något fler kvinnor än män arbetar vid sidan av studierna, och andelen som kombinerar studier med arbete är högre hos äldre studerande.
– Många arbetar för att dryga ut studiemedlen och få mer pengar att röra sig med. Bland de som har en arbetsinkomst svarar 44 procent att de arbetar för att de inte tycker att studiemedlet är tillräckligt, medan 22 procent svarar att den huvudsakliga orsaken till att de arbetar är att de vill spara pengar, säger Jonas Larsson, analytiker på CSN.
”Arbete och studier kan vara en positiv kombination”
Att arbeta vid sidan av studierna kan dock vara bra, så länge det sker på en balanserad nivå. En tidigare rapport från CSN visar att de som arbetade i lagom takt vid sidan av studierna klarade fler poäng än de som jobbade mycket eller lite.
– Arbete och studier kan vara en positiv kombination. Vi har tidigare sett att de som kan arbeta lagom mycket presterar bra i studierna, bättre än de som inte jobbar alls eller bara jobbar lite, och bättre än de som jobbar mycket. Antagligen är de som kombinerar arbete och studier både driftiga och studiemotiverade. De som är för ambitiösa med arbetet tenderar dock att få en negativ påverkan på studieresultaten, säger Carl-Johan Stolt, analytiker på CSN.
Det finns också andra fördelar med att kombinera arbete och studier. Arbete kan också ge arbetslivserfarenhet och kontakter som kan vara bra att ha när studierna avslutats.
– Ett extrajobb under studietiden kan öppna dörrar till arbetslivet och knyta kontakter för framtiden. Studiemedlet är flexibelt och går bra att kombinera med andra inkomster, så vill man arbeta vid sidan av är det sällan några problem. Sedan har alla inte möjlighet att arbeta parallellt med studierna. Det kan exempelvis vara svårt att arbeta för den som studerar på en utbildning med mycket praktik eller undervisningstid. Det kan även vara svårt för studerande som har familj och barn, avslutar Carl-Johan Stolt.
Håll koll på ditt fribelopp
Under julledigheterna är det många som jobbar extra. Varje studerande har ett fribelopp, som är gränsen för hur stora inkomster man får ha per halvår innan studiemedlet påverkas. Håll koll så du inte överskrider ditt fribelopp. Risken finns att du blir återbetalningsskyldig, tipsar CSN.
– Du kan ha inkomster tillsammans med studiemedlet till en viss gräns. För en heltidsstuderande med fullt studiemedel är den gränsen ungefär 113 000 kr per halvår under 2025. Överskrids det så behöver du meddela oss för då kan vi anpassa framtida utbetalningar till dig. Om vi istället upptäcker det i en inkomstkontroll finns risken att du måste betala tillbaka en stor engångssumma, säger Jonas Larsson.
Nyckelord
Kontakter
Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
CSN:s pressekreterare hjälper dig som journalist att få svar på dina frågor och komma i kontakt med rätt person.
Bilder
Om oss
CSN ansvarar för studiestödet med bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut 48 miljarder kronor till cirka en miljon studerande och 1,8 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Ljusning för omställningsstudiestödet – handläggningstakten ökar9.12.2024 08:19:13 CET | Pressmeddelande
Efter två utmanande år med omställningsstudiestödet börjar nu vinden att vända. Handläggningstiderna krymper och fler får besked på sin ansökan i allt snabbare takt. Nyligen beslutade också riksdagen om lagändringar som kommer göra det enklare att utreda villkoren.
Stor variation i studentekonomin – tuffare för äldre studerande3.12.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Den ekonomiska situationen bland högskolestuderande med studiemedel varierar stort mellan åldrarna visar en ny rapport från CSN. Yngre studerande klarar ofta ekonomin bra, medan äldre studerande har det svårare. Ekonomin till trots är de flesta nöjda med sin studiesituation.
Antalet studerande med studiemedel varierar i Sverige. Fem län ökar – resten minskar15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I fem län ökade antalet studiemedelstagare senaste läsåret, medan det minskade i övriga. Högst andel studiemedelstagare i befolkningen fanns i Uppsala, Västerbottens och Östergötlands län.
Fler fick studiestöd under läsåret 2023/243.10.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Totalt fick över 835 000 människor studiestöd från CSN under läsåret 2023/2024. 366 500 personer fick studiebidrag för gymnasiestudier och 461 900 personer studiemedel. Antalet studerande med de båda största studiestöden ökade jämfört med året innan. Över 47 miljarder kronor betalades ut.
5 500 ansökningar för omställningsstudiestöd under första dygnet2.10.2024 10:29:54 CEST | Pressmeddelande
Natten till 1 oktober öppnade ansökan för omställningsstudiestöd för studier under vårterminen 2025. Under det första dygnet skickades över 5 500 ansökningar in.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum