Månadens Assistansbarometer: Dramatisk minskning av antalet bifallsbeslut inom personlig assistans sedan 2005. Inte ens 3 av tio ansökande får rätt till assistans.
Årets första Assistansbarometer specialgranskar utvecklingen av antalet avslag relaterat till antalet bifall inom den personliga assistansen. År 2005 gick det två bifall på ett avslag. När man summerar 2024 så kan man konstatera att det idag går 0,4 bifall per varje avslag. Det är en dramatisk minskning. Det senaste året har sett marginellt bättre ut men fortfarande får inte ens 3 av 10 ansökande rätt till assistans.
Beviljandena till statliga assistansersättning har minskat kraftigt medan avslagen ökat kraftigt under den senaste 20-årsperioden. År 2006 beviljades cirka 1 400 förstagångsbeslut till den statliga assistansersättningen medan cirka 650 avslagsbeslut fattades.
År 2024 beviljades istället drygt 650 förstagångsbeslut, en nedgång med 73 procent från 2006, medan cirka 920 avslagsbeslut fattades, en uppgång med 40 procent. Från att det för 20 år sedan fattades betydligt fler beviljanden en avslag så fattades det alltså nu betydligt fler avslag än beviljande.
Antalet beviljanden vid förstagångsbeslut till den statliga assistansersättningen har dock ökat något de senaste två åren medan avslagen minskat något. Fortfarande får dock inte ens 30 procent bifall. Kvoten har gått från drygt två beviljande per avslag 2005 till 0,4 beviljanden per avslag 2024.
- Beviljandena till statliga assistansersättning har minskat kraftigt medan avslagen ökat kraftigt under den senaste 20-årsperioden. År 2006 beviljades cirka 1 400 förstagångsbeslut till den statliga assistansersättningen medan cirka 650 avslagsbeslut fattades. År 2024 beviljades i stället drygt 650 förstagångsbeslut, en nedgång med 73 procent från 2006, medan cirka 920 avslagsbeslut fattades, en uppgång med 40 procent, säger Björn Arnek, branschekonom.
- Från att det för 20 år sedan fattades betydligt fler beviljanden än avslag så tas det alltså nu betydligt fler avslagsbeslut än beviljanden. Detta trots att antalet personer med stora funktionsnedsättningar ökat. Efter två år med ny lagstiftning som skulle stärka rätten till personlig assistans så kan vi nu konstatera att det i december 2024 är färre som har rätt till assistans än i december 2022. det är orimligt, säger Patrik Silverudd, näringspolitisk expert inom personlig assistans och fortsätter:
- Regeringen måste driva igenom förändringar i Försäkringskassans behovsbedömningar så att människor med stora funktionsnedsättningar kan få den hjälp som man borde ha rätt till. Vem som helst kan råka ut för en svår bilolycka och bli förlamad eller få ett barn med svåra funktionsnedsättningar. Vi måste kunna lita på att samhällskontraktet håller och att man får nödvändig hjälp avslutar Patrik Silverudd.
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seErik LindénKommunikationschefVårdföretagarna
Tel:073-262 86 88erik.linden@vardforetagarna.seBilder
Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Vårdföretagarna om "Behovsutredningen": Vårdköerna kommer tyvärr att bestå. Förslagen ännu ett dyrt slag i luften. Mer pengar till regionerna kommer inte att minska vårdköerna.20.1.2025 11:31:13 CET | Pressmeddelande
Regeringen har tillsatt en utredning med målet att korta de växande vårdköerna. Idag presenterade den så kallade behovsutredningen ett delbetänkande inom ramen för denna utredning. Det är mycket oroande att utredaren föreslår att pengarna ska gå via regionerna. Det riskerar bara att medlen hamnar i regionernas ekonomiska svarta hål och används till annat och inte kommer de väntande patienterna som idag står i långa köer till del.
Månadens vårdkörapport: 36 000 personer har väntat längre än ett år för att få vård. I flera regioner har var tionde patient fått vänta längre än ett år på en åtgärd eller operation.9.1.2025 08:56:04 CET | Pressmeddelande
I åtta av 20 regioner var andelen som hade väntat längre än ett år på en åtgärd eller operation över 10 procent. Högst andel var det i Region Västerbotten, med drygt 14 procent. Övriga regioner där andelen var över 10 procent var Värmland, Norrbotten, Östergötland, Västernorrland, Jämtland Härjedalen, Dalarna och Skåne. Högst andel som väntat längre än 365 dagar på en första kontakt med en specialist var det i Region Norrbotten. Där uppgick andelen till drygt 22 procent i november 2024.
Månadens Assistansbarometer: Minskningen av antalet personer med rätt till assistans blir ännu tydligare när hänsyn tas till befolkningsutvecklingen19.12.2024 09:09:25 CET | Pressmeddelande
December månads Assistansbarometer från Vårdföretagarna granskar i en specialstudie hur den kraftiga nedgången av personer med rätt till assistansersättning enligt LSS förhåller sig till befolkningsutvecklingen i stort. Antalet med rätt till assistans borde ökat i takt med att befolkningen ökat. Men då man i stället dragit in rätten till assistans för allt fler leder befolkningsökningen till att andelen med rätt till assistans i stället sjunker ännu mer. Med samma andel av befolkningen med rätt till statlig assistans som 2015 borde över 17 350 individer ha detta. Idag är antalet assistansberättigade i stället enbart 13 300 individer.
Demoskopundersökning arbetsmiljö på 32 områden : Anställda inom vård- och omsorg är nöjdare med sin arbetssituation hos privata utförare på samtliga områden.12.12.2024 07:26:21 CET | Pressmeddelande
Demoskop har på Vårdföretagarnas uppdrag ställt 32 frågor till mer än 2000 medarbetare inom sjukvård eller omsorg, hos både privata och offentliga arbetsgivare. Frågorna rör arbetsvillkor, arbetsmiljö, relationer till kollegor och chef och inte minst hur dessa faktorer påverkar vården och omsorgen av patienter och brukare. På alla 32 områden väljer de anställda att ge privata vård- och omsorgsgivare högre betyg i jämförelse med offentliga arbetsgivare.
Ny äldreboendeprognos: Antalet äldre som har behov av plats på särskilda boenden ökar med 28 000 mellan år 2022 och år 203211.12.2024 08:36:04 CET | Pressmeddelande
Idag presenterar Vårdföretagarna årets boendeprognos för behovet av särskilda boenden. De närmaste 10 åren kommer vi att bli 250 000 fler svenskar som är över 80 år. Antalet äldre som har behov av plats på särskilda boenden ökar med 28 000 mellan år 2022 och år 2032.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum