Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.
Anaplasmabakterier orsakar sjukdom och även dödsfall hos framförallt lamm. Bakterien försvagar immunförsvaret och gör att djuren lättare drabbas av andra infektioner. Hög feber och plötsliga dödsfall förekommer, dräktiga tackor kan kasta sina foster. Fästingar kan vara bärare av bakterien och sjukdomen sprids genom fästingbett. Våra betande idisslare kan därmed drabbas av anaplasmos under stora delar av året. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ska ta reda på vilka arter av anaplasmabakterier som fästingarna kan bära på. Forskarna ska även undersöka hur vanlig sjukdomen är, bakomliggande orsaker samt hur sjukdomen utvecklas och vad den kan leda till.
– Den som sett tackor och fårägare som blir av med sina lamm förstår hur viktig den här forskningen är. Med ny kunskap kommer vi att kunna lägga grunden till förbättrade råd kring sjukdomen och förhoppningsvis hitta bra sätt att förebygga så att färre djur drabbas. De här forskningsmedlen, tillsammans med andra anslag som vi fått för att bekämpa fästingburna sjukdomar, kommer att göra nytta för betande djur, säger Ylva Persson, statsveterinär på SVA.
Gotland och södra Sverige mest utsatt
Det är främst Gotland och södra Sverige som har stora problem med att anaplasmos drabbar lamm och tackor men även nötkreatur.
– Vi ser stora problem i ett flertal besättningar här på Gotland men även i vissa områden på fastlandet. Djur som drabbas av anaplasma har ökat i antal senaste åren och vi ser också att sjukdomen även drabbar äldre djur och ger allt allvarligare symptom. Det här skapar stora utmaningar för fårproducenterna, säger Annika Melin, djurhälsoveterinär på Gård & Djurhälsan på Gotland.
Fästingar från både friska och sjuka djur
Fästingar ska samlas in från bete från lamm och får med eller utan misstänkt anaplasmos på Gotland och i södra Sverige. Förekomst av anaplasmabakterier i blod- och organprover från lamm och får med sjukdom kommer att undersökas. Förebyggande rutiner mot fästingangrepp och behandlingsrutiner vid sjukdom kommer kartläggas.
– Forskningen fästingburna sjukdomar som drabbar människor är etablerad, till exempel för TBE och borrelia. På SVA tycker vi det är bra att det också satsas på forskning om fästingburna sjukdomar som drabbar djur. Målet är att projektet ska stärka konkurrenskraften inom svensk fårproduktion och minimera djurlidande, antibiotikaanvändning och produktionsförluster, säger Anna Omazic, forskare på SVA
Stiftelsen lantbruksforskning beviljar 3 miljoner kr till projektet När lammen tystnar -aggressiv anaplasma ett ökande problem hos våra betande får. Dinah Seligsohn på SVA är huvudsökande och medsökande är Anna Omazic, Robert Söderlund och Wonhee Cha från SVA, Giulio Grandi från Sveriges lantbruksuniversitet samt Annika Melin från Gård & Djurhälsan på Gotland.
Nyckelord
Kontakter
Ylva Persson
Tel:018 67 41 62ylva.persson@sva.seAnna OmazicForskare
Tel:018-67 46 87anna.omazic@sva.seAnnika MelinGård & Djurhälsan
Tel:0771-21 65 00annika.melin@gardochdjurhalsan.seBilder
Länkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Vinter – men fortsätt rapportera fästingar17.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Fästingfynd görs numera över hela året och vintersäsongen är extra intressant för forskningen. I södra och mellersta Sverige kan det lilla spindeldjuret fortfarande hittas, oftast på din hund eller katt.
Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap – djuren som ger oss mjölk, ägg och kött ska skyddas6.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
60 miljoner kronor i forskningsmedel har tilldelats FOI för att skapa Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap tillsammans med bland annat SVA, SLU, Livsmedelsverket och Jordbruksverket. SVA:s experter ska bidra till Sveriges förmåga att hantera störningar i livsmedelsförsörjningen.
Nytt beredskapsstöd för Sveriges lantbrukare21.11.2024 06:56:00 CET | Pressmeddelande
Ett motståndskraftigt lantbruk är avgörande för Sveriges livsmedelsberedskap. Nu lanseras ett beredskapsstöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka sin förmåga att stå emot kriser och samhällsstörningar.
Avhandling: hur påverkas det immunologiska minnet av immunterapi eller av maskinfektion?11.11.2024 09:28:00 CET | Pressmeddelande
I sitt doktorandprojekt har Malin Eriksson undersökt hur det immunologiska minnet mot influensavirus påverkas av immunterapi eller av efterföljande maskinfektion i tarmen. Immunterapi skyddar en individ som saknar immunologiskt minne mot sjukdom, samtidigt som individen bildar ett skydd mot framtida sjukdom. Parasitinfektion kan minska effektiviteten hos det immunologiska minnet.
Fynd av rävens dvärgbandmask i Uppsala30.10.2024 11:57:00 CET | Pressmeddelande
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har för första gången påvisat ett fall av rävens dvärgbandmask i Uppsala län. En sjuk räv som avlivades visade sig bära på parasiten. Analysen gjordes inom den nationella övervakning av dvärgbandmask där rävspillningar och avföringsprov från döda rävar från hela Sverige undersöks.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum