Efter satsningen: Allt fler elever i Sigtuna kommun känner sig trygga i skolan
Sigtuna kommuns satsningar på trygghet och studiero i skolorna har redan gett resultat. En färsk elevenkät visar en tydlig ökning av högstadieelevernas upplevda trygghet. Tryggheten ökar bland både tjejer och killar men det kvarstår en skillnad mellan gruppernas upplevelser.
Under 2024 har Sigtuna kommun infört ett tiopunktsprogram för en lugnare och tryggare skola. Inom satsningen ryms bland annat nya biträdande rektorer med ansvar för trygghet och studiero på högstadieskolorna och en akutskola för tillfällig omplacering av elever med normbrytande beteende.
Varje år undersöker Sigtuna kommun hur eleverna upplever sin skolmiljö. Och svaren från den senaste enkäten är positiva. Sammanställningen visar att 84 procent av högstadieeleverna i kommunens egna skolor känner sig trygga i skolan – en ökning med fem procentenheter jämfört med 2023. När det kommer till studiero svarar 78 procent att de kan jobba på lektionerna.
Det är mycket lovande att vår stora satsning på trygghet och studiero redan har gett resultat. Tiopunktsprogrammet har hög prioritet för kommunledningen och vi har tillfört ytterligare resurser för att förstärka socialtjänstens närvaro i skolorna under 2025, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildningsnämnden.
På Ekillaskolan och Tingvallaskolan i Märsta har den upplevda tryggheten ökat allra mest. Det här är två av de fem högstadieskolor som fick nya biträdande rektorer och trygghetsteam i augusti.
En förklaring till att fler känner sig trygga är att det finns fler vuxna med mandat att agera i skolans korridorer och utrymmen, säger Mikael Östling Huhta, verksamhetschef för grundskolan.
Att satsningarna gett resultat så snabbt tycker han är glädjande.
Vi har tillfört våra skolor stora resurser för att de här satsningarna ska ge verkligt resultat. Förbättringen som vi kan se i enkäten tycker jag är rimlig, trots den relativt korta tiden. Vi behöver nu fortsätta att utveckla arbetet för att alla elever på våra skolor ska känna sig trygga och ha studiero, säger Mikael Östling Huhta.
Enkäten visar att det fortsatt är stor skillnad mellan tjejers och killars upplevda trygghet i högstadiet. Här svarar 89 procent av killarna att de känner sig trygga, medan siffran för tjejerna är 79 procent. Vad gäller studiero svarar var fjärde tjej att de inte känner att de kan jobba på lektionerna.
Vi behöver fortsätta arbetet med att skapa ett studiefokus på alla våra lektioner, med undervisning där alla elever deltar i lärandet. På så sätt kommer studieron att öka för alla. Glädjande är ändå att den upplevda tryggheten bland tjejer har ökat stort jämfört med förra året och att skillnaden mellan könen är något lägre i vår kommun än i riket i stort, säger Mikael Östling Huhta.
Enkätundersökningen i korthet
- I november 2024 fick eleverna i skolorna i Sigtuna kommun svara på kommunens årliga grundskoleenkät. Det var den första enkäten sedan satsningarna inom Tiopunktsprogrammet för en lugnare och tryggare skola genomfördes under 2024.
- Sammantaget uppger 84 procent av högstadieeleverna i Sigtunas kommunala skolor att de känner sig trygga i skolan. År 2023 var andelen 79 procent.
- 78 procent av högstadieeleverna i Sigtunas kommunala skolor uppger att de kan jobba på lektionerna. År 2023 var andelen 76 procent.
- På Ekillaskolan och Tingvallaskolan i Märsta syns den största ökningen vad gäller upplevd trygghet. På Tingvallaskolan uppger 78 procent att de känner sig trygga, jämfört med 62 procent år 2023. På Ekillaskolan är andelen 84 procent, jämfört med 73 procent år 2023.
- Andelen tjejer i högstadiet som känner sig trygga är mindre än andelen killar. 79 procent av tjejerna uppger att de känner sig trygga i skolan. År 2023 var andelen 74 procent.
- Även andelen tjejer som uppger att de har studiero är mindre än andelen killar. 75 procent av tjejerna svarar att de kan jobba på lektionerna. År 2023 var andelen 73 procent.
Om Tiopunktsprogrammet för en lugnare och tryggare skola
- Under 2024 har ett tiopunktsprogram för ökad trygghet och studiero införts på Sigtuna kommuns grundskolor.
- Tiopunktsprogrammet innehåller tio konkreta åtgärder som ska se till att alla elever känner sig trygga i skolan och kan koncentrera sig på undervisningen.
- Sedan augusti 2024 har de kommunala högstadieskolorna nya biträdande rektorer med ansvar för trygghet och studiero. I april 2024 öppnades även en akutskola där elever med normbrytande beteende får hjälp att bryta destruktiva mönster och klara skolan.
Nyckelord
Kontakter
Helle NymanPolitisk samordnare
Tel:073-333 83 18helle.nyman@sigtuna.seSofia NylanderKommunikatör Sigtuna kommun
Tel:073-666 34 98sofia.nylander@sigtuna.seBilder
Länkar
I Sigtuna kommun bor 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.
Följ Sigtuna kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun
Sigtuna museum slår ännu ett besöksrekord20.12.2024 16:19:28 CET | Pressmeddelande
Smycken som ser ut som museiföremål, nöjd kund-garanti och storytelling. Sigtuna museum fortsätter att använda sig av nya grepp för att sänka tröskeln till sina utställningar – och har i år haft fler besökare än någonsin.
Han blir Sigtuna kommuns högst uppsatta tjänsteperson9.12.2024 19:03:21 CET | Pressmeddelande
Daniel Lindqvist blir ny kommundirektör i Sigtuna. Det blev klart under kommunstyrelsens sammanträde på måndagskvällen den 9 december.
Invånarnas välmående i fokus i Sigtuna kommuns budget för 202529.11.2024 07:00:50 CET | Pressmeddelande
I Sigtuna kommuns budget för 2025 kommer 185 miljoner kronor att öronmärkas för att rusta upp befintliga idrottslokaler – samt uppföra nya. Dessutom fortsätter arbetet med att alla invånare ska känna sig trygga och inkluderade i sina livsmiljöer.
Sigtuna kommun ska ansöka om Visita-certifiering av restaurang- och livsmedelsprogrammet22.11.2024 08:41:50 CET | Pressmeddelande
Sigtuna kommun har beslutat att ansöka om att Arlandagymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram ska Visita-certifieras. Utbildningen ska därmed få en kvalitetssäkring som garanterar eleverna en relevant utbildning som leder vidare ut i arbetslivet och möter besöksbranschens behov.
Klart: Sigtuna Vårdcentral är Humlegårdens nya hyresgäst8.11.2024 10:03:16 CET | Pressmeddelande
Lättakut, barnavårdscentral och gynekologi mitt i Sigtuna stad? Det här blir verklighet för invånarna i vår, när kommunens nya hyresgäst slår upp dörrarna till Humlegården. Nu står det nämligen klart att hyresgästen blir Sigtuna Vårdcentral.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum