Sveriges Lärare larmar om för stora barngrupper: 7 av 10 lärare klarar inte tillsynsansvaret
Läget i förskolan blir alltmer allvarligt. Fackförbundet Sveriges Lärare kan i en ny rapport blottlägga riskerna med de stora barngrupperna. Hela 7 av 10 lärare klarar inte att ha tillsyn över barnen.
— I stora barngrupper riskerar barn att skadas, kränkas och kränka varandra eller helt enkelt bli osynliga i en högre utsträckning. Det får och kan vi inte acceptera, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.

Rapporten "Tryggare kan alla vara" visar på de stora riskerna med allt för stora barngrupper. Resultaten visar att lärares stressnivå och arbetsbelastning påverkas mycket negativt. Det påverkar också barns lärande och språkutveckling. Hela 8 av 10 lärare som arbetar i en för stor barngrupp menar att det tar för långt tid innan barn som behöver det får särskilt stöd.
— Sveriges Lärare har länge krävt lagstiftning kring ett maxtak för barngruppers storlek och en minimibemanning. I och med den nya rapporten får vi svart på vitt på vad som blir konsekvenserna om inte lagstiftning kommer på plats, säger Anna Olskog.
”Struntar i riktlinjerna”
Rapporten visar att en förkrossande majoritet av lärarna i förskolan arbetar i en för stor barngrupp och ännu fler överstiger de riktmärken som Skolverket har satt upp, trots statsbidrag till kommunerna för att minska barngrupperna.
— Det tycks som att huvudmännen helt struntar i Skolverkets riktlinjer, som finns av en anledning. Vi sitter nu i avtalsförhandlingar, men om vi inte kan få arbetsgivarna att ta ansvaret, så måste staten ta ansvar för att säkra likvärdigheten. Förskolan måste vara finansierad så att läroplansuppdraget kan klaras, säger Anna Olskog.
Förbundet kräver dessutom en lagstiftning om förskollärartäthet. Skolverket larmar om att förskollärarbristen ökar, samtidigt som nedskärningarna blir allt större.
— När barnkullarna blir mindre måste regeringen se det som en möjlighet att rätta till lärarbrist och personalbrist. Att säga upp legitimerade lärare i förskolan är i nuläget inget annat än hål i huvudet, säger Anna Olskog.
Här finner du hela rapporten: https://www.sverigeslarare.se/undersokningar
Några siffror från rapporten:
* För stora barngrupper
Nästan 8 av 10 lärare i förskolan upplever att de arbetar i en för stor barngrupp. Undersökningen visar också att fler än 8 av 1o lärare arbetar i barngrupper som överstiger Skolverkets riktmärken. Det leder till konsekvenser.
*Svårt att få särskilt stöd
8 av 10 lärare som arbetar i en för stor barngrupp instämmer helt eller delvis att det tar för lång tid för barn i behov av särskilt stöd få de stöd de behöver.
* Tillsynsansvaret brister
7 av 10 lärare (74 procent) som arbetar i en stor barngrupp svarar att det är svårt att leva upp till tillsynsansvaret varje dag eller flera gånger i veckan.
* Lärare hinner inte med sitt uppdrag
Hälften av förskollärarna hinner inte med sitt uppdrag. 5 av 10 lärare i förskolan anser att de inte hinner med stora delar av sitt förskolläraruppdrag.
Sveriges Lärare kräver:
- Lagstifta om ett maxtak på 12 barn i de yngre åldrarna (1–3 år) samt en bemanning på högst tre barn per heltidsanställd
- Lagstifta om ett maxtak på 15 barn i de äldre åldrarna (4–5 år) samt en bemanning på högst 5 barn per heltidsanställd.
- Lagstifta om förskollärartäthet.
- Staten behöver ta huvudansvar för förskolans finansiering, resursfördelning och likvärdighet.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour Sveriges Lärare
Tel:08-502 715 15press@sverigeslarare.seHelena ZachariassonPressansvarig
Tel:070-736 46 87helena.zachariasson@sverigeslarare.seFölj Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Steg i rätt riktning20.3.2025 12:06:01 CET | Pressmeddelande
Regeringen visar en bra och nödvändig ambition med ansats till bredare samverkan mot skolvåldet och för en ökad säkerhet och trygghet i skolan. Man har uppenbarligen lyssnat på Sveriges Lärare. Men frågan är om de extra miljonerna för skolsäkerhet kommer räcka.
Lärarutbildningsutredningen är ett steg framåt men saknar viktiga reformer19.3.2025 14:28:21 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärarstudenter har lämnat sitt remissvar på betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81). Vi välkomnar flera av utredningens förslag, men ser samtidigt att den missar avgörande aspekter för att stärka lärarprofessionen och utbildningens kvalitet.
Regeringen måste kompensera skolorna för de havererade digitala nationella proven11.3.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Skolverket tvingats stänga sin digitala provplattform för vårens nationella prov kräver Sveriges Skolledare och Sveriges Lärare att regeringen kompenserar skolorna ekonomiskt för de ökade kostnader som detta medför.
De flesta nyexaminerade lärare får jobb – men arbetsmarknaden upplevs som svår4.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Sveriges Lärarstudenter visar att de allra flesta nyexaminerade lärare snabbt får jobb, men att många upplever att utbudet av tjänster är begränsat. Samtidigt får många undervisa i ämnen de saknar behörighet för, och i nästan var femte anställning ställde arbetsgivaren inga krav på legitimation.
Befria lärarna från byråkratin och freda vår tid3.3.2025 14:26:35 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärare välkomnar det utredningsförslag som presenteras idag med regleringar av planeringstid och undervisningstid. – Det är en mycket viktig utredning för svensk lärarkår, som går på knäna under en omfattande administrationsbörda och allt fler uppgifter som lagts på oss lärare, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum