Många samtal till Bris om utsatthet i jul
Många samtal om svårigheter i familjen under jullovet. Totalt ökade samtalen till Bris med 23 procent jämfört med förra jullovet.
” Min mamma svarar inte mig och hon har inte ringt mig nu under jul.”
- Ett barn till Bris
Vårterminen har börjat och barnen har åter börjat skolan efter lovet. För många har ledigheten varit bra och rolig, men för en del barn har frånvaron av de viktiga vuxna i skolan och på fritiden varit svår. I den nationella stödlinjen för barn märks det ofta att loven är en tuff tid för barn i behov av stöd och därför tillsattes mer resurser för att kunna ta emot fler samtal än tidigare år. När Bris sammanställer jullovets stödsamtal har antalet kurativa kontakter ökat med 23 procent jämfört med förra jullovet.
– Vi har länge sett att lov är en extra känslig tid för barn eftersom det kan vara svårt att få stöd på annat sätt. De vuxna som barnet i vanliga fall kanske vänder sig till i skolan eller på fritidsaktiviteten finns inte där under lovet och det ställer högre krav på att vuxna i familjen har möjlighet att vara det stöd som barnet behöver, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris.
Familjefokuset kan bli svårt under lovet
De vanligaste orsakerna till att barn kontaktade Bris under jullovet var precis som tidigare år psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter och våld. Lovet och högtiderna har ett starkt fokus på familjen och i samtalen till Bris är det tydligt att för barn som lever i utsatthet finns det ett stort stödbehov under lovet.
”Asså jag hatar julen liksom förra året blev jag slagen på julafton av min egna pappa, och liksom iår förlorade jag min släkting som vi alltid firar jul med och ända sen hon dog känns det som att alla i familjen glidit från varandra.”
– Ett barn till Bris
”De har varit lite jobbigt idag med julen för jag är i familjehem och det känns som jag förstör för deras familj och som att det kanske är jobbigt för dom att jag är här och jag tänker lite på mina föräldrar.”
– Ett barn till Bris
Viktigt att fånga upp barn i utsatthet
Samtidigt som många av samtalen till Bris handlar om utsatthet och frågor som kan kännas svårare under lovet, så är det tydligt att en stor del av samtalen rör frågor som finns i barns vardag hela tiden. När skolorna nu börjar är det viktigt att vuxna runt barn är uppmärksamma på de barn som har behov av stöd.
– Det är många som reagerar när vi pratar om det stödbehov som barn har över julen, men barns liv pågår hela tiden. Barn som har stödbehov eller lever i olika former av utsatthet gör det varje dag, hela året om. Det är viktigt att vi vuxna har med oss det, att vi ser barnen och att vi lyssnar till dem. Här har alla vuxna ett stort ansvar att agera, säger Magnus Jägerskog Bris
-------
Bris har sammanställt samtalen från 21 december till 6 januari. Det är samma mätperiod som tidigare år. Statistiken är nationell och det går inte att bryta ut samtal utifrån mindre geografiska områden.
Samtalsutvecklingen under perioden 21/12-6/1 de senaste tre åren:
2022 – 2368 stödjande kontakter
2023 – 2682 stödjande kontakter
2024 – 3310 stödjande kontakter
De vanligaste kontaktorsakerna 2024:
1. Psykisk ohälsa – 41%
2. Familj och familjekonflikter – 20%
3. Våld, kränkningar och övergrepp – 15%
Hur samtliga samtalsämnen har utvecklats under 2024 kommer Bris att redovisa i sin kommande Barnrapport som släpps i början av mars.
Citaten ovan är exempel på vad barn berättat för Bris. Vid behov har de ändrats för att inget barn ska kunna kännas igen av andra.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
En fjärdedel av samtalen till Bris kommer på natten17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn som behöver stöd på natten befinner sig i en särskilt utsatt situation. På nätter och lov när alla andra har stängt, har Bris öppet och en fjärdedel av samtalen kommer på natten. ”Det är så jobbigt hemma. Det är bråk hela hela hela tiden.. Stora gigantiska och små.” – Ett barn till Bris klockan 03.29.
Nordiska organisationer går samman för att säkerställa barns rättigheter online12.12.2024 14:16:10 CET | Pressmeddelande
Idag meddelar organisationer från flera av de nordiska länderna att de kommer samman och lanserar ett nordiskt nätverk för att säkerställa barns rättigheter online. NOCTA, Nordic Child Tech Policy Alliance, består för närvarande av sex organisationer från Sverige, Norge och Danmark, som alla har ett starkt fokus på att stärka barns rättigheter i den digitala sfären. Genom att enas kan de nu stärka barnens röst i beslut som fattas av nationella regeringar, EU och relevanta internationella aktörer.
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum