Fler barn skadas på elsparkcykel – så kan olyckorna minska
Antalet skadade barn på elsparkcykel har ökat kraftigt och utgör nu en fjärdedel av alla skadade personer på elsparkcykel. I en ny rapport från VTI föreslås en rad åtgärder för att minska olycksrisken – bland annat åldersgräns och hjälmkrav oavsett ålder.
I rapporten Elsparkcyklar och barn – Olycksstatistik och intervjuer om användning granskar VTI-utredarna Susanne Wallhagen och Jenny Eriksson de senaste årens olycksutveckling. En viktig slutsats är att både myndigheter, marknad och föräldrar måste ta ett gemensamt ansvar för att förbättra säkerheten.
Mellan åren 2019 och 2023 ökade det totala antalet olyckor med elsparkcyklar från drygt 700 till över 3400 årligen. Av dem som skadades var en fjärdedel barn och ungdomar under 18 år. Vanligast är singelolyckor, där brister i infrastruktur och drift och underhåll ofta är en bidragande orsak.
– Det kan vara grus som inte sopats bort eller ojämnheter, sättningar och gropar i asfalten. Lite grus som bara knastrar när man går eller cyklar kan få stor påverkan på elsparkcyklar som med sina små hjul blir mycket instabila, säger Jenny Eriksson.
En av tio olyckor inträffade då föraren av elsparkcykeln skjutsade passagerare, vilket inte är tillåtet. En av tio olyckor inträffade också på gångbanor och trottoarer, där elsparkcyklar inte får framföras. Lika ofta användes elsparkcyklar som gick fortare än 20 km/tim – maxhastigheten för att kategoriseras som cykel.
Ett stort problem är att elsparkcyklar som är för snabba och har för kraftfulla motorer för att klassas som cykel säljs utan tydlig information. På åtminstone en sajt som säljer elsparkcyklar kan köparen till och med välja om hen vill köpa ett ”lagligt” eller ”olagligt” fordon. Även informationen om att snabbare elsparkcyklar ställer krav på försäkring och var den får framföras, är ofta bristande.
– Här måste både återförsäljarna och myndigheterna ta ett mycket större ansvar, säger Susanne Wallhagen.
– Sen är föräldraansvaret också viktigt att betona. Föräldrar måste vara observanta på vad de köper för fordon och berätta för barnen hur det ska hanteras, var det får framföras, att det är instabilt, att barnen inte får skjutsa och att de ska använda hjälm.
Rapporten bygger på statistik från olycksdatabasen Strada och intervjuer med föräldrar och barn om deras användning av elsparkcyklar. Studien är finansierad av Skyltfonden, Trafikverket. Länk till rapporten
Här är rekommendationerna från VTI:s utredare:
• Hårdare kontroll av marknaden för elsparkcyklar
• Krav på korrekt information om laglighet och krav på försäkring
• Bättre information till föräldrar och barn
• Utred en lägsta åldersgräns för att få framföra elsparkcykel
• Hjälmkrav även över 15 år
• Rekommendation om skydd även för andra kroppsdelar
Läs hela rapporten: Elsparkcyklar och barn – Olycksstatistik och intervjuer om användning
Nyckelord
Kontakter
Jenny ErikssonUtredare
Tel:013-204154Tel:076-6430402jenny.eriksson@vti.seSusanne WallhagenUtredare
Tel:013-204132Tel:072-2095027susanne.wallhagen@vti.seBilder
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Pressinbjudan Transportforum 202512.12.2024 13:09:20 CET | Pressmeddelande
Hur klarar det svenska transportsystemet krig och andra allvarliga kriser? Hur ska Sverige på allvar ställa om till ett hållbart transportsystem? Transportforum 2025 har två tydliga teman: resiliens och cirkularitet. Välkommen att bevaka konferensen!
Visioner om cirkularitet blir verklighet i Helsingborg28.11.2024 15:44:13 CET | Pressmeddelande
Varje år körs stora mängder byggavfall, slaggrus och restasfalt till deponi. Ett forskningsprojekt, lett av RISE, Sveriges Forskningsinstitut, ska göra det möjligt att återvinna och ge materialen nytt liv. Precis i dagarna har en så kallad testbädd byggts i Helsingborg, bestående av 4 stycken 27 meter långa avsnitt där de olika materialens långsiktiga prestanda och miljöpåverkan ska undersökas, den första testbädden i sitt slag.
VTI utreder samhällsekonomin i nya elfärjor20.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan eldrivna färjor bli samhällsekonomiskt lönsamma som en del av kollektivtrafiken i städer med mycket vatten? Hur skulle resvanor, restider och andra trafikslag påverkas av en sådan båttrafik? De frågorna ska en ny forskningsstudie av VTI börja besvara.
VTI expanderar i norra Sverige och blir part i ACE11.11.2024 09:36:13 CET | Pressmeddelande
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut har deltagit i forskningsprojekt i norra Sverige i många år. I och med den starka expansionen i regionen ökar VTI sitt engagemang och kommer att finnas representerat på Campus Skellefteå. I samband med detta blir VTI också en programpart i Arctic Center of Energy, ACE, och startar ett nytt samarbete med Luleå tekniska universitet.
Jubileum för samverkan mellan VTI och LiU24.10.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande
Mycket mer än geografin – området Valla i utkanten av Linköping – förenar VTI och Linköpings universitet. I år fyller organisationernas samverkansavtal tio år och grannsämjan fortsätter att vara god.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum