Tio tips för en hållbar jul
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
– Under julen är det mycket fokus på shopping och vi uppmanar till att tänka över inköpen. Mindre nyproducerat kan göra skillnad för våra konsumtionsutsläpp och en hållbar jul kan vara minst lika fin som motsatsen, säger Beatrice Rindevall.
1. Julmaten
Fokusera på växtbaserat och välj ekologiskt. Julklassikerna kaffe, russin och citrus är ofta hårt besprutade och extra viktiga att byta ut mot eko. Om du ska äta kött, välj ekologiskt och svenskt. Om en fiskfri jul inte är ett alternativ är det säkrast att välja MSC- eller Krav-märkt fisk. Avstå från strömming/sill som är fiskad i centrala Östersjön och Bottniska viken, och kom ihåg - ålen är på randen till utrotning, så den ska lämnas i havet.
2. Resan
I vinter är det många som reser – hem till jul, på semester över nyårshelgen och på skidresor. Välj tåg framför flyg och bil, eller gå med i skjutsgruppen. Ett annat tips är Bra Miljöval där du hittar resor med låg klimatpåverkan och låga hälso- och miljöfarliga utsläpp. Res miljömärkt i vinter - Bra Miljöval
3. Julklappen
Julklappar har ett stort klimatavtryck. Framför allt är det tillverkningsprocessen som orsakar stora utsläpp, men även transport av varor har negativa effekter för miljön. Leta därför second hand efter både kläder och prylar. Många secondhand-butiker erbjuder öppet köp. Det gör att du kan chansa lite mer på julklappen eftersom personen kan lämna tillbaka precis som i en vanlig affär. På många second hand-säljplattformar kan du sortera på skick och på så sätt hitta nya prylar till ett lägre pris, och samtidigt spara på jordens resurser.
– Julklappar från second hand är standard nu. Det finns otroligt mycket fint att välja på, oavsett vad du ska köpa. Nästan allt går att hitta second hand, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.
4. Undvik miljögifter
Mat, prylar och smink kan innehålla miljögifterna PFAS. Som konsument kan du fråga i butiken om produkten innehåller PFAS och köpa miljömärkt när det finns.
Vill du ge bort en leksak i julklapp är det bättre att välja trä än plast. Skippa framför allt leksaker av mjuk plast eftersom de kan innehålla skadliga ämnen. Känns leksaken lite "kladdig" eller luktar plast? Skippa den också. Vill du ändå köpa plastleksaker, kolla att den är tillverkad inom EU och inte är äldre än från 2013 när kemikaliekraven på leksaker blev tuffare.
5. Granen
Köper du en gran är det bästa valet en Krav-märkt gran. Både den vanliga granen, som ibland kallas rödgran, och kungsgran finns som Krav-märkta. Om du inte kan få tag på en Krav-gran eller känner någon markägare så är det bästa valet att köpa en vanlig rödgran (Picea abies).
Det sämsta för miljön är plastgran, även om den används i många år. Den totala miljöpåverkan med produktion, transport och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning inräknat, blir störst med en plastgran. Har du redan en plastgran? Behåll den då så länge som möjligt.
6. Fira utan palmolja
Titta på innehållsförteckningen och välj pepparkakor och chokladaskar utan palmolja. Det finns flera varianter utan palmolja. Om kakorna innehåller palmolja är det viktigt att kontrollera att den är Krav-certifierad.
7. Julljusen
De flesta värmeljus görs enbart av paraffin, som tillverkas av fossil olja. Även stearin har ett klimatavtryck då de ofta görs av slaktavfall och även palmolja. Leta efter Svanen-märkta värmeljus som har krav på bland annat råvarans ursprung och på att den inte får vara besprutad med bekämpningsmedel.
När det gäller ljusslingor, satsa på en lysdiodslinga, LED, som kan vara upp till tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga. Känn på slingan så den inte blir varm när den lyser, det är beviset på att det verkligen är lysdioder.
8. Skräpsorteringen
Julklappspappret: omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.
Julsnöret: sorteras i brännbart.
Frigoliten: återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.
Julgranen: lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen.
Ljusslingan: lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte ska läcka ut i naturen.
Värmeljus och marschaller: Sedan mars 2015 ska varje kommun besluta om hur koppen från värmeljus ska hanteras. Kolla med kommunen eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller hos er. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Det gör inget om det finns stearin kvar, men lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.
9. Våga prata om världens viktigaste frågor
Klimatångest, överkonsumtion och att välja växtbaserat. Det här kan vara jobbiga ämnen att ta upp, men när familj och släkt är samlad är det ett perfekt tillfälle att våga prata om världens viktigaste frågor. För vem ska göra det om inte du? Här finns tips på samtalsämnen.
10. Satsa på en julklapp som är mjuk för planeten
I Naturskyddsföreningens julbutik finns presentmedlemskap och böcker – gåvor som bidrar till arbetet för natur och miljö, för en frisk och levande planet. Julklappar för naturen - Julkampanj - Naturskyddsföreningen
Hitta fler tips här:
- 10 bästa knepen för en hållbar jul
- Tips: Second hand-julklappar för någon att älska igen
- 5 tips på mer miljövänlig paketinslagning till jul
- Julklappstips: 7 miljövänliga julklappar
- Plast eller riktig gran? Här är bästa valet för miljön
- Vill du fira jul utan palmolja?
- Fisk är lyx – Naturskyddsföreningens snabbguide för fisk
- 5 tips för en hållbar jul på kontoret
Naturskyddsföreningens pressjour nås på:
E-post: press@naturskyddsforeningen.se
Telefon: 072-250 63 38
Kontakter
Elin WilliamsPressekreterare
Tel:0705 95 78 09elin.williams@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Nytt förslag på kraftfull naturpolitik28.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
Tips för att stå emot köphetsen under Black Week25.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det full fart på Black Week, där olika köptriggers kryllar i våra mobiler och köphetsen flämtar oss i nacken. Och snart drar julhandeln i gång på allvar. Men konsumtionen av onödiga prylar behöver minska – inte öka. Naturskyddsföreningen delar här med sig av några tips på hur du kan stå emot handelns köphets och en lista på företagens vanliga säljknep och köptriggers.
COP29: Klent resultat efter två veckors förhandlingar24.11.2024 00:31:21 CET | Pressmeddelande
Natten till söndag, två dagar efter klimattoppmötets egentliga slutdatum, kom resultatet. Utvecklingsländerna ska få 300 miljarder dollar om året för att hantera klimatkrisen. – Det räcker inte, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum