Inspektionen för vård och omsorg

Våld, hot, övergrepp och oseriös verksamhet på HVB

Dela

Våld, hot och övergrepp på HVB fortsätter att vara oroväckande vanligt på många av landets HVB för barn och unga. Det är resultatet av en sammanställning av IVO:s tillsyn av HVB 2024.

Våld, hot och övergrepp på HVB fortsätter att vara oroväckande vanligt på många av landets HVB för barn och unga. Det är resultatet av en sammanställning av IVO:s tillsyn av HVB 2024.

Under 2024 har IVO förbjudit eller återkallat tillståndet för 18 HVB. Ytterligare 120 av totalt cirka 200 verksamheter har IVO bedömt ha så allvarliga brister att de behöver återrapportera vidtagna eller planerade åtgärder för att komma till rätta med problemen. Tillsynerna har visat på allvarliga incidenter som kränkningar och mobbing, slagsmål och andra typer av hot- och våldssituationer, både mellan boende och mellan personal och boende. Det har också förekommit suicidförsök, narkotikabruk och öppen drogförsäljning. Många verksamheter arbetar inte tillräckligt förebyggande mot hot, våld och övergrepp och i flera fall finns uppgifter om att barn och unga utsätts för övergrepp av den personal som är anställd för att ta hand om dem. Flera hem har inte gjort bakgrundskontroller inför anställning av personal, vilket är ett lagkrav.

–De barn och ungdomar som är placerade på HVB har ofta en komplex problembild och befinner sig i en utsatt situation. Det kan röra sig om att de utsatts för våld eller övergrepp, använt droger eller begått brott. Därför behöver verksamheterna vara trygga och säkra. Men det vi har sett i vår tillsyn är att allt för många HVB har omfattande brister, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO

Utöver hot och våld har IVO också funnit flera verksamheter som inte uppfyller lagkraven. En del HVB blandar barn och unga från olika målgrupper på ett sätt som inte är förenligt med tillståndet. IVO ser även föreståndare som inte har kontrollerat personalens bakgrund mot brotts- och misstankeregister vilket i vissa fall inneburit att ungdomar vårdas av kriminella.

–Det ska ställas höga krav på de aktörer som driver HVB och som fått samhällets förtroende att ge barn och unga en trygg och säker vård. Myndigheten kan fatta olika typer av ingripande beslut för verksamheter som misskött sig, exempelvis kan vi återkalla ett tillstånd eller helt förbjuda en verksamhet för att värna barns liv och hälsa vilket vi gjort för 18 verksamheter i år, säger Peder Carlsson, avdelningschef på IVO

Kommunerna har det yttersta ansvaret för placering, kontroll och uppföljning av barn och unga på HVB. Tillstånd från IVO krävs för privata utförare, och kommunala huvudmän behöver anmäla sin verksamhet till IVO:s omsorgsregister.

Vid tidpunkten för denna rapports publicering hade IVO fattat minst ett beslut för cirka 300 av de totalt drygt 400 HVB som omfattas av 2024 års tillsyn. Rapporten sammanfattar allvarliga brister som framgår i de cirka 200 bristbeslut för HVB och beslut för de 18 HVB som har förbjudits eller fått återkallade tillstånd i tillsynen 2024.

Kontakter

Bilder

Anna Karin Nyqvist, enhetschef
Anna Karin Nyqvist, enhetschef
Magnus Fröderberg samt Inspektionen för vård och omsorg
Ladda ned bild
Peder Carlsson, avdelningschef
Peder Carlsson, avdelningschef
Magnus Fröderberg samt Inspektionen för vård och omsorg
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.

Följ Inspektionen för vård och omsorg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Inspektionen för vård och omsorg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye