UMO.se vänder på perspektiven - lanserar nya innehållet Må bra
De senaste åren har det kommit många rapporter om den psykiska ohälsan bland unga. Stress, oro och ångest ökar i målgruppen[1][2]. Det är ett samhällsproblem, men att ständigt lyfta fram de negativa aspekterna riskerar att förvärra dem. Nu vänder UMO.se på perspektivet och fokuserar på styrka, utveckling och framtidstro.
Fokus på psykisk hälsa i stället för ohälsa
Den 15 januari lanserar UMO.se den nya sektionen Må bra. Genom olika övningar, filmer och texter på UMO.se kommer unga nu få praktiska råd för att hantera livets utmaningar och bygga motståndskraft.
– Att fokus ofta blir på problem kan ge unga en känsla av hopplöshet och uppfattning om att psykisk ohälsa är normen. Tron på den egna förmågan att må bra kan minska. Vi vill i stället ge unga möjligheten att själva påverka sitt psykiska välmående, säger Åsa Sandler, uppdragsledare och redaktör på UMO.se.
Sveriges kommuner och regioner står bakom satsningen
Må bra har utvecklats tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR). UMO.se och SKR:s satsning ligger i linje med regeringens prioritering av psykisk hälsa, där det förebyggande och främjande arbetet betonas[1]. Arbetet går också i linje med den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention[2] där ett av delmålen är att öka investeringar i barn och unga för en god psykisk hälsa genom hela livet.
– Att öka kunskap om psykisk hälsa är en viktig faktor för psykiskt välbefinnande. UMO.se och den nya satsningen Må bra bidrar inte bara till att öka kunskapen om psykisk hälsa utan kan också stärka förmågan att använda kunskapen i sin vardag. Det är i vardagen den stora skillnaden sker för psykiskt välbefinnande, säger Kerstin Evelius, sektionschef SKR.
Unga har varit en del av utvecklingen
För att skapa ett innehåll som unga vill använda har de själva tagit stor del i framtagandet av Må bra.
– Jag tycker det har varit jättekul att få vara med och påverka, förändra och göra något viktigt. Det känns häftigt att vi kan vara med och förebygga psykisk ohälsa. Jag hoppas att UMO.se Må bra kan hjälpa fler att må bättre psykiskt. Att vi lär oss mer om psykisk hälsa gör det lättare att prata om det men också att be om hjälp när man inte mår bra, säger Max 15 år som varit med i referensgruppen med unga.
Rapporter visar att fokus på friskfaktorer behöver öka
Innehållet under Må bra bygger på insikter från en ett flertal rapporter om ungas psykiska hälsa som publicerats de senaste åren. Bland annat rapporten "Att inte bara överleva utan att faktiskt också leva – En kartläggning om ungas psykiska hälsa"[3] (Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF). Den visar att fokus på friskfaktorer och förutsättningar för en bra hälsa behöver öka samt att unga behöver mer kunskap om vad de kan göra själva för att stärka sin psykiska hälsa.
Lättare att hitta stöd
Enligt samma rapport efterfrågar unga även flexibelt och lättillgängligt stöd. Därför har UMO.se byggt en ny funktion som syftar till att göra det enklare för unga att hitta stöd.
– Vårt nya filtreringsverktyg samlar alla olika nationella stödinstanser och underlättar för unga att hitta hjälp utifrån sina egna önskemål och behov, förklarar Åsa Sandler.
Kampanj för att nå ut
UMO:s mätningar visar att nästan alla unga känner till sajten, men majoriteten av besökarna är tjejer. För killar kan normer kring maskulinitet bli ett hinder för att söka hjälp vid psykisk ohälsa. De söker vård mer sällan och väntar längre än tjejer. Detta kan bero på att de inte vet var de ska vända sig, känner större skam eller uttrycker sin ohälsa på andra sätt än tjejer.[4]
För att nå ut med det nya innehållet kommer UMO.se därför samarbeta med flera kända manliga influencers. Deras innehåll når dagligen många unga, inte minst killar, via TikTok och YouTube. Det nya innehållet kommer också uppmärksammas genom affischer i skolor och på ungdomsmottagningar.
– Jag valde att medverka i den här kampanjen eftersom UMO var där för mig när jag var ung. Under tonåren mådde jag dåligt och hade mycket ångest. Som kille var det inget man pratade om. Men en vän rekommenderade mig att kolla in på UMO.se och där hittade jag massor av innehåll som gjorde att jag inte kände mig lika ensam längre. Genom UMO hittade jag även min lokala ungdomsmottagning, där jag för första gången fick prata med en kurator. Jag gick från att känna mig hopplös och udda till att känna mig sedd och förstådd. Jag gör det här för att jag vill ge andra unga chansen att få samma stöd och må bra, säger Alan Max, en av de tiktokprofiler som är med i kampanjen.
– Vår vision är att alla unga i Sverige ska våga prata om känslor, känna sig stärkta och tro på sin egen förmåga men även att de ska veta var de kan vända sig när de behöver hjälp, säger Åsa Sandler.
Lansering den 15 januari
Välkommen på lanseringen av det nya området Må bra den 15/1–2025. För mer information om lanseringen se här: Lansering av Må bra på UMO 15/1-2025.
Där kommer det finnas möjlighet att prata med unga som deltagit i arbetet med att utveckla Må bra, influencers som medverkar i UMO:s kampanj genom egna inlägg på TikTok, forskare, psykologer, skolpersonal och andra som medverkat i framtagandet av innehållet till det nya området samt representanter för UMO.se och SKR.
För mer information, pressfrågor eller deltagande på lanseringen kontakta:
Åsa Sandler, asa.sandler@inera.se, 072-593 01 17.
____________________________________________________________________________________________
[1] Psykiatri och psykisk hälsa - Regeringen.se
[2] Det handlar om livet – nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention
Nyckelord
Kontakter
Åsa SandlerUMO.se
Tel:072-593 01 17asa.sandler@inera.seBilder
Om UMO.se
UMO.se är en webbplats om sex, hälsa och relationer för unga mellan 13 och 25 år. UMO.se är det självklara valet när unga söker information och dialog om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. Det är de ungas perspektiv som står i fokus, ungas möjlighet att med kunskap skapa ett större handlingsutrymme för att fatta bra beslut om saker som rör det som känns viktigt i livet och som påverkar den egna hälsan.
UMO.se har funnits sedan 2008 och drivs av Inera AB, ett bolag som ägs gemensamt av alla landets regioner och kommuner.
UMO.se har cirka 450 000 besök i månaden och över en halv miljon visningar på TikTok varje månad.
Följ UMO.se
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UMO.se
Årets julkalender från UMO - inlästa sexnoveller29.11.2022 08:14:53 CET | Pressmeddelande
Sajten UMO.se erbjuder sexnoveller som alternativ till porr. Sexnovellerna är skrivna av unga, handlar om unga och är inlästa av unga. Förutom att vara upphetsande ska de ge en mer realistisk bild av sex. Under december släpper UMO för första gången en julkalender med sexnoveller för unga.
UMO.se - Sveriges klokaste tonåring fyller 13 år18.11.2021 10:20:29 CET | Pressmeddelande
18 november 2008 lanserades UMO.se, en ungdomsmottagning på nätet. Den här erfarna tonåringen, har sedan starten svarat på närmare 100 000 anonyma frågor från unga och besökts mer än 50 miljoner gånger.
Sexnoveller är UMO:s julklapp till unga!15.12.2020 09:36:30 CET | Pressmeddelande
Torsdag 17 december klockan 10 blir det paketöppning i sociala medier när UMO presenterar elva nya sexnoveller. Novellerna har kommit in genom en tävling där unga själva har skrivit och skickat in sina bidrag. Åtta av novellerna är också inspelade och går att lyssna på som podd. Sexnoveller är bland det mest lästa och lyssnade på UMO.se. Kanske blir de ännu populärare nu när vi ska hålla fysisk distans till andra.
UMO vinner Publishingpriset för Youmo skola10.11.2020 16:18:34 CET | Pressmeddelande
UMO har vunnit Publishingpriset 2020 för utbildningsmaterialet Youmo skola i kategorin Utbildnings- och instruktionssajter. Motiveringen löd ”För utmärkt hantering av ett viktigt ämne med föredömlig målgruppsanpassning i text och bild”.
Roligt och på blodigt allvar – UMO slår ett slag för menspratet!26.5.2020 08:10:59 CEST | Pressmeddelande
Går det att undvika menspruttar? Varför har jag mens så sällan? Hur berättar jag att jag fått mens? Kan jag bada när jag har mens? Går det att bli gravid under mensen? Kan jag göra en gynundersökning om jag har mens? I över tio års tid har UMO svarat på ungas frågor om mens. För oss är inga frågor pinsamma eller svåra. Men tyvärr verkar de vara det för många andra.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum