Klimatvinster när Arla Falkenberg blir fossilfritt
Arlas KESO©-mejeri i Falkenberg är nu helt fossilfritt. Samtidigt slimmar anläggningen sin energianvändning och minskar sitt koldioxidutsläpp med cirka 3 000 ton per år.
– Det är en viktig milstolpe för oss, säger mejerichef Christian Svensson.
Bondeägda Arla i Falkenberg har bytt naturgas mot flisbaserad fjärrvärme och anläggningen är nu helt fossilfri. Övergången innebär att mejeriet minskar sitt koldioxidutsläpp med ungefär 3 000 ton per år.
– Satsningen gynnar både miljön och vår verksamhet. Vi minskar våra klimatutsläpp enormt mycket och samtidigt kan vi använda energin på ett mer effektivt sätt, säger Christian Svensson, mejerichef på Arla Falkenberg.
De sista provkörningarna genomfördes i mitten av december och sedan dess drivs anläggningen helt utan fossila energikällor. Mejeriet blev då det sjätte av Arlas elva mejerier i Sverige som ställt om till fossilfri drift.
Sparar 3 000 megawattimmar
Arbetet inleddes 2022 och är ett samarbete med Falkenberg Energi AB. Energibolaget har byggt en helt ny fjärrvärmestation i anslutning till mejeriet som förser anläggningen med process- och lokalvärme.
I samband med övergången till fossilfri drift blir mejeriet också mer energieffektivt. Bland annat har anläggningens ångpannor ersatts med ett hetvattenbaserat system, vilket minskar värmeläckaget i distributionssystemet med cirka 10 procent. Totalt förväntas mejeriets energianvändning minska med drygt 3 000 megawattimmar per år, vilket är ungefär lika mycket som 150 genomsnittsvillor använder under samma tid.
Satsningen är ett led i genomförandet av Arlas hållbarhetsstrategi. I enlighet med Parisavtalet ska företaget minska sina egna utsläpp med 63 procent till 2030, jämfört med 2015, och bidra till att begränsa den globala uppvärmningen till högst 1,5 grader.
– Att förvandla mjölkråvara till högkvalitativa mejeriprodukter är en energislukande process. Därför är effektiviseringar och övergången till fossilfria energislag på våra mejerier högt upp på hållbarhetsagendan. Falkenberg inspirerar och visar vad som är möjligt genom gott samarbete, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige.
Projektet har delfinansierats med bidrag från Naturvårdsverket och Europeiska unionen inom ramen för Klimatklivet.
Fakta om Arla Falkenberg
- Anläggningen byggdes 1965 och var tidigare ett ysteri för vanlig hårdost, men sedan 2014 är mejeriet specialiserat på cottage cheese.
- Arla Falkenberg är Europas största cottage cheese-mejeri. Här tillverkas all cottage cheese som Arla säljer i Sverige – över 60 sorter – och en stor del går också på export.
- Under rekordåret 2024 tog mejeriet emot omkring 120 miljoner kilo mjölk, nästan uteslutande från halländska Arlagårdar. Av råvaran tillverkades cirka 22 500 ton cottage cheese.
- På anläggningen arbetar cirka 120 personer.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90SEpress@arlafoods.comBilder
Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Starbucks® lanserar ny proteindryck med kaffe9.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Starbucks® fortsätter att utveckla sitt Ready-to-Drink-sortiment med en spännande nyhet: Starbucks® Protein Drink with coffee. Detta är den första proteinrika drycken i Ready-to-Drink-serien som lanseras i Sverige och finns tillgänglig i tre smakrika varianter från och med den 10 februari 2025. Skidåkare i Duved, Sälen, Vemdalen och Åre har chansen att provsmaka redan från den 20 januari.
Mjölkpriset till bönderna oförändrat i januari31.12.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter åtta höjningar på raken lämnar Arla mjölkpriset till bönderna oförändrat i januari, både för konventionell och ekologisk mjölk. De svenska Arlabönderna får dock några ören extra på priset – tack vare en valuteffekt.
Efter TikTok-boomen – rekordår för KESO©-fabriken17.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Efterfrågan på KESO© och cottage cheese är större än någonsin, såväl nationellt som globalt. Och mejeriet i Falkenberg, som förser både Sverige och stora delar av Europa med cottage cheese, har svarat upp. Redan i november slog anläggningen sitt tidigare produktionsrekord från 2021, när man passerade 21 000 ton cottage cheese.
Arla Vimmerby nu 30 procent mer energieffektivt13.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Lagom till Arlas 20-årsjubileum i Vimmerby är mjölkpulverfabriken nu 30 procent mer energieffektiv. Det är resultatet av ett nära samarbete med energipartnern Adven som inleddes 2021, som även gjort anläggningen helt fossilfri. Efter flera genomförda projekt skördar det bondeägda företaget nu frukten i form av minskade kostnader och sänkta koldioxidutsläpp.
Pension för lussekatten?12.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Lussekatt, lussebulle, saffransbulle eller djävulskatt? Kärt barn har många namn, och en ny undersökning på Arla.se visar att Sverige är delat. En sak är dock säker – det saffransgula bakverket har en självklar plats i det svenska jul- och luciafirandet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum