Allt färre lantbrukare försörjer allt fler
Trenden inom lantbruket är tydlig – allt färre lantbrukare försörjer allt fler svenskar med livsmedel. År 1950 fanns det cirka 18 personer i Sverige per lantbrukare. År 2023 hade den siffran tiofaldigats till 188 personer per lantbrukare. Livsmedelsberedskapen behöver öka men det handlar inte bara om tillgång till insatsvaror, utan även om människor. I lantbrukets första rapport inom sociala hållbarhet, ”Världens bästa jobb?”, föreslår LRF flera politiska åtgärder. Vikten ligger på att minska den administrativa bördan och fastställa lantbruket som en samhällsviktig verksamhet. Centrala faktorer för att uppnå goda resultat inom lantbrukets sociala hållbarhet.
”Vi måste minska den administrativa bördan inom lantbruket. Genomför förenklingsförslag och permanenta arbetet med förbättrade regelverk. Ta bort onödiga detaljregler och fokusera på målstyrning. Detaljregler leder till kontroll och felletande. LRF vill se ett myndighetsarbete för smarta regelverk och styrmedel som fokuserar på resultat”. Säger Mikaela Johnsson, LRFS vice förbundsordförande.
Jord- och skogsbruket är grundläggande för Sveriges ekonomi och samhälle. Förutom att förse samhället med livsmedel, förnybar energi och material bidrar sektorn till en levande landsbygd genom sysselsättning, krisberedskap och ekosystemtjänster. Skogsnäringen, som enligt Skogsindustrierna 2024, sysselsätter cirka 140 000 personer direkt och indirekt, står för 9–12 procent av svensk industris totala sysselsättning, export och omsättning, och 80 procent av skogsproduktionen går på export.
”Beredskap samt förbättrat stöd och skydd mot vilt idag för en bättre social hållbarhet imorgon. Fastställ att lantbruk är samhällsviktig verksamhet, och att vi behöver säkerställa att vi kan fortsätta producera mat under kris och krig. Stärk infrastruktur och lagerkapacitet för viktiga insatsvaror som foder, gödningsmedel och bränsle, för att minska beroendet av importerade insatsvaror. Inför toleransnivåer för viltskador och möjliggör snabb och effektiv skyddsjakt vid stora skador av vilt i skog och jordbruk”. Säger Mikaela Johnsson, LRFS vice förbundsordförande.
Trots utmaningarna visar Lantbruksbarometern (Ludvig & Co, 2023) att 97 procent av lantbrukarna är nöjda med sitt yrkesval, och 70 procent skulle rekommendera det till ungdomar. I Landjas undersökning, Sveriges Lantbruk (2024), instämmer 88 procent att flexibiliteten i att driva eget företag och styra sin tid är en viktig friskfaktor. Dock saknar 9 procent tillräckligt socialt stöd, och 63 procent tycker att balansen mellan arbete och fritid brister, särskilt bland heltidsarbetande och yngre lantbrukare.
”Världens bästa jobb behöver säkras upp ytterligare finansiellt och flera investeringar är nödvändigt. Ge finansinspektionen i uppdrag att kartlägga och föreslå åtgärder till förbättrad bankfinansiering på landsbygden. Investera i bevattning och klimatanpassning. Undersökningar visar att efter de senaste årens extremväder finns ökande oro hos lantbrukare över att den fortsatta klimatförändringen kommer påverka lant brukets företagande ännu mer negativt”. Avslutar Mikaela Johnsson, LRFS vice förbundsordförande.
Klicka här för att komma till LRFs och lantbrukets första sociala hållbarhetsrapport ”Världens bästa jobb?”
Fakta social hållbarhet
Social hållbarhet är en av de tre pelarna inom hållbar utveckling, tillsammans med ekonomisk och ekologisk hållbarhet, och sätter människans välmående och rättigheter i centrum.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
Lättnader i strandskyddet ökar den biologiska mångfalden, stärker beredskapen och skapar renare vatten20.1.2025 13:30:37 CET | Pressmeddelande
LRF är positiva till regeringens lättnader i strandskyddet. Alla vattensamlingar fångar kväve och fosfor och ger därmed renare vatten. Vattensamlingar kan även ha ett beredskapssyfte och användas vid bekämpning av uppkomna bränder. Ett stort antal samhällsnyttor är helt enkelt kopplade till små vattensamlingar, men dagens strandskydd hindrar denna utveckling.
Grundlagskommitténs misslyckande får betalas av enskilda jord- och skogsbruk15.1.2025 09:48:39 CET | Pressmeddelande
Trots tydliga regeringsdirektiv till grundlagskommittén om att egendomsskyddet i grundlagen skaförstärkas har kommittén inte lagt fram förslag inom alla delar av sitt uppdrag. Detta trots att regeringen och Socialdemokraterna är överens i sakfrågan – att markägare som skyddar sin skog och mark ska få ersättning för det. Nu behöver regeringen och Socialdemokraterna i kommande behandling av ändringarna i regeringsformen säkerställa att enskilda jord- och skogsägare får det skydd som grundlagen är menad att ge.
LRF kommenterar: Grönt ljus för gårdsförsäljning av alkoholdrycker i Sverige9.1.2025 09:45:11 CET | Pressmeddelande
EU-kommissionen har nu dragit slutsatsen att Sveriges förslag till gårdsförsäljning är tillräckligt proportionerligt och inte kommer ha någon reell inverkan på den gemensamma marknaden. Detta innebär att gårdsförsäljning kan införas i Sverige redan i sommar (den 1 juni 2025).
1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.
Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande
Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum