22 lärare får möjlighet till fortbildning utomlands
Tio resestipendier på vardera 50 000 kronor ger i år 22 lärare möjlighet att hämta inspiration och ny kunskap genom internationella resor. Syftet är att stärka lärarna och skolan.

Natur & Kulturs resestipendium för lärare ger möjlighet till fortbildning genom internationella resor. De tio stipendierna kommer under 2025 att användas för att delta i internationella konferenser eller för att besöka skolor och ta del av undervisningsmetoder.
– Stipendiet ger oss en unik chans att växa i vår yrkesroll. I vårt fall får vi ta del av den senaste forskningen kring vår målgrupp, elever som är döva eller har hörselnedsättning och som får tvåspråkig undervisning. Vi hoppas komma hem fyllda av inspiration och nya kunskaper som vi kan dela med våra kollegor, säger Linda Einevall, som tillsammans med två kollegor kommer att i delta i en internationell kongress för dövundervisning i Rom.
Detta var andra gången som stipendiet utlystes och fler än 200 ansökningar kom in. Stipendiekommittén består av:
Åsa Fahlén, ämneslärare, tidigare förbundsordförande i Sveriges Lärare
Ola Helenius, professor i matematikdidaktik vid Göteborgs Universitet
Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Örebro universitet
Ann S. Pihlgren, fil.dr., lärarutbildare, förskole- och skolutvecklare samt
Barbro Westlund, lektor i läs- och skrivutveckling vid Stockholms universitet och läromedelsförfattare.
– Den stora mängden ansökningar vittnar om lärares sug efter fortbildning och ny forskning. Vi i juryn ser verkligen fram emot att så småningom få ta del av reserapporterna, säger Åsa Fahlén.
Natur & Kulturs resestipendium för lärare tilldelas:
Anders Alm, gymnasielärare i juridik på Kunskapsgymnasiet i Uppsala reser till Washington, USA, för att besöka organisationen Streetlaw, en ideell organisation som främjar juridisk kunskap och medborgerliga rättigheter. Genom besök i skolor vill han få med sig metoder för att kunna ge sina elever bättre juridisk förståelse och förmågan att hantera juridiska frågor, vilket gynnar elevernas framtida samhällsdeltagande.
Pernilla Bodestedt och Corina Welther från Kävlinge i Skåne, specialpedagog och SVA-lärare i samtliga grundskolor i kommunen, ska besöka konferensen World Literacy Summit i Oxford, Storbritannien för att ta del av forskning, metoder och strategier inom området litteracitet. Kunskapen förväntas bidra till att förbättra och utveckla läsundervisningen och läskunnigheten för alla deras elever och därigenom också öka likvärdigheten.
Fredrik Brohlin, lärare i samhällskunskap och historia på Spånga Gymnasium i Stockholm reser till Johannesburg, Sydafrika för att delta i konferensen The Challenge of Never Again för att skapa en djupare förståelse för folkmordets mekanismer. Ett centralt tema är utbildningens roll i kampen mot folkmord och förnekelse, där nya kunskaper kan stärka undervisningen om demokrati och mänskliga rättigheter i skolan.
Helena Dalivin och Agneta Jansson från Gröndalsskolan i Nynäshamn reser till Tyskland för att testa en metod som stärker elevers förståelse och kommunikation i matematik. Genom samarbetet med lärare i Berlin och gemensam utvärdering av metoden hoppas de kunna bidra till en mer effektiv och innehållsrik matematikundervisning i svenska skolor.
Maja Dalskov, ämneslärare i bild och filosofi på Filosofiska i Skarpnäck, från förskoleklass till årskurs 9, och kollegan Karolina Julin ska delta i en sommarkurs i metodik i filosofiundervisning för barn vid IAPC, Montclair University i New Jersey, USA. Genom kursen får de praktisk och didaktisk kunskap som kan utveckla Filosofiska skolas undervisning samt utöka deras internationella nätverk som delar visionen om att främja filosofisk praktik bland barn och ungdomar.
Linda Einevall, Östervångsskolan i Lund, Sofie Svernhagen, Birgittaskolan Örebro samt Ann-Charlotte Granlund, Manillaskolan, Stockholm, som alla tre är knutna till Specialpedagogiska skolmyndigheten, åker tillsammans för att delta i en internationell kongress för dövundervisning i Rom, Italien. De vill få ny kunskap, knyta värdefulla kontakter och få inspiration för att förbättra undervisningen i den tvåspråkiga teckenspråkiga specialskolan för elever som är döva eller har hörselnedsättning.
Carina Eriksson, Glenn Börjesson, Linda Öhman och Anna Sundqvist, lärare och specialpedagoger på låg- mellan- och högstadium inom Sjukhusundervisning i Göteborg, ska delta i en internationell kongress i Dublin på Irland. Kongressen samlar forskare och sjukhuspedagoger för att öka kvaliteten på undervisningen och det psykosociala välbefinnandet för elever på sjukhus. De fem stipendiaterna önskar stärka samarbetet mellan sjukhuslärare i Sverige och övriga världen.
Josefin Kling, lärare i svenska och svenska som andraspråk på Alströmergymnasiet i Alingsås ska delta i en konferens om flerspråkighet i San Sebastian i Spanien tillsammans med kollegan Ulrika Berg Pouget. De ska även besöka en skola i staden som har fokus på flerspråkighet och hoppas få med sig verktyg för att utveckla ämnesområdet och vidarebefordra ny kunskap till kollegorna i Alingsås.
David Nordqvist, gymnasielärare i matematik, fysik och historia på Katedralskolan i Skara reser till Bolzano i norra Italien för att medverka vid en forskningskonferens i matematikundervisning. Han vill belysa en satsning på matematikundervisning i Skara och kunna ta med nya erfarenheter från internationell implementeringsforskning.
Ulf Nyman, Nils Boman, Andreas Berggren och David Fahlesson, lärare på Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå, reser till en av Europas största kongresser som rör den gröna omställningens potential och utmaningar. De vill få kunskap kring hur lärare i högre grad kan vara en del av den gröna omställningen. Frågan är högst aktuell i Skellefteå där flera storskaliga projekt inom gruv- och energibranschen äger rum. Kongressen hålls i London, Storbritannien.
Nyckelord
Kontakter
Sanna WallinKommunikationsansvarig
Tel:076-546 86 93sanna.wallin@nok.seBilder












Länkar
Om oss
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur
Fem läkare får Cullbergstipendiet14.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Fem läkare tilldelas Cullbergstipendiet 2025 och får dela på 230 000 kr från Natur & Kultur. De kommer att besöka psykiatriska verksamheter i Indien, Norge, Schweiz och USA för att bland annat studera psykiatrisk vård i samband med graviditet och spädbarnstid samt behandling av psykisk sjukdom hos personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Dyslexiforskare tilldelas Natur & Kulturs läspris på 250 000 kronor18.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska Dyslexiföreningens ordförande Christina Hellman tilldelas Natur & Kulturs läspris på 250.000 kronor. Hon får priset för sina insatser för att främja läs- och skrivinlärning och sprida kunskap om dyslexi.
Ny bok av Joan Didion utges postumt5.2.2025 16:00:14 CET | Pressmeddelande
Joan Didions sista bok Anteckningar till John utkommer på svenska och engelska den 22 april 2025. Anteckningarna som låg på Didions skrivbord efter hennes död beskriver regelbundna möten med en psykolog och är riktade till hennes make, John Gregory Dunne.
Elva författare får stipendium från Natur & Kultur17.12.2024 07:37:34 CET | Pressmeddelande
Natur & Kulturs särskilda stipendium tilldelas årligen till elva författare som uppmuntran till fortsatt litterärt arbete. I år går stipendiet till författarna Henrik Chetan Aspengren, Saga Cavallin, Linus Gårdfeldt, Gunnar Harding, Anna Höglund, Aron Landahl, Johanna Larsson, Ellen Nordmark, Saiful Baten Tito, Lennart Sjögren och Pär Thörn.
Marx Mukaru från Skarpnäck är Ortens bästa poet 20241.12.2024 21:03:16 CET | Pressmeddelande
Ortens bästa poet 2024 blev sextonårige Marx Mukaru från Skarpnäck i Stockholm. Vinnaren utsågs under söndagskvällen vid finalen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Prissumman är 50 000 kronor. Ortens bästa poet är en nationell poesitävling som arrangeras sedan 2015 av Förenade Förorter med stöd av Natur & Kultur.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum