Linköpings kommun

Linköping - Sveriges mest jämställda idrottskommun för tredje gången

Dela

Linköping fortsätter att leda vägen för jämställdhet inom idrotten. För tredje gången har affärstidningen Sport och Affärer utsett Linköping till Sveriges mest jämställda idrottskommun.

Andreas Hagström och Lotta Bäckman med diplomet som mottogs den 14 januari på Nalen i Stockholm.
Andreas Hagström och Lotta Bäckman med diplomet som mottogs den 14 januari på Nalen i Stockholm.

Idag, den 15 januari, tillkännagav affärstidningen Sport och Affärer att Linköpings kommun återigen får deras utmärkelse Sveriges främsta jämställdhetskommun. Det är tredje gången i rad som utmärkelsen tilldelas Linköping. Diplomet mottogs av Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör och Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef.

– Vi är oerhört stolta över att återigen få denna utmärkelse. Det visar att vårt arbete för jämställdhet inom idrotten verkligen ger resultat, säger Lotta Bäckman.

Juryn har bland annat tittat på hur träningstider är fördelade mellan kvinnlig och manlig idrott, hur de ekonomiska stödsystemen är utformade, hur kommunerna anpassar sina anläggningar, hur könsfördelningen ser ut inom föreningar och idrottsaktiviteter samt hur framgångsrik damelit kommunen har.

Det idrottspolitiska programmet Aktiv hela livet har varit en viktig grund för framgången. Programmet har bland annat bidragit till att kommunen har infört nya bidragsformer för att främja tjejidrott och satt upp strategier för att säkerställa en jämställd användning av träningsanläggningar och spontana idrottsytor.

– Att vi får priset för tredje gången är ett kvitto på att vårt arbete är hållbart och ger effekt över tid. Vi är fast beslutna att fortsätta utveckla idrotten i Linköping så att alla, oavsett kön, får lika möjligheter, säger Andreas Hagström.

Motivering till utmärkelsen:
"Grunden i arbetet är kommunens idrottspolitiska program "Aktiv hela livet", som man arbetar med sedan 2018, i vilken jämställdhet har en central plats. I Kultur- och fritidsförvaltningens verksamhetsplan strävas efter att aktiviteterna ska främja fysisk aktivitet hos unga. En särskilt prioriterad grupp är flickor i socioekonomisk utsatthet. Antalet idrottande barn är idag jämnt fördelat mellan könen. Tiderna i de kommunala idrottsanläggningarna fördelas så rättvist som möjligt mellan könen. Linköpings kommun har infört ett utvecklingsbidrag till föreningar som verkar aktivt för en jämställd idrott. Sedan 2020 har kommunen nya former för elitidrottstöd som ska främja utveckling, jämställdhet och goda elitidrottsmiljöer."

Kontakter

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 167 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye