Unionen

Avtalskrav för reallöneökningar och konkurrenskraft

Dela

Unionen, IF Metall och Sveriges ingenjörer har idag överlämnat sina avtalskrav till Teknikföretagen.

–  Vi står fast vid det krav på löneökningar med 4,2 procent som presenterades tidigare i höstas. Svensk industri står stark och då ska våra medlemmar, som bidrar till framgången, få ta del av den vinst man är med och bidrar till, säger Peter Hellberg.

–  Förutom lön är även arbetstid en fråga för arbetsmarknadens parter. Vi kräver ytterligare avsättning till arbetstidsförkortning. För Unionens del innebär det att vi kräver ytterligare avsättningar till tidbank. Avsättningen ingår i det löneutrymme som vi kommer överens om och preciseras i de kommande förhandlingarna, säger Peter Hellberg.

Gemensamma avtalskrav Unionen, IF Metall och Sveriges Ingenjörer

Löner: Förbundens gemensamma krav är löneökningar på 4,2 procent. Det är en långsiktigt hållbar löneökningstakt som leder till fortsatta reallöneökningar samtidigt som den beaktar industrins konkurrenskraft, inflationsmålet och sysselsättningen.

Avsättning till arbetstidsförkortning/deltidspension: Förbunden kräver avsättningar till systemen för tid till tidbank respektive deltidspension.

Övertidskompensation för deltidsanställda: Deltidsanställd ska ersättas med övertidskompensation på motsvarande nivå som heltidsanställd för allt arbete som sker utöver den gällande ordinarie dagliga arbetstiden för deltidsanställningen.

Krav på förskottssemester: För att säkerställa rätten till betald huvudsemester ska det finnas en rätt till förskottsemester.

Unionens förbundsspecifika krav

Utöver de gemensamma avtalskraven har Unionen även förbundsspecifika krav på teknikavtalets område.

Rimliga arbetstider: Tjänstemän som jobbar eller har arbetsresor på obekväma tider ska kunna välja att ersättas ekonomiskt eller med ledig tid.

Tjänstemän som idag har avtalat bort sin övertid jobbar allt för mycket. Och även om arbetstidens förläggning kan behöva vara mer flexibel vid oreglerad arbetstid, behöver det tydliggöras att avlöst övertid inte innebär en överenskommelse om ett högre arbetstidsmått.

Tidsplan

Efter helgerna inleds avtalsförhandlingarna. Målet är att träffa avtal senast 31 mars 2025.

Mer information

Mer information om avtalskraven finns på https://www.unionen.se/avtal2025

                     

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Fackliga ekonomer helt enade om att räntan måste sänkas med 0,5 procent16.12.2024 13:28:30 CET | Pressmeddelande

I årets sista avsnitt av podden Fackliga skuggdirektionen sätter de fackliga chefsekonomerna press på Riksbanken genom att för första gången vara helt enade om att Riksbanken måste sänka räntan med 0,5 procent vid sitt nästa möte – Vi behöver få fart på ekonomin och nu börjar det bli bråttom. Frågan är om Erik Thedéen är den snälla jultomten på torsdag, undrar Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen.

Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande

Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye