Ny metod förbättrar simuleringar av kvantsystem
För att bättre kunna designa komplexa kvantsystem – atomer och elektroner – har forskaren Hugo Strand utvecklat en ny metod som gör simuleringarna snabbare och mer träffsäkra.
– Det kan leda till ökad förståelse för material och teknologier som är viktiga för innovationer inom exempelvis kvantdatorer och förnybar energi, säger han.
Material som innehåller övergångsmetaller och sällsynta jordartsmetaller har komplexa egenskaper som är mycket svåra att simulera och förutsäga. Samtidigt har dessa material stor potential att driva utvecklingen av teknologier inom exempelvis elektronik, energi och hälsovård.
Nu har Hugo Strand, universitetslektor i fysik vid Örebro universitet, tillsammans med forskarkollegor från Tyskland och USA, utvecklat en ny simuleringsmetod för kvantsystem. Metoden gör det möjligt att till exempel förstå hur komplexa oxider och kvantprickar – små nanopartiklar – fungerar. Simuleringarna kan också användas för att förutsäga materialegenskaper, vilket är särskilt värdefullt eftersom standardmetoder ofta inte är tillräckliga för att beskriva material med övergångsmetaller.
– Denna optimering gör inte bara simuleringen av kvantsystem snabbare, utan möjliggör också mer precisa förutsägelser om hur material beter sig, säger Hugo Strand.
Löser ett centralt problem
En av de största utmaningarna inom kvantsimuleringar är det så kallade teckenproblemet som uppstår när de värden som beräknas i en simulering kan ha både positiva och negativa tecken. Detta gör att simuleringen blir mycket ineffektiv och ofta missvisande.
– Den nya algoritmen minskar detta problem och öppnar dörren för en djupare förståelse av komplexa material och för snabbare och mer effektiv design av materialegenskaper, säger Hugo Strand.
Öppen mjukvara tillgänglig
Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Physical Review B och den utvecklade simuleringsmjukvaran är öppen och tillgänglig för alla.
Med nya forskningsmedel från Vetenskapsrådet ska Hugo Strand vidareutveckla simuleringsmetoden för att även kunna beskriva det dynamiska beteendet hos kvantsystem.
– Med hjälp av de nya forskningsmedlen kommer vi nu att driva forskningsfronten framåt på icke-jämviktssidan. Målet är att kunna beskriva hur egenskaperna hos kvantmaterial kan förbättras med hjälp av ultrasnabba laserpulser, en metod som forskarna tilldelades Nobelpriset i fysik för år 2023, säger Hugo Strand.
Nyckelord
Kontakter
Hugo Strand, universitetslektor i fysik vid Örebro universitet
E-post: hugo.strand@oru.se
Telefon: 019 303372
Jasenka DobricForskningskommunikatör
Tel:019 303035Tel:0735 930995jasenka.dobric@oru.seLänkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Data sedan år 1620 visar penningmängdens roll för att förutspå inflation9.1.2025 09:11:17 CET | Pressmeddelande
Centralbanker världen över gör prognoser för inflationen. En ny studie på svenska data som sträcker sig från år 1620 och fram till våra dagar har undersökt en orsak till att priserna ökar. – Vi visar att penningmängden inte hade hjälpt särskilt mycket för att göra prognoser för inflationen under de här 400 åren, säger Pär Österholm, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet.
Så ska Örebro universitets tre campus utvecklas i framtiden8.1.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Örebro universitet kommer att fortsätta att växa de närmaste tio åren. Men inte främst genom att bygga nya hus, utan genom att bygga om. Det visar den campusplan som Örebro universitet och fastighetsbolaget Akademiska Hus gemensamt har tagit fram.
VR-teknik lindrar fantomsmärtor efter amputation2.1.2025 07:44:46 CET | Pressmeddelande
Virtual reality kan hjälpa amputerade patienter till mindre smärta och bättre livskvalitet, enligt ny studie. – Vi har fått svar på hur personerna påverkas i sin vardag och sett att det har en mycket större betydelse för livskvaliteten än vi trodde, säger Kajsa Lidström-Holmqvist, docent i arbetsterapi vid Örebro universitet.
Mer PFAS i arktisk nederbörd vid solsken19.12.2024 08:30:43 CET | Pressmeddelande
Snö som faller på Svalbard har högre andel PFAS under månaderna med sol jämfört med de mörka vintermånaderna. Det visar forskning från Örebro universitet som mätte upp till 71 gånger högre halter av kemikalierna under ögruppens ljusaste period. – Solens ljus skapar kemiska reaktioner i atmosfären som omvandlar och för med sig PFAS i snön under den arktiska sommaren, säger kemisten William Hartz.
En app kan bryta social isolering för personer med Parkinsons sjukdom19.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Personer som lever med Parkinsons sjukdom löper hög risk att drabbas av social isolering och ensamhet. Nu har Örebroforskaren Gomathi Thangavel utvecklat en app som kan hjälpa dem att upprätthålla sociala kontakter – både online och i verkliga livet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum