Hysch-hysch när populär knöl testas i ny studie
Potatis är en av de vanligast förekommande grödorna när menyer komponeras i svenska hem, skolor, restauranger och på andra platser. Nu ska konsumenternas benägenhet att acceptera nya potatissorter testas i en ny studie. För att inte påverka resultaten i studien omgärdas testerna av en del hysch-hysch.

− Ja, vi söker just nu ett femtiotal frivilliga potatistestare som var och en får med sig två kilo potatis hem. Vi skickar också med dem ett antal enkätfrågor som de ska besvara när de sedan tillagar och äter potatisen. Vi avslöjar inte vilken typ av potatis de får testa och det kanske kan tyckas märkligt med hemlighetsmakeriet, men vi vill undvika att påverka testpersonernas upplevelse av den potatis de äter, säger Henrik Haller, forskare i miljövetenskap vid Mittuniversitetet.
Studien som ska genomföras är en del av en större studie vars syfte är att utvärdera metoder att odla potatis utan bekämpningsmedel. Potatis är idag en av de grödor som besprutas mest, framför allt för att bekämpa potatisbladmögel. Inom konventionell odling är det vanligt att potatis besprutas med ett tiotal preparat vid 8–10 tillfällen under en säsong.
− All potatis som ska testas i vår studie håller marknadsmässig kvalitet och uppfyller EU:s handelsnormer. Potatisen är odlad genom ett samarbete mellan Mittuniversitetet, Lunds universitet och Hushållningssällskapet. Just den här delstudien syftar till att testa hur benägna konsumenter är att acceptera nya potatissorter, säger Henrik Haller.
Potatistesterna kommer att genomföras under våren och resultaten av delstudien kommer att kunna presenteras senare under året.
− Om man blir nyfiken och vill medverka som potatistestare är det bara att kontakta mig. Den insats man gör kan komma att göra avtryck på våra middagsbord i framtiden och vi vill ha ett så brett urval av testpersoner som möjligt. Det finns säkert de som redan nu är nyfikna på vilka resultat vi kan förvänta oss, eller andra detaljer kring testerna, men sådana frågor tänker vi inte besvara nu. Allt för att påverka testpersonerna så lite som möjligt inför ätandet, säger Henrik Haller.
Kontaktperson:
Henrik Haller, forskare i miljövetenskap vid Mittuniversitetet, henrik.haller@miun.se, 072-581 61 36
Nyckelord
Kontakter
PressfunktionenMittuniversitetet
press@miun.seRonney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seBilder


Om Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
Smart madrass testas i vården med mål att förhindra trycksår28.3.2025 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Under en dryg veckas tid har de första tryckavläsande madrasserna för vården testats av personal och vård- och omsorgstagare på två boenden i Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun. Syftet med madrasserna är att snabbt kunna identifiera risk för trycksår och kunna sätta in förebyggande åtgärder.
Nytt AI-projekt ska stoppa cyberattacker mot trådlösa nätverk13.3.2025 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Cyberattacker på trådlösa nätverk hotar företag och samhälle med risk för fartygsomdirigering och flygförseningar. Genom TRUST-projektet utvecklar STC forskningscenter på Mittuniversitetet och finländska Universitetet i Vasa en AI-lösning för att upptäcka intrång.
Viktigare att delta än att vinna visar studie kring unga skidskyttar27.2.2025 08:05:00 CET | Pressmeddelande
Är det så att det olympiska mottot - "det viktigaste är inte att vinna, utan att delta" - faktiskt stämmer? Ja, resultaten i en ny studie från Nationellt vintersportcentrum där forskare följt hur det går för unga skidskyttar när de sedan tävlar som seniorer visar att det ligger något i devisen.
Hemtjänstpersonal målar sina möten med döden i ny studie26.2.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Det brukar heta att ”en bild säger mer än tusen ord” och i ett nytt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet står just bilder i fokus när hemtjänstpersonal ska måla sina erfarenheter med att vaka över döende människor. Studien ingår i ett större forskningsprojekt kring palliativ vård.
Kan turistskatt vara rätt väg för att säkra en hållbar turism?6.2.2025 08:43:22 CET | Pressmeddelande
Under de kommande tre åren ska forskare från åtta europeiska turismforskningsinstitut samverka i ett nytt utvecklingsprojekt för att studera den omdebatterade frågan om turistskatt och liknande avgifter. I Sverige leds arbetet av turismforskningscentret ETOUR på Mittuniversitetet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum