9 reformer för fler utländska forskare till Sverige
Regeringens utredning ”Bättre migrationsrättsliga regler för forskare och studenter” är klar och förslagen är efterlängtade. Men regeringen behöver gå ännu längre för att främja talangattraktion. IKEM har tagit fram en rapport med nio förslag på reformer för fler utländska forskare i den svenska industrin.
Regeringen vill förbättra förutsättningarna för delar av den högkvalificerade invandringen genom att underlätta vägen till permanent uppehållstillstånd för utländska forskare. En viktig insats både för svensk akademi och industri som behöver kunna locka till sig den vassaste spetskompetensen.
– Utredningen är i stora delar bra! Vi anser att det är rimligt att ställa krav på att studenterna ska klara av sina kurser, men att samtidigt införa kraftiga begränsningar på arbete för tyvärr mer skada än nytta, säger Caspian Rehbinder, expert på arbetsmarknadspolitik, IKEM.
Enligt utredningens förslag ska en utländsk student få arbeta högst 15 timmar i veckan, något som gäller även på lov.
– Den student som jobbar två heldagar en enda vecka under sommarlovet när ingen undervisning pågår, skulle alltså utvisas och inte få slutföra studierna. Det innebär färre arbetade timmar, svårare att hitta relevant personal för sommarverksamheter, och sämre ekonomiska förhållanden för utländska studenter. Riksrevisionen visade dessutom nyligen att det inte förekommer omfattande missbruk, säger Caspian Rehbinder, expert på arbetsmarknadspolitik, IKEM.
Från regeringens sida finns det fler åtgärder att vidta för att stärka industrins kompetensförsörjning. IKEM har nyligen tagit fram en rapport som innehåller nio reformer för fler utländska forskare i den svenska industrin.
– Det finns andra grupper av högkvalificerade invandrare som inte träffas av regeringens förbättringar. Om regeringen menar allvar med att främja talangattraktion behövs mer omfattande reformer. Sverige behöver snabba upp tillstånd för arbetskraftsinvandrares anhöriga, få servicecenter för nya arbetskraftsinvandrare på plats och lägga fram en konkret strategi för talangattraktion, säger Caspian Rehbinder, expert på arbetsmarknadspolitik, IKEM.
IKEM:s 9 förslag för fler utländska forskare i den svenska industrin
1. Nationell strategi för talangattraktion
2. Mål om ökad arbetskraftsinvandring
3. Fortsatt utökning av expertskatten
4. Bättre samverkan mellan utbildningsinstitutioner och näringsliv
5. Möjlighet till språkutbildning under utbildningstiden
6. Fungerande bostadsmarknad
7. Internationella skolor för medföljande barn
8. Servicecenter för arbetskraftsinvandrare
9. Prioritering av anhöriga i samma snabbspår
Nyckelord
Kontakter
Linn FrimanPresschefIKEM
Tel:072-201 98 59linn.friman@ikem.seDokument
Om oss
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Både ris och ros till regeringens FoI-proposition12.12.2024 12:24:16 CET | Pressmeddelande
Idag har regeringen presenterat propositionen ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. Innovations- och kemiindustrin välkomnar satsningarna på industridoktorander, inriktningen mot biobaserat och cirkulär ekonomi, och inte minst life science. Men IKEM hade önskat att regeringen hade vågat gå längre avseende forskningsfinansieringssystemet.
Flowbased sätter fart på inflationen12.12.2024 08:58:13 CET | Pressmeddelande
I slutet av oktober införde Svenska kraftnät elhandelsmodellen flödesbaserad kapacitetsberäkning. IKEM varnade regeringen om att modellen riskerar leda till ökade elpriser och därmed en påverkan på inflationen. Nu ser det tyvärr ut att ha blivit verklighet.
Vätgassamordning utan vare sig riktning eller mål2.12.2024 16:02:16 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten redovisade idag sitt uppdrag att samordna arbetet med vätgas i Sverige. Slutrapporten slår in flertalet öppna dörrar om vätgasens roll i den gröna omställningen, men drar också slutsatsen att regeringen nu måste få saker att hända. IKEM instämmer i detta.
Olyckligt att det inte blev ett globalt plastavtal2.12.2024 11:30:49 CET | Pressmeddelande
FN:s miljöförsamling har i helgen avslutat förhandlingarna om ett globalt avtal mot plastföroreningar. Målet var ett bindande avtal, bland annat för att underlätta återvinning genom en hållbar hantering av avfall. Mycket olyckligt att länderna inte lyckades komma överens anser IKEM.
Ge Vinnova i uppdrag att satsa på strategisk forskning av PFAS-alternativ2.12.2024 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Vinnova behöver i 2025 års regleringsbrev få i uppdrag att satsa på strategisk forskning för att ta fram alternativ till PFAS-ämnen i industriell användning. För att näringslivet ska kunna ersätta PFAS i komplexa tillämpningar, så som läkemedelstillverkning och avancerade fabriker, krävs omfattande forskningsinsatser menar IKEM.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum