VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation
Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt ny studie.
– Vi har fått svar på hur personerna påverkas i sin vardag och sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde, säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent i arbetsterapi vid Örebro universitet.
Kajsa Lidström-Holmqvist ingår i ett internationellt forskarlag som har studerat hur en helt ny behandlingsmetod påverkar amputerade patienter i Sverige och Nederländerna.
Efter en amputation uppstår ofta fantomsmärtor i den kroppsdel som har amputerats.
– Man tar bort kroppsdelen som genererar smärta, men nerverna finns kvar så hjärnan misstolkar det och tror att smärtan också finns kvar, säger Kajsa Lidström-Holmqvist.
Nu har forskare undersökt hur virtual reality kan användas för att behandla smärtorna. Med elektroder fästa vid stumpen där en kroppsdel har amputerats får patienten se en artificiell kroppsdel på en skärm. Genom att spänna musklerna kan patienten styra kroppsdelen på skärmen.
– Det handlar om att lura hjärnan till att ta kontroll över fantomen, säger Kajsa Lidström-Holmqvist.
Patienten får successivt träna upp sin förmåga att kontrollera den digitala kroppsdelen.
– I början är det stora rörelser, men många kommer så långt att de kan lära sig vifta på tårna även om foten är borta. De beskriver att det gör mindre ont i foten när man har lärt sig att vifta på tårna, säger Kajsa Lidström-Holmqvist.
Kajsa Lidström-Holmqvist har intervjuat patienter som har behandlats med den nya metoden för att ta reda på hur deras vardag påverkas av amputationen och av behandlingen.
– Det hade en enorm effekt på glädje och livskvalitet. Man tappar livslusten när man har ont. De flesta hade skalat bort det som är roligt för att orka med det de måste göra. Efter behandlingen berättar de att de har börjat göra saker som de inte har orkat göra på många år, säger hon.
En överraskning var att många patienter hade dålig kunskap om fantomsmärtor. Flera av de intervjuade hade inte fått någon information alls i samband med amputationen.
– Man får en protes, men pratar väldigt lite om att det kan bli fantomsmärtor. Många förstår inte alls varför de har ont i något som inte finns. Vi har sett att en del inte vågar berätta om det. De tror att de har blivit tokiga, säger Kajsa Lidström-Holmqvist.
Majoriteten av patienterna ville fortsätta med övningarna för att hålla smärtan borta. Men medan några tyckte att de lärde sig kontrollera musklerna tillräckligt bra för att klara övningen på egen hand, saknade många en möjlighet att träna hemma med samma utrustning.
– En del lär sig kontrollera musklerna och fortsätter själva. Andra tycker att det är svårt utan skärmen och skulle vilja ha med sig den hem, säger Kajsa Lidström-Holmqvist.
Nyckelord
Kontakter
Kajsa Lidström-Holmqvist
kajsa.lidstrom-holmqvist@oru.se
070-555 45 87
Jesper ErikssonKommunikatör
Tel:019-30 21 28Tel:070-324 65 67jesper.eriksson@oru.seBilder
Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken19.12.2024 08:30:43 CET | Pressmeddelande
Snö som faller på Svalbard har högre andel PFAS under månaderna med sol jämfört med de mörka vintermånaderna. Det visar forskning från Örebro universitet som mätte upp till 71 gånger högre halter av kemikalierna under ögruppens ljusaste period. – Solens ljus skapar kemiska reaktioner i atmosfären som omvandlar och för med sig PFAS i snön under den arktiska sommaren, säger kemisten William Hartz.
En app kan bryta social isolering för personer med Parkinsons sjukdom19.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Personer som lever med Parkinsons sjukdom löper hög risk att drabbas av social isolering och ensamhet. Nu har Örebroforskaren Gomathi Thangavel utvecklat en app som kan hjälpa dem att upprätthålla sociala kontakter – både online och i verkliga livet.
Folkmusik i stället för black metal – så sprider högerextrema sin ideologi18.12.2024 07:41:58 CET | Pressmeddelande
Från black metal och nazi-punk till rap, EDM och folkmusik. Sam de Boise, forskare i musikvetenskap, har analyserat hur företrädare för den högerextrema Alt-Right-rörelsen använder musik för att anpassa sina budskap till fler. – Musik väcker positiva känslor hos många och blir ett sätt att tona ner den radikala politiken, säger han
Här är Örebro universitets nya alumner till Wall of Inspiration11.12.2024 15:11:15 CET | Pressmeddelande
Jens Ericsson, Joanna Hedqvist, Kalle Norwald, Johanna Gillberg och Henrik Löwdahl. Idag avtäcktes fem nya porträtt av alumner som hyllas i Örebro universitets jubileumsutställning Wall of Inspiration. – Det känns väldigt hedrande, säger sexologen Kalle Norwald som gick Socionomprogrammet vid Örebro universitet.
Gamification används för att utbilda om säkerhetsrisker på nätet10.12.2024 07:41:31 CET | Pressmeddelande
Bristfällig informationssäkerhet kan bli väldigt kostsam för företag och organisationer. Det blir därför allt vanligare att företag använder informationsprogram som liknar spel för att utbilda personalen om digitala säkerhetsfrågor. – Det blir en kul aktivitet där man samtidigt lär sig något, säger forskaren Shang Gao vid Örebro universitet
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum