Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakt på varg

Dela

Den 2 januari börjar licensjakten på varg. Länsstyrelserna beslöt i september om att sammanlagt 30 vargar i Sverige får skjutas. Jakten pågår till den 15 februari. Enligt den senaste officiella inventeringen från SLU för vintern 2023–2024 uppskattas det finnas cirka 375 vargar i Sverige. Åtta procent av vargstammen ska alltså fällas.

 – Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakten på varg. Det borde vara självklart att vi inte kan ha  licensjakt på fridlysta och starkt hotade rovdjur, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.  

– Vi är oroade. Vargstammen är i en svår situation på grund av illegal jakt och problem med inavel. Trots det ska nu en vargjakt genomföras. Det är sorgligt och bidrar till Sveriges allt sämre miljörykte internationellt. De skador som sker är förstås alltid tragiska, men det finns förebyggande åtgärder som fungerar, säger Beatrice Rindevall.  

– Jakt av den här omfattningen kan försvaga vargstammen på ett skadligt sätt, eftersom genetisk variation försvinner med de fällda individerna. Det är ett skolboksexempel på hur man inte ska förvalta en hotad art, säger Beatrice Rindevall. 

– Självklart ska problemvargar kunna jagas genom skyddsjakt när det inte finns andra sätt att komma tillrätta med dem. Men den här jakten inriktar sig inte på sådana individer, utan på att hålla nere vargstammen på en så låg nivå att arten kan få svårt att klara sig i längden, säger Beatrice Rindevall. 

Naturskyddsföreningens pressjour nås på: 
E-post: press@naturskyddsforeningen.se
Telefon: 072-250 63 38

Kontakter

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye