Slussen nr 5 – en konstnärlig tolkning av Slussenbygget
När konstkollektivet Deadlineartcollective tröttnade på det segdragna Slussenbygget satte de på sig overaller och hjälmar och drog igång arbetet på egen hand. I en utställning får vi följa en parallell berättelse om projektet som präglat Stockholm under flera decennier.
Stadsmuseet, Slussen
5 februari–20 april 2025
Fri entré
Vid 2000-talets början var trafikplats Slussen ett av Stockholms mest omdebatterade och svårstartade projekt. Så sent som 2014 hade fortfarande ingenting hänt på platsen. Betongblock i rostiga armeringsjärn dinglade farligt över cyklister och gångtrafikanter som en påminnelse om det utdragna förloppet.
Konstnärerna i Deadlineartcollective, Kristian Pohl och Eirik Vandvik Johnsen, tog saken i egna händer och påbörjade omgörningen av Slussen. Genom att gestalta inblandade aktörer, som byggnadsarbetare, arkeologer och sanerare, har de genomfört sin egen version av platsens förvandling – den femte i ordningen. Fotograf Susanne Walström har under samma tid dokumenterat deras arbete samt Slussens fysiska förändring.
Deras kollektiva insatser har resulterat i ”Slussen nr 5” – en lekfull och elegant återblick på en plats i ständig förändring, som de flesta stockholmare har en stark koppling till. ”Slussen nr 5” tar inte ställning i debatten om stadens utveckling, men väcker frågor om hur vi planerar och formar våra gemensamma utrymmen. Resultatet är en tankeväckande, humoristisk kommentar om samhällsplaneringens utmaningar.
Intervjuer för press
Det finns tillfällen att träffa konstnärerna 3–4 februari på Stadsmuseet. Meddela intresse till goran.berselius@stockholm.se
Kontakt
För mer information om utställningen, kontakta utställningens producent:
Anna Seidevall-Byström
anna.seidevall-bystrom@stockholm.se
08-508 31 658
Till utställningen släpps 12 mars en fotobok om projektet på Stockholmia förlag.
Nyckelord
Kontakter
Göran Berseliuskommunikatör
Ansvar: kontakter med press och media, koordinerar museernas externa kommunikation. Redaktör för museernas webbplatser.
Bilder
Länkar
Vår uppgift är att öka kunskapen om och intresset för Stockholms historia. Genom att förstå hur staden vuxit fram och hur skiftande livet varit för stockholmare under olika tider får vi bättre möjligheter att förstå dagens stad. Det tror vi är viktigt för alla som bor och lever i Stockholm.
Som en kunskapsinstitution värnar vi om Stockholms gemensamma minne och kulturarv. Vi forskar och dokumenterar, inventerar, publicerar och förmedlar kunskap om vår stad. Vi förvaltar omfattande samlingar som ständigt växer.
Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 25–31 januari 202516.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans stadsvandringar, föreläsningar och visningar i Stockholm.
Vårens program för Stadsmuseet och Medeltidsmuseet9.1.2025 11:47:22 CET | Pressmeddelande
Följ med tillbaka till sekelskiftet 1900 i visningar, vandringar och föreläsningar. Hör om brokigt nöjesliv och ockulta sekter vid en tid då allt förändras för stockholmarna. Eller lär känna våra runstenars historia och sjöjungfruns medeltida hemligheter. Plus fågelvandring! Biljetterna släpps 14 januari.
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 17 - 24 januari 20259.1.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans stadsvandringar, föreläsningar, visningar i Stockholm.
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 10 - 17 januari 20252.1.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans stadsvandringar, föreläsningar, visningar i Stockholm.
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 3-10 januari 202526.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans stadsvandringar, föreläsningar, visningar i Stockholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum