Mittuniversitetet

Hysch-hysch när populär knöl testas i ny studie

Dela

Potatis är en av de vanligast förekommande grödorna när menyer komponeras i svenska hem, skolor, restauranger och på andra platser. Nu ska konsumenternas benägenhet att acceptera nya potatissorter testas i en ny studie. För att inte påverka resultaten i studien omgärdas testerna av en del hysch-hysch.

En man håller upp två potatisar.
Henrik Haller, forskare i miljövetenskap vid Mittuniversitetet, söker ett femtiotal potatistestare för ny studie. Foto: Ronney Wickzell.

− Ja, vi söker just nu ett femtiotal frivilliga potatistestare som var och en får med sig två kilo potatis hem. Vi skickar också med dem ett antal enkätfrågor som de ska besvara när de sedan tillagar och äter potatisen. Vi avslöjar inte vilken typ av potatis de får testa och det kanske kan tyckas märkligt med hemlighetsmakeriet, men vi vill undvika att påverka testpersonernas upplevelse av den potatis de äter, säger Henrik Haller, forskare i miljövetenskap vid Mittuniversitetet.

Studien som ska genomföras är en del av en större studie vars syfte är att utvärdera metoder att odla potatis utan bekämpningsmedel. Potatis är idag en av de grödor som besprutas mest, framför allt för att bekämpa potatisbladmögel. Inom konventionell odling är det vanligt att potatis besprutas med ett tiotal preparat vid 8–10 tillfällen under en säsong.

− All potatis som ska testas i vår studie håller marknadsmässig kvalitet och uppfyller EU:s handelsnormer. Potatisen är odlad genom ett samarbete mellan Mittuniversitetet, Lunds universitet och Hushållningssällskapet. Just den här delstudien syftar till att testa hur benägna konsumenter är att acceptera nya potatissorter, säger Henrik Haller.

Potatistesterna kommer att genomföras under våren och resultaten av delstudien kommer att kunna presenteras senare under året.

− Om man blir nyfiken och vill medverka som potatistestare är det bara att kontakta mig. Den insats man gör kan komma att göra avtryck på våra middagsbord i framtiden och vi vill ha ett så brett urval av testpersoner som möjligt. Det finns säkert de som redan nu är nyfikna på vilka resultat vi kan förvänta oss, eller andra detaljer kring testerna, men sådana frågor tänker vi inte besvara nu. Allt för att påverka testpersonerna så lite som möjligt inför ätandet, säger Henrik Haller.

Kontaktperson:
Henrik Haller, forskare i miljövetenskap vid Mittuniversitetet, henrik.haller@miun.se, 072-581 61 36

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En påse potatis.
Delstudien syftar till att testa hur benägna konsumenter är att acceptera nya potatissorter. Foto: Ronney Wickzell.
Ladda ned bild
En hand håller i en potatis.
Forskarna avslöjar inte vilken typ av potatis deltagarna får testa. Foto: Ronney Wickzell.
Ladda ned bild

Om Mittuniversitetet

Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.

Följ Mittuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye