PTS - Post- och telestyrelsen

PTS i ny roll – att i samverkan med andra aktörer arbeta för att fler ska vilja och kunna vara delaktiga i ett alltmer digitaliserat samhälle

Dela

Post- och telestyrelsen (PTS) har av regeringen fått i uppdrag att verka för en ökad digital inkludering och en ökad användning av digitala tjänster. Vi ska i dialog med berörda offentliga och andra aktörer, främja, stödja och följa arbetet med att uppnå en sådan utveckling.

Under 2024 har PTS haft ett uppdrag från regeringen att föreslå insatser för att öka andelen individer som är digitalt inkluderade, det vill säga individer som använder digitala tjänster. PTS har i sin redovisning av uppdraget föreslagit ett antal insatser, bland annat det uppdrag som PTS nu fått om att i dialog med berörda offentliga och andra aktörer, främja, stödja och följa arbetet med att uppnå en ökad digital inkludering och användning av digitala tjänster.

Den pågående digitala omställningen påverkar alla delar av samhället. Utvecklingen går snabbt och nya digitala tjänster och tillämpningar kommer fortsätta att avlösa varandra. Utvecklingen påverkar individer på olika sätt och vid olika tidpunkter. Att vara digitalt inkluderad är inte ett statiskt tillstånd. I takt med utvecklingen kommer vi alla att utmanas av nya digitala tjänster att lära oss och nya förutsättningar att anpassa oss till i olika livsskeden.

-    Digitaliseringens fulla potential kan bara uppnås när alla individer, oavsett ålder, bakgrund, ekonomiska förutsättningar eller funktionsförmåga, kan delta och dra nytta av de fördelar den erbjuder, menar Dan Sjöblom, PTS generaldirektör.

Oavsett om insatser för att fler ska vilja och kunna vara delaktiga i det alltmer digitaliserade samhället, sker på nationell, regional eller lokal nivå eller drivs i privat, offentlig eller civilsamhällets regi, behöver samhället förhålla sig till dessa på nya sätt.

-    För att främja digital inkludering, krävs incitament, tillgång till resurser och kompetens, men även mod och en konstruktiv inställning hos många människor och organisationer på olika nivåer och inom olika sektorer. Framförallt krävs ett stort mått av samarbetsförmåga på såväl nationell, regional och lokal nivå, som mellan offentlig och privat sektor samt civilsamhället, fortsätter Dan.

Senast den 20 december 2025 ska PTS till regeringen redovisa hur arbetet med det nya uppdraget bedrivits samt resultatet av arbetet. Vid behov ska även förslag till åtgärder för en ökad digital inkludering och en ökad användning av digitala tjänster lämnas.

-    Vi som myndighet ser fram emot uppdraget och står nu redo för att växla upp det viktiga arbetet och, tillsammans med andra, jobba för att långsiktigt främja utvecklingen av ett samhälle där alla vill, kan och får vara med i den digitala resan, avslutar Dan Sjöblom.

PTS förslag till regeringen om prioriterade insatser från slutredovisningen

  1. Regeringen uppdrar åt PTS att samordna och, i dialog med berörda aktörer, främja, stödja och följa arbetet för en ökad digital inkludering och ökad användning av digitala tjänster.
  2. Regeringen bör tillsätta en utredning om hur olika fysiska platser för stöd kan skapas och användas för en ökad digital kompetens, användning och inkludering.
  3. PTS bör få ett utökat ansvar att informera allmänheten om trygg och säker användning av internet.
  4. Regeringen uppdrar åt Upphandlingsmyndigheten att utveckla stöd för tillgänglighet och användbarhet i offentliga upphandlingar.
  5. Regeringen uppdrar åt Bolagsverket att utreda förutsättningarna för och lämna förslag på insatser som möjliggör digitala företrädarskap för privatpersoner.
  6. Regeringen uppdrar åt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) att ge finansiellt stöd till civilsamhällesorganisationer för att främja digital kompetens.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ PTS - Post- och telestyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PTS - Post- och telestyrelsen

Från timmar till 110 dagar – pilotprojekt gör mobilnätet fossilfritt och krissäkert6.12.2024 07:15:06 CET | Pressmeddelande

Post- och telestyrelsen (PTS) och Telia undersöker i ett projekt hur fossilfria energikällor kan användas för att öka reservkraftens kapacitet och stärka mobilnätets krisberedskap. Genom att kombinera vätgas, bränsleceller, solceller och batterier har en basstation i Roslagen gått från att klara några få timmars drift vid strömavbrott till att hålla i upp till 110 dagar – utan utsläpp av växthusgaser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye