Nu börjar arbetet med strategin för psykisk hälsa och suicidprevention
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och drygt 25 andra myndigheter ska arbeta tillsammans för bättre psykisk hälsa och färre suicid i befolkningen. Den nya nationella strategin ”Det handlar om livet” kommer vara vägledande för satsningen som är unik både i omfattning och långsiktighet.
̶ Vi är glada för att den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention är på plats, och stolta över att ha fått regeringens förtroende att samordna arbetet tillsammans med Socialstyrelsen och övriga myndigheter, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell.
Strategin som kallas ”Det handlar om livet” ska vägleda arbetet för drygt 25 myndigheter under de kommande tio åren, i nära samarbete med regioner, kommuner och olika organisationer inom civilsamhället.
̶ Visionen är att Sverige ska vara ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa där ingen hamnar i en så utsatt situation att den enda utvägen upplevs vara suicid. Nu ser vi fram emot att med samlad kraft ta oss an det här viktiga arbetet, säger Björn Eriksson, Socialstyrelsens generaldirektör.
Syftet med en långsiktig strategi, som berör många samhällssektorer, är att den ska göra skillnad för både individer och verksamheter. Genom tydliga mål som följs upp regelbundet ska arbetet bli fokuserat och effektivt.
Den första samlade nationella strategin för området
Psykisk ohälsa och suicid är stora folkhälsoutmaningar, både i Sverige och internationellt, och har inte sällan konsekvenser för både individer, anhöriga och närstående och samhället som helhet. ”Det handlar om livet” är Sveriges första samlade nationella strategi för området psykisk hälsa och suicidprevention, och är unik sett till både omfattning och långsiktighet. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ansvaret för att samordna, stödja och följa upp arbetet med strategin.
Kontakter
Folkhälsomyndighetens presstjänst
Tel:010-205 2100media@folkhalsomyndigheten.seLänkar
Om oss
Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
Konkreta tips och råd för en balanserad skärmanvändning16.12.2024 13:15:00 CET | Pressmeddelande
Engagera dig i dina barns digitala liv, prata med dem om vad de gör. Det är ett av flera råd till föräldrar i den vägledning för en balanserad skärmanvändning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Vägledningen innnehåller även tips på vad ungdomar kan göra själva.
”Tanke" – ny kampanj för att främja psykisk hälsa bland studenter30.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 30 september startar Folkhälsomyndigheten den rikstäckande kampanjen ”Tanke”, med syfte att främja psykisk hälsa bland studenter på högskolor och universitet. Kampanjen genomförs i samarbete med landets studenthälsor.
Rekommendationer för en balanserad skärmanvändning bland barn2.9.2024 09:50:00 CEST | Pressmeddelande
Barn under 2 år bör inte använda digitala medier alls och äldre barn bör begränsa sin användning så att viktiga delar av livet inte trängs undan. En tumregel för skärmanvändning är max en till tre timmar per dag, beroende på ålder. Mobiler och surfplattor bör lämnas utanför sovrummet under natten.
Ett fall av mpox klad I rapporterat i Sverige15.8.2024 17:33:17 CEST | Pressmeddelande
En person som sökt vård i Region Stockholm har konstaterats ha mpox orsakad av virusvarianten klad I. Fallet är det första orsakat av klad I som har diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten.
Viktigt att stödja balanserad användning av digitala medier17.6.2024 13:50:00 CEST | Pressmeddelande
Forskningen visar att hög användning av digitala medier kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen. Barn och unga upplever att de kan fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet. Det är några av slutsatserna i en ny kunskapssammanställning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum