Fler engagerar sig i Vision
Fackförbundet Vision fortsätter sin 14-åriga trend och ökar i medlemsantal under 2024. Dessutom ökar antalet förtroendevalda.

Med många medlemmar ökar också kraften hos Vision. Under 2024 har Vision bland annat påverkat för en ny socialtjänstlag, mobiliserat mot angiverilag och lyft vikten av förstärkning av arbetsmiljöarbetet.
–Vi vet att facklig styrka är helt avgörande för att påverka så mycket som möjligt. Att rekrytera medlemmar och mobilisera för ett bättre arbetsliv för dem är vår fackliga kärnuppgift. I Vision jobbar vi oerhört hårt för att lyckas med det och jag är glad och stolt över att vi fortsätter växa, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Under året gick 29 302 personer med i Vision. Av dessa var 18 296 yrkesverksamma. Antalet förtroendevalda är nu uppe i 11 122 personer, vilket är en ökning med 8,3 procent. Förtroendevalda är helt avgörande för att kunna utöva så mycket inflytande som möjligt på jobbet.
En medlemsgrupp som ökar är chefer och under 2024 gick 2 129 chefer med i Vision. Vision har länge arbetat med chefers villkor inom välfärden, då chefer som har rätt förutsättningar att leda bättre kan bidra till en balanserad arbetsmiljö för medarbetarna och även få en god arbetsmiljö själva.
–Samtidigt vet vi att cheferna inom välfärden många gånger har en ansträngd situation med för många medarbetare och bristande administrativt stöd. Vi ser också en oroväckande trend att flera chefer blir utköpta på oklara grunder. Det vill Vision ändra på och ju fler chefer som engagerar sig, desto större möjligheter har vi att påverka deras villkor, säger Veronica Magnusson.
Av de nya medlemmarna är 11 006 studenter, vilket är det största antalet någonsin för Vision. Nära en fjärdedel av alla nya medlemmar i Vision var dessutom mellan 20–30 år, något som visar att unga vill vara med och påverka.
–Det är särskilt glädjande att studenter visar intresse för facket, redan innan de har tagit steget ut i arbetslivet. Det bådar gott inför framtiden att så många vill engagera sig tidigt. Vi kommer att fortsätta att fokusera mycket på kraften i att påverka och att det fackliga medlemskapet ger glädje och möjlighet att ha kul tillsammans, säger Veronica Magnusson.
Vision organiserar nu cirka 218 000 medlemmar och är Sveriges femte största fackförbund. Medlemmarna jobbar i kommuner, regioner, privata företag och kyrkor. Stora medlemsgrupper är socialsekreterare, medicinska sekreterare, it-tekniker och handläggare. Vision är det största chefsförbundet inom välfärden.
För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande, tfn 070-746 21 24.
Nyckelord
Kontakter
Anneli TillbergKommunikationsansvarig/presskontakt
Tel:0761411193anneli.tillberg@vision.seMaria MartinssonPressansvarig
Tel:08 789 64 77Tel:070 655 50 48maria.martinsson@vision.seVisions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.
Våra 218 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO.
Följ Vision
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vision
Vision kommenterar Klimatpolitiska rådets rapport 2025: Viljan finns - regeringen måste visa ledarskap20.3.2025 15:33:31 CET | Pressmeddelande
Klimatpolitiska rådets årliga granskning visar att regeringens politik inte leder mot klimatmålen som riksdagen beslutat om. Regeringens politik har under sin mandatperiod motverkat målen, bland annat genom ökade utsläpp från transportsektorn. Fackförbundet Vision efterlyser ett tydligt ledarskap, satsningar på järnväg och billigare resor med kollektivtrafik.
Vision: Insatser utan samtycke inom socialtjänsten skadar tilliten20.3.2025 09:18:47 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Vision är starkt kritiskt till ett nytt lagförslag inom socialtjänsten om insatser till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas. Vision menar att förslaget riskerar att skada socialtjänstens långsiktiga arbete med att stötta barn och vårdnadshavare.
Kvinnors gratisarbete fortsätter öka4.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Utvecklingen för jämställda löner har stannat av. Sverige har backat fem år i tiden och klockslaget när kvinnor slutar få betalt för sitt arbete har fastnat på 16:12. Det visar Lön hela dagens årliga uträkning som presenteras i dag. – Det ligger på lokala politiker och arbetsgivare att se till att kvinnor i hela landet får jämställda löner, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Ny rapport: Över hälften av administratörerna i Värmlands län är osäkra på AI20.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
AI kan förbättra välfärden och göra den offentliga förvaltningen mer effektiv. Samtidigt känner många en oro för vad som ska hända med deras jobb, visar en ny rapport från fackförbundet Vision. -Vi ser att de som är mest positivt inställda till att använda AI på arbetsplatsen också är de som fått utbildning och som tidigt involveras i implementeringen av AI – tyvärr är det bara en bråkdel som har fått den tydligheten, säger Annica Sundin ordförande för Vision i Region Värmland
Ny rapport: Över hälften av administratörerna i Södermanlands län är osäkra på AI20.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
AI kan förbättra välfärden och göra den offentliga förvaltningen mer effektiv. Samtidigt känner många en oro för vad som ska hända med deras jobb, visar en ny rapport från fackförbundet Vision. -Vi ser att de som är mest positivt inställda till att använda AI på arbetsplatsen också är de som fått utbildning och som tidigt involveras i implementeringen av AI – tyvärr är det bara en bråkdel som har fått den tydligheten, säger Madeleine Branting Spetz Visions regionala tales person för medicinska sekreterare i Södermanlands län.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum