Lantbrukarnas Riksförbund

Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande

Dela

Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.

Paul Christensson, ordförande LRFs skogsägardelegation
Paul Christensson, ordförande LRFs skogsägardelegation Fotograf: Johanna Norin Fri att använda.

Utredaren Göran Örlander har bland annat presenterat förslag som begränsar kostnaderna vid utredningar och föreslår att skogsägaren får full ersättning vid inskränkningar i brukandet, naturvården är ett gemensamt intresse. LRF har länge drivit dessa frågor och hoppas att politiken omsätter förslagen till lagstiftning. 

”LRF ser att ersättningsrätt och ett tydligt avgränsat kunskapskrav som en nyckel för att skapa ett rättssäkert, långsiktigt, hållbart och konkurrenskraftigt skogsbruk där skogsägare vågar satsa på tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald”, säger Paul Christensson Ordförande LRF Skogsägarna.

Göran Örlander föreslår en ny ordning för avverkningsanmälningar och samråd, där tiden mellan anmälan till avverkningsstart föreslås vara 10 dagar istället för dagens 6 veckor, och att en avverkningsanmälan inte lägre ska vara en samrådsanmälan enligt 12:6 miljöbalken. Istället ska skogsägaren själv avgöra när samråd är nödvändigt enligt tydliga kriterier och kartskikt. Detta för att undvika överklaganden av avverkningsanmälningar där Skogsstyrelsen inte agerar.

”Vi förstår intentionerna bakom förslaget om samråd men ser inte den tydliga nyttan för skogsägarna. Vi ser istället betydande risker och nackdelar för skogsägarna som får hela ansvaret för att avgöra om samråd enligt MB 12:6 är nödvändigt", säger Paul Christensson.

Skogsstyrelsen föreslås bli tillsynsmyndighet för alla frågor som rör skogsbruket, inklusive artskyddet. Något som LRF tror kommer förenkla för både skogsägarna och myndigheten och effektivisera handläggningen. Även förslaget om att alla rättsprocesser ska hanteras av domstol, mark- och miljödomstolen, tror vi kommer skapa en ökad tydlighet.

”Med många utredningar som presenteras den närmsta tiden är det viktigt att politiken tar ett helhetsgrepp kring de förslag som kommer och gör avvägningar som gynnar stabila och rättssäkra förutsättningar för skogsbruket. Utan stabilitet och långsiktighet kommer de svenska skogsägarna tappa investeringsvilja och skogsbruket tappa i konkurrenskraft”, avslutar Paul Christensson.

Klicka här för att komma till mer information om delbetänkande från 2024 års skogspolitiska utredning.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

LRF växtodlingsrapport volym 2: "Vi hade i alla all tur med vädret"3.12.2024 14:09:30 CET | Pressmeddelande

Sveriges växtodlare hade bättre tur med vädret men fick sämre betalt för sina produkter under 2024. Det visar rapporten ”Det ekonomiska läget efter skörd 2024” som följer två fiktiva svenska växtodlingsgårdar av olika storlek och i olika delar av Sverige. Rapporten är producerad av Lantbrukarnas Riksförbund i samarbete med Hushållningssällskapet. ”I prognosen innan sommaren betonade vi att vädret skulle spela en avgörande roll. Så här i efterhand kan vi konstatera att vädret var bättre och kostnaderna lägre. Tyvärr har världsmarknadspriset på spannmål har ätit upp det mesta av den potentiella vinsten.” Säger Malin Hagbardsson, branschansvarig för växtodling på Lantbrukarnas Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye