SBAB Bank

Oförändrad temperatur på bostadsmarknaden i Sverige som helhet men stigande i Skåne och Malmö

Dela

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar på en i stort sett oförändrad temperatur på bostadsmarknaden som helhet i december. I Göteborg och Stockholm sjönk temperaturen tillbaka något. Skåne län samt Malmö kommun och innerstad var positiva undantag. Innerstads-områdena i samtliga tre storstäder ligger nu för första gången sedan april 2022 på eller relativt nära normala temperaturer. De faktorer som alltjämt tynger marknaden mest är det stora antalet återpublicerade bostäder och utbudet. Försäljningstiderna är också fortsatt långa. Budpremierna är den faktor som stigit mest påtagligt på senare tid.

Temperaturen på den svenska bostadsmarknaden som helhet var i stort sett oförändrad i december. En svagt stigande temperatur på villamarknaden motverkades av en motsvarande nedgång för lägenheter, enligt SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen.
Temperaturen på den svenska bostadsmarknaden som helhet var i stort sett oförändrad i december. En svagt stigande temperatur på villamarknaden motverkades av en motsvarande nedgång för lägenheter, enligt SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen.

SBAB/Booli:s kompositindikator Bomarknadstempen – som publiceras månadsvis – visar hur lätt det är att sälja sin bostad bedömt utifrån storleken på utbudet, försäljningstiderna, antalet budgivare, budpremiernas storlek, antalet återpublicerade annonser och andelen prissänkta (säsongsrensat och mätt i förhållande till de senaste tre årens snitt). Indikatorn för december visar följande:

Oförändrad temperatur på Sveriges bostadsmarknad som helhet

Temperaturen på den svenska bostadsmarknaden som helhet var i stort sett oförändrad i december (se diagram 1). En svagt stigande temperatur på villamarknaden motverkades av en motsvarande nedgång på den för lägenheter.

Fallande temperatur på lägenhetsmarknaden med undantag av Skåne län samt Malmö kommun och innerstad

Temperaturen föll tillbaka något på lägenhetsmarknaden i Sverige som helhet i december, efter att större delen av året ha trendat uppåt (se diagram 1). De faktorer som tynger marknaden mest är många återpublicerade annonser och ett stort utbud, närmast följt av långa försäljningstider (mätt som avvikelser från det treåriga historiska genomsnittet – se diagram 2). Temperaturen i Stockholm och Göteborg i stort föll tillbaka något december (se diagram 3–5). Skåne län samt Malmö kommun och innerstad gick mot strömmen och uppvisade en stigande temperatur (se diagram 3 och 6). Trots nedgången i december ligger temperaturen i Stockholms innerstad kvar på en normal nivå. Även Göteborgs och Malmös innerstadsområden ligger nära normala temperaturer.

– Temperaturen på lägenhetsmarknaden har stigit trendmässigt ända sedan botten 2022 men det har inte gått med någon raketfart. Stockholm och särskilt de mer centrala delarna tog ledartröjan följt av Göteborg ditos även om temperaturen föll tillbaka något i december. I Malmö kommun, innerstad och Skåne län fortsatte temperaturen dock att stiga, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Stigande temperatur på villamarknaden – mest i Skåne

Temperaturen steg något på villamarknaden under december (se diagram 1) och bland storstadslänen mest i Skåne (se diagram 8). De faktorer som tynger villamarknaden mest är desamma som för lägenheter: många återpublicerade annonser, stort utbud och långa försäljningstider (mätt som avvikelser från det treåriga historiska genomsnittet – se diagram 7). Budpremierna är dock tillbaka på i stort sett normala nivåer igen. I likhet med för lägenheter är det en bit kvar till normala temperaturer på villamarknaden för både Sverige som helhet och i alla tre storstadslänen (se diagram 8).

– Temperaturen fortsatte att stiga på villamarknaden i december i stort i Sverige till skillnad från den för lägenheter. Jämför man uppgången mellan villor och lägenheter sedan bottentemperaturerna andra halvåret 2022 ser man att villasidan uppvisar en mer jämn temperaturökning. Det är inte helt lätt att förklara orsaken. Betydligt kortare innehavstider för lägenheter jämfört med för villor i kombination med en slagig omvärldsinformation och stor osäkerhet om utvecklingen för många bostadsrättsföreningars månadsavgifter, kan möjligen spela en roll för detta, säger Robert Boije.

Samtliga diagram återfinns i bifogat pressmeddelande!

null

Om Bomarknadstempen

I Boolis databas (Booli är en del av SBAB) finns variabler som i olika dimensioner speglar läget på bostadsmarknaden. SBAB/Boolis kompositindikator – ”Bomarknadstempen” – väger ihop hur mycket utbudet av befintliga bostäder, antal dagar på Booli (som antas fånga försäljningstiden), antalet återpublicerade bostäder, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare samt medelbudpremien, avviker från sina treåriga historiska genomsnitt. Bomarknadstempen ger ett sammanvägt mått på hur lätt eller svårt det är att sälja en bostad och publiceras månadsvis. Indikatorn bryts också ner i sina olika beståndsdelar för att tydligare visa vad det är som driver förändringarna över tid. Indikatorn beräknas också separat för Sveriges tre storstadslän. För att kunna bedöma underliggande förändringar månad för månad är variablerna som används i indikatorn säsongsjusterade, det vill säga den beräknade indikatorn justerar för att vissa månader under året normalt sett uppvisar en större respektive lägre aktivitet än snittet för året.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 291 000 och 652 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 008. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

Fallande bostadspriser avslutade året2.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Bostadspriserna sjönk med 1,2 procent i december i Sverige som helhet. Störst prisfall på lägenheter var det i Storstockholm och på villor i Norra Sverige. I två av sex regioner steg villa- och lägenhetspriserna (men i olika regioner för villor respektive lägenheter). Trenden, där normala prisfall i december och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot helt stillastående priser. Under hela 2024 steg bostadspriserna med 4,2 procent för Sverige som helhet. Med det ligger bostadspriserna ändå drygt 11 procent under maxnoteringarna från våren 2022. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för december.

Ljusnande framtid och lättade bolånekrav bra enligt mäklarna23.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

53 procent av mäklarna bedömer att bostadspriserna stiger första kvartalet nästa år. 45 procent att de står stilla. En tydlig majoritet tror att utbudet av bostäder kommer att fortsätta öka. Den andelen har dock gått ner markant jämfört med bedömningen inför innevarande års sista kvartal. En majoritet av mäklarna tror samtidigt att även efterfrågan kommer att öka, även om denna andel inte ökade lika mycket som den minskade för utbudet. En majoritet av mäklarna spår att försäljningstiderna kommer att sjunka. Drygt 7 av 10 mäklare bedömer därtill att höjt bolånetak och sänkta amorteringskrav skulle underlätta för förstagångsköpare. 13 procent tror att det inte har någon avgörande betydelse medan 15 procent menar att de negativa aspekterna överväger i form av höjda bostadspriser och/eller skulder.

Sjunkande boprisförväntningar hos bostadsägarna17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Trots låg inflation och fallande räntor samt besked från Riksbanken om troliga ytterligare styrräntesänkningar framöver sjönk bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna tillbaka i november jämfört med i augusti. Det är dock fortfarande en betydligt större andel som tror på stigande än fallande priser. 55 procent spår att bostadspriserna ska stiga på ett års sikt medan 5 procent tror att de ska sjunka. Främsta skälet till prisuppgången anges vara sjunkande räntor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye