Klimatvinster när Arla Falkenberg blir fossilfritt
Arlas KESO©-mejeri i Falkenberg är nu helt fossilfritt. Samtidigt slimmar anläggningen sin energianvändning och minskar sitt koldioxidutsläpp med cirka 3 000 ton per år.
– Det är en viktig milstolpe för oss, säger mejerichef Christian Svensson.

Bondeägda Arla i Falkenberg har bytt naturgas mot flisbaserad fjärrvärme och anläggningen är nu helt fossilfri. Övergången innebär att mejeriet minskar sitt koldioxidutsläpp med ungefär 3 000 ton per år.
– Satsningen gynnar både miljön och vår verksamhet. Vi minskar våra klimatutsläpp enormt mycket och samtidigt kan vi använda energin på ett mer effektivt sätt, säger Christian Svensson, mejerichef på Arla Falkenberg.
De sista provkörningarna genomfördes i mitten av december och sedan dess drivs anläggningen helt utan fossila energikällor. Mejeriet blev då det sjätte av Arlas elva mejerier i Sverige som ställt om till fossilfri drift.
Sparar 3 000 megawattimmar
Arbetet inleddes 2022 och är ett samarbete med Falkenberg Energi AB. Energibolaget har byggt en helt ny fjärrvärmestation i anslutning till mejeriet som förser anläggningen med process- och lokalvärme.
I samband med övergången till fossilfri drift blir mejeriet också mer energieffektivt. Bland annat har anläggningens ångpannor ersatts med ett hetvattenbaserat system, vilket minskar värmeläckaget i distributionssystemet med cirka 10 procent. Totalt förväntas mejeriets energianvändning minska med drygt 3 000 megawattimmar per år, vilket är ungefär lika mycket som 150 genomsnittsvillor använder under samma tid.
Satsningen är ett led i genomförandet av Arlas hållbarhetsstrategi. I enlighet med Parisavtalet ska företaget minska sina egna utsläpp med 63 procent till 2030, jämfört med 2015, och bidra till att begränsa den globala uppvärmningen till högst 1,5 grader.
– Att förvandla mjölkråvara till högkvalitativa mejeriprodukter är en energislukande process. Därför är effektiviseringar och övergången till fossilfria energislag på våra mejerier högt upp på hållbarhetsagendan. Falkenberg inspirerar och visar vad som är möjligt genom gott samarbete, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige.
Projektet har delfinansierats med bidrag från Naturvårdsverket och Europeiska unionen inom ramen för Klimatklivet.
Fakta om Arla Falkenberg
- Anläggningen byggdes 1965 och var tidigare ett ysteri för vanlig hårdost, men sedan 2014 är mejeriet specialiserat på cottage cheese.
- Arla Falkenberg är Europas största cottage cheese-mejeri. Här tillverkas all cottage cheese som Arla säljer i Sverige – över 60 sorter – och en stor del går också på export.
- Under rekordåret 2024 tog mejeriet emot omkring 120 miljoner kilo mjölk, nästan uteslutande från halländska Arlagårdar. Av råvaran tillverkades cirka 22 500 ton cottage cheese.
- På anläggningen arbetar cirka 120 personer.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90SEpress@arlafoods.comBilder
Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han tar över rodret för Arla Jönköping8.12.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag tillträder Johan Barkinge som ny chef för Arlas mejeri i Jönköping. Han tar därmed över ledarskapet för en av Europas mest moderna anläggningar.
Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Arla på Di Debatt: Satsa på gratis frukost i skolan5.12.2025 11:36:22 CET | Pressmeddelande
Arla lyfter i dag behovet av en nationell satsning på skolfrukost på Dagens industris debattsida. Gratis frukost i landets skolor är en enkel men kraftfull reform som kan bidra till bättre hälsa, ökad jämlikhet och starkare skolresultat, skriver Sverigechefen Cecilia Kocken. Artikeln återges i sin helhet nedan.
Miljonsatsning i Falkenberg för att möta cottage cheese-boomen2.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Bondeägda Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.
Mjölkpriset till bönderna sänks i december28.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla justerar mjölkpriset till bönderna nedåt i december, till följd av snabbt ökande mjölkvolymer globalt och pressade råvarupriser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum
