Samverkan för friskare förskolor: Smittskyddet och barnhälsovården i gemensam satsning
För att stärka kunskapen kring smittspridning genomför barnhälsovården tillsammans med smittskyddsenheten en informationssatsning riktad till länets förskolor. Detta är starten av ett arbete med att utveckla samverkan mellan barnhälsovården och förskolor i linje med Kronobarnsmodellen.
När ska barnen egentligen stanna hemma från förskolan? Det är en fråga som både föräldrar och förskolepersonal brottas med, särskilt under vinterhalvåret.
Under hösten har personal från barnhälsovården, smittskyddsläkare Christian Blomkvist och smittskyddssjuksköterska Jennifer Fältbacke träffat förskolepersonal vid tolv tillfällen och diskuterat frågor om smittspridning, hygienrutiner och hur man bäst hanterar sjukdomsfall i förskolan.
– Vi pratar mycket om de sjukdomar som är aktuella just nu och ger generella råd kring smittor och hur man kan minska spridningen. Vi har också lyft fram det viktiga arbete som personalen redan gör och bekräftat deras insatser, berättar Jennifer Fältbacke.
Viktigt med enade budskap
Smitta i förskolan är det första ämnet som tas upp i träffar mellan barnhälsovården och länets förskolor där varje vårdcentral har ansvar för vissa förskolor.
– Detta är ett av många områden där vi behöver samarbeta. Vi träffar samma barn och föräldrar och behöver ha en samsyn kring hur vi stöttar barn i sin utveckling och ger stöd i föräldraskapet. Det är viktigt att vi är enade och lämnar samma budskap till familjerna, säger Helena Nyström, barnhälsovårdssamordnare.
Andra områden det är viktigt att samverka kring kan vara levnadsvanor och kost, hälsorisker gällande utveckling och skärmvanor.
– Vi inom barnhälsovården träffar så gott som alla barn i länet, men besöken glesas ut efter det första levnadsåret. Förskolan har en helt annan roll och kan vara ett dagligt stöd. Det är viktigt att vi kan kontakta varandra när det finns behov av det, både vad gäller enskilda barn och i sådana här frågor för att stötta varandra i hur vi jobbar, säger Ida Petersson-Schmidt, barnhälsovårdsöverläkare.
Ny vägledning från Folkhälsomyndigheten
Förra året kom Folkhälsomyndighetens publikation Smitta i förskolan som smittskyddet har informerat om vid träffarna. Den ger förskolor konkreta råd och riktlinjer att luta sig mot, vilket har varit uppskattat.
Den vanligaste frågan från förskolepersonalen är: När ska barnen vara hemma? Svaret handlar ofta om att bedöma barnets allmäntillstånd.
– Barnet ska orka delta i alla aktiviteter på förskolan, det står tydligt i Folkhälsomyndighetens vägledning. Det handlar inte om symtom på samma sätt som under pandemin, utan allmäntillståndet. En utmaning för personalen är att få med sig föräldrarna i detta, förklarar Jennifer Fältbacke.
Fortsättning under våren
Under våren är ytterligare fyra träffar inplanerade. Satsningen har inte bara stärkt kunskapen i förskolorna – den har också öppnat nya kommunikationsvägar mellan förskolor, barnhälsovård och smittskyddsenheten.
– Det här är en engångsinsats, men vi är bara ett samtal bort och kommer gärna ut igen. Vi ser redan att förskolor hör av sig för att få råd och stöd, vilket är väldigt positivt och också ger oss en bild av smittläget i länet, avslutar Jennifer Fältbacke.
Kontakter
Ida Petersson-SchmidtBarnhälsovårdsöverläkare
Tel:0470-58 35 43Tel:0790-67 51 04ida.a.petersson@kronoberg.seChristian BlomkvistSmittskyddsläkare
Tel:0470-58 87 82christian.blomkvist@kronoberg.seMarie LendahlsPressekreterare Region Kronoberg
Tel:0470-58 96 70Tel:0709-84 44 22marie.lendahls@kronoberg.seFölj Region Kronoberg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg
Bokslutskommuniké 2024: Positivt resultat för Region Kronoberg21.1.2025 13:14:15 CET | Pressmeddelande
Region Kronoberg redovisar ett preliminärt resultat på plus 69 miljoner kronor för 2024 (efter balanskravsjusteringar). Det är betydligt bättre än tidigare prognoser. Förklaringen är bland annat ett tillfälligt statligt sektorsbidrag på 180 miljoner kronor, ett bra resultat för länstrafiken samt att kostnaderna för inhyrd personal minskat med 50 miljoner kronor jämfört med 2023.
Regionstyrelsen sammanträder i morgon20.1.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 21 januari klockan 9 sammanträder regionstyrelsen. Här är några av dagens ärenden:
Region Kronoberg anmäler fördröjning vid akut kejsarsnitt20.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan efter en händelse där en patient med en riskfylld graviditet utsattes för onödiga risker på ett av länets sjukhus.
Positiv spiral på Teleborgs vårdcentral – på väg att bli hyrfri15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Teleborgs vårdcentral har genomgått en imponerande utveckling. Från att ha varit beroende av hyrpersonal och haft stora utmaningar är vårdcentralen nu nära att bli hyroberoende, mycket tack vare en trivsam arbetsmiljö och ett stort fokus på medarbetarnas delaktighet.
Fördröjd remisshantering utsatte patient för risk för stroke10.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Region Kronoberg har gjort en Lex Maria-anmälan efter att en långsam remisshantering utsatte en patient för onödiga risker på ett av länets sjukhus.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum