Akademiska sjukhuset

Intensivvårdspatienter på Akademiska ska få bättre uppföljning

Dela

Från och med den 13 januari erbjuder Centrala intensivvårdsavdelningen (CIVA) en ny uppföljningsinsats för patienter som skrivs ut från intensivvården till vårdavdelningar. Syftet är att öka tryggheten för patienter och deras närstående samt att stärka patientsäkerheten.

Från och med den 13 januari erbjuder Centrala intensivvårdsavdelningen (CIVA) en ny uppföljningsinsats för patienter som skrivs ut från intensivvården till vårdavdelningar. Syftet är att öka tryggheten för patienter och deras närstående samt att stärka patientsäkerheten.
Från och med den 13 januari erbjuder Centrala intensivvårdsavdelningen (CIVA) en ny uppföljningsinsats för patienter som skrivs ut från intensivvården till vårdavdelningar. Syftet är att öka tryggheten för patienter och deras närstående samt att stärka patientsäkerheten. Akademiska sjukhuset

– Vi vet att övergången från intensivvård till vårdavdelning kan vara en känslig tid för både patienter och närstående. För att förbättra uppföljningen har det inrättats en postintensivvårdsgrupp (PIG) som ska säkerställa att rätt vård och stöd erbjuds i varje steg, säger Joakim Engström, disputerad specialistsjuksköterska inom intensivvård, en av initiativtagarna till gruppen.

Även kollegan Tobias Grape, specialistsjuksköterska inom intensivvård, har varit involverad i utvecklingsarbetet:

– Postintensivvårdsgruppen kan tillsammans med avdelningspersonal identifiera risker kring patienten på vårdavdelning samt räta ut eventuella frågetecken. Det kan röra sig om att ge råd kring andningsvård, näringsintag och mobilisering, framhåller han.

På centrala intensivvårdsavdelningen vårdas varje månad cirka 70 patienter (800–900 patienter per år) med allvarlig svikt i livsuppehållande funktioner. Avdelningens uppdrag är att tillgodose Uppsala läns invånare med intensivvård samt att vara en regional resurs för kvalificerad intensivvård på region-/riksnivå.

I den nybildade Postintensivvårdsgruppen ingår specialistutbildade sjuksköterskor inom intensivvård. De besöker vårdavdelningarna och bistår vårdpersonalen med råd och stöd kring den avancerade vård som dessa patienter ofta behöver. Vid behov kan även läkare, undersköterskor och fysioterapeuter från den särskilda postintensivvårdsgruppen delta i uppföljningen.

Inom intensivvården är patienternas sjukdomstillstånd komplexa och kan skifta fort. De vanligaste diagnoserna är svåra infektioner, trauman, hjärtstopp och avancerad postoperativ vård. Genom ett samarbete mellan sjukhusets alla intensivvårdsavdelningar vårdar centrala intensivvårdsavdelningen vid behov även andra patienter från övriga intensivvårdsavdelningar. Patienterna som vårdats inom intensivvården har ofta ett omfattande rehabiliteringsbehov och är en särskilt utsatt grupp.

– Vår bedömning är att detta kommer att innebära en förbättring för patientsäkerheten och för samarbetet på sjukhuset, men framför allt innebär det en förbättring för den enskilda patienten och dennes anhöriga, avrundar Kajsa Lutti, biträdande avdelningschef på centrala intensivvårdsavdelningen.

Nyckelord

Kontakter

Kajsa Lutti, biträdande avdelningschef
Centrala intensivvårdsavdelningen Akademiska sjukhuset
018-617 47 57
kajsa.lutti@akademiska.se

Joakim Engström, disputerad specialistsjuksköterska inom intensivvård, initiativtagare till Postintensivvårdsgruppen; 018-611 00 00, joakim.engstrom@akademiska.se

Tobias Grape, specialistsjuksköterska inom intensivvård, initiativtagare till Postintensivvårdsgruppen; 018-611 00 00, tobias.grape@akademiska.se

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Forskning visar: Kontaktsjuksköterska viktigt för återhämtning efter operation av komplexa bråck på aorta21.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den medicinska forskningen på komplex sjukdom i stora kroppspulsådern (aorta) har avancerat snabbt de senaste tio åren, med utveckling av operationsmetod och ökad överlevnad. Ny forskning vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar dock att omvårdnaden behöver stärkas för att återhämtningen ska bli optimal. På Akademiska har en ny funktion som kontaktsjuksköterska införts och forskarna efterlyser fler insatser.

Forskningsstudie visar: Inflammation kan förklara magbesvär vid psoriasis20.1.2025 12:34:33 CET | Nyheter

Personer med hudsjukdomen psoriasis har ofta en osynlig inflammation i tunntarmen, med ökad benägenhet för "läckande tarm”, visar ny forskning vid Uppsala universitet, där patienter från Akademiska sjukhuset deltagit. Dessa förändringar i tarmen skulle kunna förklara varför psoriatiker ofta har besvär med mag-tarmkanalen och större risk att få Crohns sjukdom, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Lovande resultat av ny behandling med transplantation av genmodifierade pankreasöceller mot typ 1-diabetes8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Under 2024 startade en klinisk studie på Akademiska sjukhuset där patienter med typ 1-diabetes för första gången i världen erbjuds transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar som behandling. Cellerna transplanteras utan samtidig användning av immundämpande läkemedel. Förhoppningen är att patientgruppen därmed på sikt ska kunna botas från sjukdomen. Första resultaten från den första patienten som behandlats visar att cellerna undviker upptäckt av immunförsvaret och att de fortsätter fungera efter transplantationen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye